PROFESOR ROMÂN, aproape de o FINANȚARE de 54 MILIOANE DE EURO de la UE

Printre articolele despre coloniile de romi din România ce „terorizează” Vestul Europei, în presa străină își fac loc timid și știrile despre poveștile de succes ale oamenilor de știință români. Cel mai recent exemplu este un articol publicat de Associated Press despre Adrian Ionescu, profesor de nanoelectronice la Ecole Polytechnique Fédérale din Laussane (EPFL), Elveția.

Profesorul român a intrat în finala celei mai importante competiții de proiecte științifice din Uniunea Europeană, concurs ce le va oferi celor doi câștigători șansa de a beneficia de o finanțare de aproape un miliard de euro în decurs de 10 ani.

În finală au intrat patru proiecte, coordonate de patru echipe de oameni de știință, iar numele câștigătorilor va fi anunțat, pe 28 ianuarie, de către Comisia Europeană. Inițial, au fost înscrise în competiție 26 de proiecte, dintre care au rămas anul trecut doar șase, iar în finală au ajuns doar patru.

Câștigătorii vor primi, în primă fază, 54 de milioane de euro fiecare din bugetul de cercetare al Uniunii Europene și încă pe atât de la guvernele naționale și din alte surse de finanțare. Iar pentru a fi finanțați în continuare, câștigătorii trebuie să îndeplinească, la finalul primelor 30 de luni de la demararea proiectelor, o serie de criterii impuse de UE.

„Îngerii păzitori”, în cărți pentru cel mai bun proiect

Proiectul românului Adrian Ionescu, intitulat „Guardian Angels”, are drept scop dezvoltarea unor dispozitive auto-alimentate, ce vor putea fi purtate tot timpul, cu ajutorul cărora oamenii să fie avertizați cu privire la pericolele la care ar putea fi expuși și să li reamintească să facă sport. De asemenea, dispozitivele respective ar putea fi utilizate pentru colectarea unor informații valoroase despre mediul înconjurător și sănătatea celor care le poartă, care le-ar fi de mare folos medicilor în aplicarea tratamentelor corespunzătoare.

„Aceste dispozitive vor putea preveni apariția unor afecțiuni sau tratarea mult mai eficientă a bolilor de care suferă utilizatorilor, ducând în ultimă instanță la economii considerabile în domeniul asistenței medicale”, consideră profesorul Adrian Ionescu.

Cercetătorul român mai spune că, în acest moment, există componentele necesare realizării acestor dispozitive, dar nu a fost încă pusă la punct tehnologia care să le integreze într-un sistem unitar, proces pe care Ionescu îl compară cu cel făcut de SUA în anii 1960 pentru a trimite primul echipaj uman pe Lună.

Adrian Ionescu este șeful Laboratorului de Dispozitive Nanoelectronice și al catedrei care se ocupă de doctoratele în Microsisteme și Microelectronică, din cadrul EPFL. Ionescu a absolvit Universitatea Politehnică din București, în 1989, și și-a luat doctoratul, în 1997, la Institutul Politehnic Național din Grenoble, Franța.

Cine sunt adversarii românului

Celelalte trei proiecte aflate în cursă se referă la un supercomputer, un model computerizat al creierului uman și grafenul, un material ultra-subțire ce ar putea revoluționa modul de fabricare al multor obiecte.

Profesorul Dirk Helbing, de la Institutul Elvețian Federal de Tehnologie din Zurich, coordonează proiectul privind realizarea unui supercomputer care să poată simula toate schimbările climatice, sociale, economice și tehnologice de pe Terra.

Cel de-al treilea proiect ajuns în fază finală este coordonat de profesorul Henry Markram, profesor de neuroștiințe la EPFL (universitatea unde este profesor și românul Adrian Ionescu – n.r.). „Human Brain” își propune să folosească supercomputere pentru a concepe cel mai eficient un model computerizat al creierului uman.

Ultimul proiect, coordonat de Jari Kinaret, profesor de fizică aplicată la Chalmers University of Thenology din Goteborg, Suedia, vizează grafenul, unul dintre cele mai promițătoare materiale din care pot fi fabricate dispozitivele electronice ale viitorului. Cercetătorii suedezi vor să identifice modalități mult mai eficiente de a produce și folosi grafenul, material de 300 de ori mai rezistent ca oțelul, dar și mult mai ușor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: