Raportul Comisiei senatoriale privind actiunile desfasurate in revolutia din decembrie 1989, vol. I si vol. al II-lea

Raportul Comisiei senatoriale privind actiunile desfasurate in revolutia din decembrie 1989, vol. I si vol. al II-lea

Poate că nu aş fi scris aceste rânduri dacă dispariţia  marelui regizor Sergiu NICOLAESCU nu ar fi stârnit atâtea patimi  şi atâta încrâncenare… Scenele prezentate de acest eveniment, pe  mai toate  posturile de televiziune, nu fac cu nimic cinste  neamului românesc, sau poate chiar asta s-a dorit… Plecarea  dintre noi a distinsului artist, lasă fără răspuns multe dintre  întrebările puse în legătură cu decembrie 1989.
Personal, am un  mare regret că nu am reuşit sa-l conving pe acesta să fie de acord să facă publice şi astfel să legifereze pentru posteritate rapoartele comisiilor parlamentare de cercetare a evenimentelor   din decembrie 1989. Primisem prin 1997, pe vremea când eram şeful SJI  Dâmboviţa a SRI, de la regretatul general de  divizie în retragere domnul Victor ISĂCEANU (Col (r). dr. in istorie   Alexandru MANAFU i-a dedicat volumul ” Un secol de viata”), participant la Marea Unire din 1918, combatant în al II-lea Război Mondial, fost şef al Biroului II al MStM, aflat în proximitatea decizională a mareşalului ANTONESCU, mai multe hârtii, dosare şi însemnări, printre care şi xerocopiile celor două Rapoarte, cu rugămintea de a le păstra… Îmi spusese că vorbise cu o înaltă personaliate a Bisericii Ortodoxe Române şi că aceste Rapoarte, trecute formal prin Parlament, nu fuseseră  adoptate ca documente oficiale şi că se doreşte a fi uitate…
Nu am rezistat tentaţiei şi în afara celor prezentate la tv (la vremea respectiva) din şedinţele Parlamentului, am studiat cele două Rapoarte. Multe lucruri le ştiam, le trăisem şi aveam o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplase, dar doream ca împreună cu alţi  colegi si persoane care au fost „pe baricade” in acele zile, să comentăm, să adnotăm şi să completam cele prezentate, pentru a le publica intr-o carte, dar eforturile au fost zadarnice. Am prezentat cele două volume unor foşti colegi (cadre didactice de marcă printre care şi distinsul prof.univ.dr. Cristian TRONCOTĂ, renumit istoric contemporan) de la Academia Naţională de Informaţii cu speranţa că documentele respective vor vedea lumina tiparului, pentru ca generaţiile viitoare şi istoricii să poată, pe baza câtor mai multe surse, să judece şi să tragă concluziile cele mai pertinente despre un moment de cotitură (întorsătură) din istoria neamului românesc.
După ani de tergiversări, în care cei mai mulţi dintre colegi doreau să facă una-două copii, m-am decis să transcriu şi să aranjez în pagină (cu preţiosul sprijin a unei persoane care a urmat cursurile masteratului la A.N.I.) cele două Rapoarte pentru a le publica într-o carte-document, format A5 (cca. 1000 pagini).
Am încercat, în urmă cu câţiva ani, prin intermediul unor distinşi parlamentari prahoveni, cunoştinţe şi prieteni, în mai multe rânduri, să ajung la domnul senator Sergiu NICOLAESCU pentru a-l convinge să facă publice, ca documente oficiale ale statului român, volumul I şi II. Mi s-a transmis că este de acord, fără publicarea volumului al II-lea, „OPINII SEPARATE” coordonat de senatorul Valentin GABRIELESCU. Apoi, fără a mi se da alte explicaţii, mai mulţi „oameni de bine” (unii cu nume sonore ) m-au sfătuit „să stau în banca mea …”
Recent, m-am consultat cu un distins general de informaţii, printre puţinii care au avut curajul să publice cu acurateţe şi în cunoştinţă de cauză, anumite aspecte sensibile despre decembrie 1989 şi am convenit ca înainte să aranjăm cele două Rapoarte într-o carte, să „le dau drumul pe net”, cu speranţa că acestea vor fi citite de cât mai mulţi cetăţeni şi poate şi de anumite entităţi interesate ale statului român.
Vă doresc lectură plăcută şi concluzii pe măsura posibilităţilor şi capacităţilor personale de a face conexiunile pe care le consideraţi utile.
Doamne, ocroteşte ROMÂNIA!
 
08.01.2013
 
Col(r). Prof.univ.dr.ing. Marian RIZEA
România-Ploieşti 
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: