Reacţia lui Cristian Mungiu la adresa emisiunii de satira realizata de Canal+

Am rămas putin în urma cu noutățile însa revin cu câteva articole interesante.

In primul rând mi-a atras atenția reacția lui Cristian Mungiu la emisiunea de satira a postului francez Canal+. Este plina de bun simt și avem multe de învățat din ea.

 

„Oricât de neinspirate pot fi asemenea comentarii la adresa noastră ca români, cred că e preferabil să nu cădem în acelaşi păcat de a generaliza: nu e cazul să considerăm că francezii – în general – ne detestă sau ne nedreptăţesc: prezenţa mea în juriul Festivalului de la Cannes, distincţia pe care urmează să o primesc în zilele următoare din partea statului francez şi, nu în ultimul rând, faptul că filmele mele sunt, totodată, difuzate de Canal+, demonstrează contrariul.

E vorba doar de folosirea, într-o emisiune de umor, a unui stereotip despre români – stereotip care nu ne face plăcere şi cinste, dar pe care nu îl putem anula cu drepturi la replică. Dacă ne afectează aşa de mult ce cred alţii despre noi ar trebui să ne concentrăm mai degrabă asupra conţinutului, asupra a ce avem de făcut încât asemenea stereotipuri să nu mai aibă obiect.

Cred că cineaştii – şi artiştii români, în general – au contribuit substanţial în anii din urmă la echilibrarea balanţei în privinţa ştirilor despre România, însă cum nici bunele, nici relele nu sunt pe deplin individuale sau colective, trebuie să încercăm, fiecare dintre noi, să schimbăm imaginea pe care o generăm în ansamblu şi să rezolvăm problemele punctuale care sunt în responsabilitatea noastră. Şi e bine, cred – totodată – să avem grijă cum comunicăm public despre asemenea incidente – există riscul ca prin popularizarea şi comentarea lor nefericită să provocăm un prejudiciu mai mare decât a provocat incidentul însuşi.”

Cristian Mungiu este primul cineast român care face parte din juriul competiţiei de la Cannes. Alături de el, jurizează Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Christoph Waltz (Django Unchained), regizorul Ang Lee (Brokeback Mountain, Life of Pi) renumitul actor francez Daniel Auteuil, regizoarea britanică Lynne Ramsay (We Need to Talk About Kevin), cineasta japoneză Naomi Kawase şi actriţa indiană Vidya Balan.

Sursa

 

1 comentariu
  1. Doina a spus:

    Din punctul meu de vedere d-nul Mungiu a fost prea „domn” cu asemenea atitudine fata de o intreaga natiune.
    Oare cind francezii vor incepe sa-si faca curatenie in propria ograda si ne vor lasa in pace?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: