Delta Bucurestiului, una dintre comorile Capitalei, zace sub gunoaie desi a trecut un an de cand autoritatile au promis ca vor rezolva problema

Astazi am dat peste un articol interesant pe hotnews.ro:

A trecut aproape un an de cand asa zisa „Delta a Bucurestiului” – balta Vacarestiului – a ajuns in atentia Bucurestenilor datorita speciilor rare de pasari pe care le adaposteste si a faunei neobisnuite pentru o metropola atat de aglomerata. Totodata a trecut un an de cand autoritatile au promis, in special in campania electorala, ca vor ecologiza locul si il vor declara parc natural, dar deocamdata nu s-a intamplat nimic. Locul este plin de gunoaie, iar oamenii strazii dau frecvent foc stufarisului. In unul dintre incendiile din acest an a ars de vie una dintre cele doua vulpi care si-au gasit adapost aici – o curiozitate pentru biologi – si zeci de pasari. Braconierii decimeaza si ei micile zburatoare pentru a le vinde in piata. In ciuda negijentei si ignorantei autoritatilor si a oamenilor care si-au gasit adapost acolo, natura isi demonstreaza superioritatea. Zeci de specii de pasarii, unele vazute cu greu si in Delta Dunarii, pot fi observate in acest paradis secret.

Locul are o istorie interesanta

Ironic este ca Balta Vacarestiului s-a format din neglijenta oamenilor. Dupa ce, in 1986 Ceausescu a demolat inchisoarea Vacaresti – fosta manastire Vacaresti – s-a apucat sa construiasca cel mai mare complex sportiv olimpic din SE Europei. „Ceausescu a expropriat pe toata lumea de acolo. Erau case, gradini, terenuri agricole. A vrut sa construiasca cea mai mare baza olimpica din SE Europei. A facut digul si a sapat cuva lacului olimpic. Aprovizionarea lacului ar fi urmat sa se faca din Arges, de la Lacul Mihailesti, fiindca Dambovita avea debit prea mic si era sub nivelul viitorului Lac Vacaresti. A facut si un canal urias, prin care poate trece camionul, intre cele doua puncte. Trebuia sa mai umple lacul. La sala polivalenta, pe care a inceput sa o ridice in locul fostei manastiri Vacaresti, s-a terminat subsolul, parterul si primul etaj”, povesteste Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, un ONG care s-a implicat in salvarea „Deltei Bucurestiului”.

Dupa revolutie, lucrarea a ramas in paragina. Pe locul fostei sali polivalente se afla un mall. Proprietarii au inceput sa revendice terenurile de pe fundul lacului. O parte au si obtinut hotarari definitive si irevocabile, iar ceilalti inca se judeca pentru a obtine pamantul sau asteapta raspuns de la Ministerul mediului. Nimeni insa nu s-a ocupat sa ingrijeasca. Nici proprietarii nici autoritatile. Apa a pus stapanire pe zona, iar animalele si oamenii fara adapost s-au adapostit acolo, feriti de ochii lume si de agitatia din oras.

Va invit sa cititi restul articolului pe hotnews.ro (via reddit romania). Nu am avut placerea sa-l vizitez insa cred ca o voi face curand.

Cu ocazia asta mi-am adus aminte de un documentar interesant, realizat de BBC, vazut cu ceva timp in urma. Se numeste The Unnatural history of London si prezinta un fenomen asemanator

 

 

 

2 comentarii
  1. Doina a spus:

    Oare de ce nu ma mira faptul ca aceasta Delta a Bucurestiului este plina de gunoaie si de oameni fara adapost?
    Comparatia cu ceea ce s-a intimplat la periferia Londrei este dura si ne face inca o data sa ne dam seama cit de departe suntem de lumea civilizata si citi ani mai avem de recuperat.

  2. Vedere dinspre latura de est a „lacului” Vacaresti. Dupa 20 de ani de la constructie acest loc ramane o mare necunoscuta pentru Bucuresti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: