Geniul romanesc

m.valcu-mehedinti m.valcu-mehedinti
Cred că acei negativişti se referă la conducerile statului pe care le-a avut România începând cu secole în urmă. Cei care au dorit să se afirme au fost nevoiţi să ia calea străinătăţii (Coandă, Brâncuşi şi mulţi alţii). Chiar astăzi, în materialul de mai jos, se arată inventatori români, care nu-şi pot promova invenţiile în România, deoarece acei care ne conduc stau pasivi, nu alocă fondurile necesare, cu toate că aceste invenţii ar aduce profituri mari la bugetul statului. Aşa a fost şi în trecutul apropiat sau îndepărtat.

De asemenea mulţi arată că suntem un popor de adormiţi, pentru că suferim să tragem la jug fără murmur. Gradul de suportabilitate a mizeriei este „colosal” de mare la noi, românii. Mulţimile, gloata nu ies în stradă pentru a-şi revendica drepturile sau a-i goni pe trădătorii de ţară. Scormonind documentele originale din arhive îmi dau seama că şi în trecut a fost la fel. Indiferenţa noastră asupra a tot ceea ce se întâmplă cu noi, înseamnă laşitate, nu demnitate. Chiar proverbele noastre ne arată aşa cum suntem (Capul plecat sabia nu-l taie, Mămăliga nu face explozie, Trestia se apleacă dar nu se rupe, Ferească Dumnezeu de mai rău etc etc).
Generalii care ne conduc, care au avut sub comandă forţa şi cei care au fost aruncaţi din armată (scoaterea obligatorie la pensie, prin aşa-zisa modernizare a Armatei) nu au mişcat un deget pentru a-i înlătura pe  aceşti şacali, hiene, târâturi. 
Suntem servili, pupători în (ştiţi dumneavoastră unde). Astfel, cine-l forţează pe român să-şi scrie reclamele sau firmele numai în engleză? Cine-l forţează pe intelectual să scrie fără diacritice (cu toate că pe Internet există programe de transformare instantanee a scrierii fără diacritice în scriere cu diacritice)? Aceasta nu înseamnă că renunţăm la limba noastră, a lui Eminescu, Alecsandri, Coşbuc şi a tuturor înaintaşilor noştri? Doar să ştie co originalitatea unei limbi constă în cele două componente: scriere şi vorbire. Tare aş vrea să mi se dea şi mie doar un singur exemplu despre o naţiune care a renunţat la aceste componente. Dar „intelectualii”, ziariştii, oficialii, diplomaţii şi toţi cei care au ceva studii scriu fără diacritice, încât cuvintele pot fi confundate, dându-li-se alt sens (exemplu: în loc de „căci” se scrie „caci”, în loc de „faţă” se scrie „fata” sau kkt etc etc etc). Singuri ne furăm identitatea, nu ne-o fură alţii.
 
Eu zic, aceştia nu sunt negativişti, ci spun un mare adevăr. Ei nu se referă la vârfurile inteligente ale noastre, ci la gloată, la conducători.
Religia spune: Cine are urechi să audă, cine are ochi să vadă. Cu alte cuvinte, trebuie să privim lucrurile şi faptele cu mai multă raţiune, cu mai mult discernământ, ori, pe noi, superficialitatea ne omoară.
 
Cele de mai sus constituie un punct de vedere, care, se poate, să nu fie cel mai corect. Şi eu zic astfel: Dacă toată lumea merge cu capul pe pământ şi cu picioarele în sus, înseamnă că aşa este normal. Eu, care merg „pe picioare” şi nu cum o fac toţi ceilalţi, înseamnă că eu sunt cel anormal. Nu?
 
Prin atitudinea noastră, prin vulgaritate, bădărănism, lipsă de elementară educaţie, nu mai vorbesc de cultură, demonstrăm că suntem codaşi. Nemţii, englezii de ce nu sunt aşa? Şi de ce noi nu putem fi ca ei? Un singur răspuns ar fi: Pentru că suntem „cu specific românesc”.
Mircea Vâlcu-Mehedinţi

Elemente ale geniului românesc

Invenţii mai mult sau mai puţin cunoscute

            Escaladarea denigrării poporului român prin minimalizarea calităţilor sale, prin extrapolarea acţiunilor negative ale unora dintre cei care şi-au lăsat urma pernicioasă în istorie – escaladare făcută de ziarişti de doi bani sau mercenari versaţi – ne determină să republicăm articolul de mai jos.

***

Gabriela Vâlceanu

Putem observa cu stupoare cum chiar unii români afirmă despre locuitorii acestei ţări că ar fi doar nişte „barbari“ încă de pe vremea dacilor, care n-ar fi ştiut nici măcar să scrie (cum prezintă, în unele articole, Academia Caţavencu) şi că românii sunt şi acum „codaşii Europei“! Astfel de afirmaţii pot fi semne de incultură crasă sau, de cele mai multe ori, de rea voinţă, care apare ca un rezultat al oportunismului unor ziarişti care nu urmăresc altceva decât banii care vin din Vest sau de la Est.
Şi pentru că autorii celui mai popular dicţionar occidental Larousse nu vorbesc deloc de români ca naţiune importantă pentru dezvoltarea civilizaţiei umane, vom prezenta o serie de inventatori de marcă originari din România, sau personalităţi mondiale de primă mărime care aparţin acestui neam, dar care, din păcate, nu sunt cunoscuţi, deoarece se pare că mass media româneşti sunt mult mai preocupate de cazuri stupide care nu au nici o valoare umană şi naţională.

– Rachetele expediate de la Cape Kennedy şi aripile „Delta“ au fost inventate la Sibiu încă din 1555! Onest, Robert Charroux a semnalat acest eveniment, cu toate amănuntele necesare şi cu o firească uimire că „istoria oficială“ a „reuşit“ să-l „neglijeze“. Racheta spaţială cu trei etaje de carburant solid („model Cape Kennedy“) a fost inventată în 1529 şi trimisă în spaţiu cu succes în 1555, în prezenţa a mii de spectatori. Performer: Conrad Haas, şeful Depozitului de Artilerie de la Sibiu (1550-1570).

Această informaţie şi următoarele provin dintr-un vechi manuscris descoperit de prof. Doru Todericiu, în 1961, la biblioteca din Sibiu. Lista invenţiilor menţionate în manuscris conţine: „racheta cu două etaje de ardere (1529); racheta cu trei etaje (1529), baterie de rachetă (1529), căsuţa zburătoare (1536), experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje (1555), utilizarea aripioarelor de stabilizare având forma literei delta (1555)“, „Căsuţa zburătoare“, propulsată în aer de rachetă, nu era nimic altceva decât anticiparea cabinei spaţiale folosite de cosmonauţi începând cu anii 50! În lucrare erau menţionate şi pulberile lui Ioan Românul din Alba Iulia.

– Radioactivitatea artificială a fost descoperita de o savantă de la Facultatea de Ştiinţe Bucureşti, şi însuşită, apoi, de Marie Curie şi întrebuinţată pentru distrugere. Cerând un grad superior la facultate, savanta româncă îi scria regelui Carol al II-lea: „Numirea mea s-ar putea face pe aceeaşi cale excepţională ca şi a domnilor recomandaţi de d-l Perrin, ca o recompensă a descoperirii radioactivităţii artificiale, care este a mea şi de al cărui fruct s-a bucurat d-na Joliot-Curie, recomandată de însuşi d-l Perrin pentru Premiul Nobel. Domnul Decan al Facultăţii de Ştiinţe şi o parte din profesori mă sacrifică pentru a nu-i nemulţumi pe d-l Perrin şi pe soţii Joliot-Curie, de care, zic dumnealor, au nevoie“. Veşnicile „plecăciuni“ faţă de cei de afară, bogaţi, deci deştepţi şi merituoşi! Nedreptăţita savantă înfiinţase din proprie initiaţivă Catedra de Radioactivitate de la Facultatea de Ştiinţe Bucureşti.
– 1827 –  Petrache Poenaru, membru al Academiei Române şi unul dintre organizatorii învăţămîtului naţional, inventează predecesorul stiloului modern: „condei portăreţ, fără sfîrşit, alimentându-se singur cu cerneală“.
– 1858 – Bucureşti, primul oraş din lume iluminat cu petrol şi prima rafinare a petrolului.
– 1880 – Dumitru Văsescu construieşte automobilul cu motor cu aburi.
– 1881 – Alexandru Ciurcu obţine un brevet din Franţa prin care prevede posibilitatea zborului cu reacţie.
– 1885 – Victor Babeş realizează primul tratat de bacteriologie din lume.
– 1886 – Alexandru Ciurcu construieşte prima ambarcaţiune cu reacţie.
– 1887 – C. I. Istrate, Friedelina şi franceinele.
– 1895 – D. Hurmuzescu descoperă electroscopul.
– 1899 – C.I. Istrate, o nouă clasă de coloranţi.
– 1900 – Nicolae Teclu, becul cu reglarea curentului electric şi gaz.
– 1904 – Emil Racoviţă, fondatorul biospeologiei.
– 1905 – Augustin Maior, telefonia multiplă.
– 1906 – 18.03, Traian Vuia, avionul cu tren de aterizare pe roţi cu pneuri; cu „Vuia I“ acesta reuşeşte prima decolare fără să folosească nici un mijloc ajutător, numai cu aparate aflate la bord (în fapt, primul avion din istorie).
– 1906 – A.A. Beldiman, aparatul hidraulic cu daltă de percuţie pentru sondaje adânci.
– 1908 – Lazăr Edeleanu, primul procedeu de rafinare a produselor petroliere cu bioxid de sulf din lume, procedeu care îi poartă numele.
– 1908 – Acad. Nicolae Vasilescu-Karpen, pila „Karpen“, care funcţionează, încă, şi produce curent electric, neîntrerupt, de aproape 100 de ani!
– 1910 iunie – Aurel Vlaicu lansează primul avion din lume fuselat aerodinamic.
– 1910 – Tache Brumărescu, masina de tăiat sulf.
– 1910 – Ştefan Procopiu, efectul circular al discontinuităţilor de magnetism.
– 1910 – Gh. Marinescu, tratamentul paraliziei generale.
– 1910 – Henri Coandă reuşeşte primul zbor al unui avion cu reacţie (fabricaţie proprie).
– 1910 – Ioan Cantacuzino, „fenomenul Cantacuzino“ (aglutinarea unor microbi).
– 1913 – 1916 Ioan Cantacuzino, vaccinarea antiholerică (metoda Cantacuzino)
– 1916 – D. Danielopolu, acţiunea hipertensivă a digitalei.
– 1918 – Gogu Constantinescu întemeiază o noua ştiinţă: sonicitatea.
– 1919 – Ştefan Procopiu, unitatea elementara de energie magnetica (magnetonul).
– 1920 – Emil Racoviţă pune bazele Institutul de Speologie Cluj (primul din lume).
– 1920 – Ing. Gheorghe Botezatu a calculat traiectoriile posibile Pamânt-Lună, folosite la pregătirea programelor Apollo (al căror părinte a fost sibianul Herman Oberth); el a fost şi seful echipei de matematicieni care a lucrat la proiectul rachetei Apollo, care a dus primul om pe Lună.
– 1921 – Aurel Perşu, automobilul fără diferenţial, cu motor în spate (de forma „picăturii de apă“).
– 1921 – Nicolae Paulescu descoperă insulina; pentru că era un anti-mason virulent, Premiul Nobel l-au primit canadienii F. Banting şi J.R.J. McLeod pentru aceasta descoperire.
– 1921 – Ştefan Procopiu, „fenomenul Procopiu“ (depolarizarea luminii).
– 1922 – C. Levaditi şi Sazevac, bismutul ca agent terapeutic împotriva sifilisului.
– 1925 – Traian Vuia, generatorul de abur cu ardere în camera închisă şi cu vaporizare instantanee.
– 1930 – Elie Carafoli, avionul cu aripa joasă.
– 1933 – Henri Coandă, aerodina lenticulară (farfuria zburătoare).
– 1938 – Henri Coandă, „efectul Coandă“.
– 1938 – Henri Coandă, discul volant.
– 1952 – Ia fiinţă Institutul Naţional de Geronto-Geriatrie „Dr. Ana Aslan“, primul institut de geriatrie din lume, model pentru ţările dezvoltate, prin asistenţa clinică şi cercetare. na Aslan are, anual, mii de pacienţi. Efectele terapiei Aslan asupra îmbătrînirii au convins, încă de la început, aducînd institutului pacienţi cu nume celebre: Tito, de Gaulle, Pinochet, Chaplin, Claudia Cardinale, prinţese, conţi şi directori ai unor mari bănci ale lumii. Renumele produselor „Aslan“ a trecut şi Oceanul, John Kennedy recurgând, pentru o afecţiune a coloanei vertebrale, la un tratament la domiciliu cu „Gerovital“.

O menţiune specială facem pentru Ştefan Procopiu, fizician de renume mondial, doctor honoris causa al mai multor universităţi din lume, membru al Academiei Române, întemeietorul şcolii româneşti de magnetism, om de mare ţinută profesională, de înaltă atitudine civică şi patriotism. În 1919, plecând de la teoria cuantelor a lui Max Planck, calculează valoarea magnetonului teoretic (unitatea elementară de energie magnetică), astăzi cunoscut ca „magnetonul Bohr-Procopiu“. În 1921 descoperă fenomenul de depolarizare a luminii în suspensii şi coloizi, denumit „fenomenul Procopiu“, urmat în 1930 de „efectul Procopiu“, în magnetism. Propus spre acordarea premiului Nobel pentru fizica de către comisia de recomandări, în urma dovedirii teoretice a existentei magnetonului, a fost privat pe nedrept de distincţie, aceasta fiindu-i înmînată savantului danez Niels Bohr, deşi descoperirea a fost anunţată întîi de român.

O sincronicitate uimitoare a fost sesizată de unele persoane: vehiculul descris de profetul biblic Ezechiel a fost asemuit cu ingenioasele centuri zburătoare testate de americani în 1961, dar, deşi americanii au fost creditaţi ca autori ai invenţiei, adevăratul inventator este Justin Capră, care, în 1958 a proiectat, realizat şi zburat cu un astfel de aparat. Acum, acest aparat a fost îmbunătăţit şi este folosit (cu o autonomie de 30-40 minute) pentru salvarea rapida de pe platformele marine şi pentru supravegherea zonelor forestiere.

– Un crater de pe lună poartă numele lui Spiru Haret. Aceasta deoarece savantul român a demonstrat că axa mare a elipsei pe care se deplasează Pamîntul în jurul Soarelui este de o mărime variabilă, creînd premisele de bază ale astrofizicii moderne.

– Mai putem semnala existenţa unor personalităţi, adevăratele „vârfuri de talie universală“ apărute dintre minorităţile din România, în toate domeniile. Un exemplu de prim rang: prof. Herman Oberth, un sas din Sibiu, considerat „părintele navigaţiei spaţiale“ şi, de asemenea, profesorul lui Werner von Braun, şeful programului rachetelor americane „Saturn“.

Alte realizări româneşti:
– Ştefan Odobleja, părintele ciberneticii generalizate.
Timişoara, primul oraş european cu iluminat stradal cu energie electrică (noiembrie 1884).
– Grigore Antipa, savant naturalist, inventatorul dioramelor (1912).
– Ion Agârbiceanu, primul laser cu gaz (heliu-neon) cu radiaţie infraroşie (1962).
– Dumitru Daponte, inventatorul modalităţii de proiectare a filmului în relief.
– Iulius Popper, inventatorul unui dispozitiv pentru recoltarea aurului din apa marii; în plus, este cel care a dat denumiri româneşti unor locuri din Ţara de Foc (Sinaia, Ureche, Lahovary, Rosetti).
– Aurel Perşu a stabilit că automobilul cu cele mai corecte forme aerodinamice trebuie să fie proiectat avînd forma unei picături de apă în cădere. General Motors precum şi Ford au făcut propuneri pentru achiziţionarea patentului.
– Anghel Saligny construieşte în premieră mondială, la Brăila şi Galaţi, silozuri din beton armat (pentru poduri).
– Eliza Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume.
– Smaranda Brăescu, una din primele femei paraşutist din lume, deţinătoare a mai multe recorduri mondiale în domeniu.

REALIZĂRI CONTEMPORANE

O altă idee propagată destul de puternic în societatea românească de astăzi este că, deloc mândri cu originea lor, unii dintre români afirmă că toate aceste prilejuri de mândrie naţională ţin doar de domeniul trecutului, că România de astăzi ar fi o „ţară bolnavă“, fără civilizaţie, fără personalităţi marcante, ea fiind mereu „codaşa Europei“.

Pentru a contracara astfel de teorii negativiste, menite să-i ţină pe români „la locul lor“ (şi depărtîndu-i de tradiţia şi sufletul neamului românesc), teorii stabilite de cei ce se doresc „Atotputernicii Lumii“, Iluminaţi sau francmasoni, vom oferi şi o serie de realizări ale geniului românesc ale ultimilor ani.

Dr. fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, a realizat un CD ROM (din sticlă) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obişnuit. Pe cinci astfel de CD-uri ar putea fi stocată întreaga Bibliotecă a Academiei Române, iar informaţiile ar putea rezista… 5.000 de ani!!! În noiembrie 1999, invenţia sa a fost premiată cu medalia de aur la Salonul Mondial al Invenţiilor „Bruxelles Europa“, iar autorul doreşte cu orice preţ producerea de serie în România. Dar forurile din România întârzie la nesfârşit formalităţile…

Constantin Pascu a realizat în anul 2000, în premieră mondială, un aparat care purifică aerul în spaţiile de locuit: distruge bacteriile din aer, reţine praful şi fumul de ţigară, atmosfera devenind „ca în salină sau pe litoralul marin“. Instalarea acestui aparat costa atunci doar 480.000 lei!

Petrică Ionescu este cel mai important regizor de operă, după Zefirelli (afirmaţie făcută de George Astalos, în ianuarie 2001).

România a câştigat Campionatul Mondial de bridge (considerat de mulţi drept cel mai inteligent joc de cărţi) pe Internet, în 16.11.2000 (107-75 cu S.U.A. în finală).

Hackerii români sunt consideraţi printre cei mai buni (şi mai periculoşi) din lume. „Distracţia“ (conform declaraţiei lor, ei nu fură informaţii, ci doar doresc să îşi dovedească… valoarea) celor cinci „magnifici de la Răsărit“ a obligat C.I.A. să trimită o delegaţie la Bucureşti… Printre site-urile „sparte“ de ei: U.S. Army, U.S. Air Force, U.S. Navy, N.A.S.A., Coast Guard, departamente federale etc…

La Salonul invenţiilor de la Geneva (aprilie 2001), România s-a clasat pe locul I în privinţa numărului de premii obţinute şi pe locul II (după Rusia) ca număr de invenţii prezentate. Adică a luat premii pentru toate cele 62 de invenţii prezentate (22 premii I; 18 premii II; 22 premii III)! Delegaţia română s-a mai întors de la Geneva şi cu patru premii speciale din partea delegaţiilor altor ţări, un premiu de creativitate (pentru Ionuţ Moraru – invenţia „Biomer“), Medalia expoziţiei şi Diploma Salonului pentru contribuţia excepţională în promovarea invenţiilor.

* În anul 2003, la Salonul de inventică EURECA de la Bruxelles, ing. Petrache Teleman a obţinut medalia de aur şi medalia de argint şi încă patru premii pentru invenţiile sale ECOPIERA şi MOPATEL – materiale ecologice de construcţii, dar invenţiile nu au fost valorificate nici in ziua de astăzi.

Prof. Ştefania Cory Calomfirescu a primit Medalia de aur a Mileniului din partea Universităţii Cambridge (ian. 2001), fiind aleasă şi în Consiliul Director al prestigioasei instituţii britanice. Posesoare a două certificate de inovator, autoare a opt tratate de neurologie, şefa Clinicii de Neurologie din Cluj-Napoca, este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral. În plus, medicul român a primit şi Medalia de Onoare a Mileniului din partea Institutului Biografic American, fiind numită şi în conducerea acestei unităţi.

– Dr. Maria Georgescu, eleva prof. Ana Aslan şi director al institutului cu acelaşi nume, a avut o serie de pacienţi celebri: Charlie Chaplin, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito, J. F. Kennedy, Charles de Gaulle, preşedintii Suharto şi Ferdinand Marcos, generalul Augusto Pinochet (1993), prinţul Agacan (cu soţia), contele Olivetti, contesa Zwarowskzy ş.a.

La Olimpiada Internaţională de matematică de la Washington (iulie 2001), elevii români au obţinut o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz. Ei sunt din Galaţi, Arad, Vâlcea şi Constanţa. Participarea la olimpiade internaţionale de matematică şi fizică: 500 de elevi din 83 de ţări… Mihai Manea, medaliatul cu aur (din Galaţi) are, la 18 ani, un palmares impresionant: medalii de aur timp de trei ani consecutiv la internaţionale şi Balcaniadă… Fireşte, el a fost „racolat“ imediat de americani, optînd pentru Universitatea din Princetown (SUA)…

* Ştefan Cosmin Bucă, Maria Popa şi Mihai Ivănescu au fost nominalizaţi, în vara anului 2001, pentru Premiul Nobel de către instituţii din S.U.A.! Primul este student la Economie, ceilalţi participă la programe în colaborare cu N.A.S.A.

Nicu Mincu din comuna Iveşti (Galaţi) vindecă diverse boli cu leacuri şi ceaiuri preparate din 170 de plante. La 81 de ani, arată ca la 50, pentru că, spune el, a descoperit un (secret) elixir al tinereţii…

România este pe primele locuri în lume la… exportul de inteligenţă. De exemplu, la Microsoft, a doua limbă vorbită este româna, iar la N.A.S.A. mulţi dintre specialiştii de prim rang sunt tot români…

Radu Teodorescu este proprietarul celei mai renumite săli de gimnastică din S.U.A. (Manhattan/New York). Emigrat în 1972, a ajuns cel mai celebru profesor de fitness de peste Ocean, printre clienţii săi numărîndu-se Robert Redford, Cindy Crawford, Candice Bergen, Susan Sarandon, Mick Jagger ş.a. Celebrele casete video Lecţii de fitness produse de Cindy Crawford, începînd din 1992, au fost realizate împreună cu antrenorul său, Radu Teodorescu, care doreşte să înfiinţeze în Romania primul institut din lume de pregătire a profesorilor de educaţie fizică în fitness pentru adulţi…

Nicolae Bălaşa (39 de ani), un inginer mecanic din Dolj, socoteşte mental mai rapid decît calculatorul (înmulţiri, împărţiri, ecuaţii de gradul II, radicali de ordinul III şi IV)! Fost inginer la Uzina Mecanică Filiaşi, din 1994 Nicolae Bălaşa este actualmente şomer…

Ion Scripcaru, strungar şi lăcătuş mecanic din satul Uzunu (Giurgiu) nu găseşte, de patru ani, 15.000 U.S.D. pentru a-şi realiza invenţia epocală (pînă la proba practică): motorul care nu consumă nimic! Acesta ar trebui să funcţioneze pe baza gravitaţiei, fiind, în fapt, „instalaţie mecanică amplificatoare de putere, capabilă să transforme forţa statică gravitaţională în lucru mecanic“. „S-ar închide toate centralele nucleare“, spune el. Numai că O.S.I.M. (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci) a refuzat să-i breveteze invenţia în lipsa unei machete funcţionale, doar pe baza schiţelor. Petre Roman şi Ministerul Cercetării şi Tehnologiei l-au tratat cu indiferenţă (1997), iar sponsorii nu se înghesuie (ca şi statul) să îi asigure cei 15.000 U.S.D. necesari…

Sandu Popescu din Oradea este primul fizician din lume care a reuşit teleportarea unei particule. O aplicaţie a acestei invenţii: criptografia, transmiterea mesajelor secrete. Acest eveniment epocal a avut loc în 4 iulie 1997, în laboratoarele din Bristol (Anglia) ale celebrei firme Hewlett Packard. Pe vremea lui Ceauşescu, Sandu Popescu a reuşit „performanţa“ de a fi şomer în România…

* Ioan Davidoni (52 de ani), un bănăţean sărac material, dar bogat în idei geniale, este un exemplu relevant pentru modul în care ne pierdem cea mai mare bogăţie: inteligenţa şi inventivitatea. Angajat al Fabricii de sticlă din Tomeşti (Timiş), pentru care a realizat, în cîţiva ani, 45 de invenţii şi inovaţii, el a fost disponibilizat cînd a îndrăznit să-şi ceară drepturile (o parte din cele 4,3 miliarde de lei economii aduse fabricii la nivelul anului 1995, adică.. de 4 ori greutatea sa în aur!) şi, apoi, a fost reangajat ca muncitor… „din milă“!! Ulterior, Ioan Davidoni a mai realizat două invenţii de excepţie: un recuperator de peliculă de ţiţei şi pantofi magnetici antistress, care pot asigura o longevitate de peste 100 de ani… Prima invenţie valorează miliarde de dolari în Vest, a doua a înregistrat-o inutil la O.S.I.M., pentru că atît chinezii, cît şi americanii i-au furat şi folosit invenţia cu un profit imens. De exemplu, în S.U.A. s-au vîndut peste 10 milioane de perechi, cu un profit de peste 1 miliard de dolari… În acest timp, statul român ignoră în continuare o invenţie, într-adevăr, de miliarde…

* În 1991, Carol Przybilla a înregistrat la O.S.I.M. brevetul unui aparat bazat pe invenţia sa mai veche, neconcretizat nici pînă acum. Între timp, principii incluse în tehnologia aparatului au fost utilizate în realizarea hiperboloidului inginerului rus Garin, cu aplicaţii militare malefice… Carol Przybilla a mai realizat şi alte invenţii deosebite: turbina cu combustie interna (1958, vîndută de statul român firmei General Motors), termocompresor frigorific cu circuit închis (1959), motor eliptic, fără bielă (vîndută Japoniei şi folosită în celebrele motociclete japoneze), arma defensivă antitanc (anii `90).

Justin Capră este un inventator celebru al României, din păcate mereu tratat cu indiferenţă (chiar ostilitate) de autorităţile statului, condiţii în care nu e de mirare că unele dintre invenţiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur şi simplu furate de americani… În 1956, la nici 25 de ani, Justin Capră a inventat primul rucsac zburător, un aparat individual de zbor. După 7 ani, în care „semidocţii savanţi“ l-au tratat cu dispreţ pentru că era doar tehnician şi nu inginer, în 1963, americanii Wendell Moore, Cecil Martin şi Robert Cunings au preluat invenţia din Romania şi au lansat-o în fabricaţia de serie… În 1958, Justin Capră a realizat prima varianta a rachetonautului, cu care s-a ridicat de la pămînt la… Ambasada S.U.A. din Bucureşti. Rezultatul: invenţia a fost şi aceasta furată şi brevetată în 1962 de Wendell Moore („specializat“, deja!), iar inventatorul.. a fost arestat de Securitate pentru că ar fi dorit să fugă din ţară cu aparatul sau… Justin Capra mai este şi realizatorul celui mai mic autoturism din lume, „Soleta“, care consuma … 0,5l/100 km şi al unei motorete unică în lume, care funcţionează cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, 80 km autonomie cu o încărcare).

* Mihai Ruşetel a inventat motorul cu apă! „Cazul Ruşetel“ este elocvent pentru geniul românesc, dar şi pentru „talentul“ cu care ne risipim forţele şi putem să ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la O.S.I.M. în 1980 şi a fost brevetat în … ianuarie 2001. Pînă atunci, Securitatea l-a şicanat pentru refuzul de a cesiona invenţia statului, iar în februarie 1990, precaut, el a refuzat angajarea în calitate de consilier tehnic la Mercedes (2.500 DM lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea invenţiei… Motorul său se bazează, ca principiu de funcţionare, pe „cazanul Traian Vuia“, invenţie folosită încă la locomotivele Diesel electrice pentru încălzirea vagoanelor. Poate fi utilizat în domeniul transporturilor terestre şi navale, în locul turbinelor din termocentrale, şi chiar a centralelor termoelectrice.

În lume, mai există două brevete în domeniu (Japonia şi S.U.A.), dar acestea nu depăşesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitînd combustibil solid sau lichid. „Motorul Ruşetel“ foloseşte drept combustibil doar apa şi are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie iniţială fiind o banală baterie de maşină. Datele tehnice preconizate de a patra sa machetă (10 l/100 km consum de apă, 70 km/h viteză maximă) pot fi îmbunătăţite la realizarea prototipului: un motor cu apă montat pe o Dacie 1310. Directorul general al Uzinelor Dacia, ing. Constantin Stroe, care cunoaşte acest proiect chiar din 1980, a afirmat că este dispus să ajute inventatorul cu orice are nevoie pentru realizarea prototipului şi a declarat, încîntat: „Reuşita ar fi un miracol şi cred că un asemenea caz ar trebui să se inventeze pentru acest om Premiul Super Nobel“.

3 Februarie 2008

***

Sursa: http://www.inventatori.ro/view_article.php?id=30

Din păcate, ne conduc tîmpiţii şi trădătorii de neam, acum în mult mai mare măsură decît în deceniile şi veacurile trecute! A venit vremea să-i stîrpim şi să ne alegem oamenii valoroşi care să ne conducă!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: