Arta de a prepara o cafea

Ceşcuţa de cafea este cea mai bună carte de vizită a gazdei. In cafea, se simte dacă ştii să te faci preţuită, să-ţi prezinţi rafinamentul sau dacă o faci din obligaţie, pentru că aşa se cade. Trebuie talent ca să faci o cafeluţă bună, dar, dacă nu cunoşti câteva reguli de bază, totul este degeaba.
Cu spiritul lor intrat in proverb, francezii spun că, atunci când cafeaua este ispititoare, şi gazda devine incântătoare.
Câteva reguli generale
Apa de la robinet strică, din start, cafeluţa. Nu poţi ascunde senzaţia de clor, gustul de metal coclit şi acel iz specific apei stătute.
Apa fiartă in prealabil nu rezolvă decât parţial toate acestea. Ideală este apa plată. La apă carbogazoasă, nici să nu te gândeşti.

Cafeaua trebuie să fie in termen de valabilitate şi proaspăt măcinată. Sigilată in vid, este perfectă când o desigilezi.

A doua zi, e buna numai dacă a fost tinută la congelator, in pungi speciale, ermetice. In caz contrar, poţi s-o arunci, sau s-o bei in cadru restrâns.

Amestecul de cafele te califică pe linie de rafinament, dar trebuie să te pricepi.

Gazdele care se respectă işi incearcă totuşi propriul amestec, cautându-şi personalizarea in cafea.

Mulţi preferă cafeaua neîndulcită. De aceea, o gazdă care işi respecta musafirii le oferă zahărul separat, in pliculeţe, cubuleţe sau in zaharniţă – cu o linguriţă de arigint.

Cafeaua clasică, arhicunoscută

Fierbi in ibric apa, porţionată in prealabil. Când clocoteşte, dai focul foarte mic şi răstorni, dintr-o mişcare, tot praful de cafea.

Daca il introduci „câte puţin”, ca să nu dea pe dinafară, obţii mai mult poşircă, decât cafea.

Laşi până e aproape gata să dea in foc, stingi, aduni cu o linguriţă caimacul, pe care il pui in ceşti şi acoperi ibricul pentru 3-5 minute, după care umpli ceştile, fără să amesteci.

Inainte de a pune in ceşti, poţi adăuga o linguriţă de rom sau de coniac, dacă socoteşti că e cazul.

Se exclude whisky-ul, bautura scoţiană, care nu cadrează cu cafeaua, băutura meridională.

Dacă vrei să faci un plus de regie, pui alături, pe o farfurioară de dulceaţă, puţină frişcă, bătută cu mixerul.

Atenţie: frişca din smântână nefermentată. Frişca gata bătută este un surogat şi strică gustul rafinat.

Regulă: ceştile nu se servesc pline ochi. Nivelul potrivit este la 5 mm sub bordura ceştii.

Cafeaua turcească

Nu este uşor să o prepari la bloc, dar, dacă stai la vilă, merită să te dai mare. Iţi trebuie doar o plită cu focar, jar şi cenuşa încinsă.

In ibricul cu apă rece, se introduce cafeaua şi zahărul. Se aşază ibricul pe plita incinsă şi se asteaptă veghind; pe de o parte, ajunge incet la fierbere, pe de alta parte, odata ajuns, dă rapid in foc.

Inainte de a incepe sa dea in clocot, il scoti de pe plita si il ingropi in cenusa incinsa, cam 30% din inaltimea ibricului.

Supraveghezi atentă: in cenuşa incinsă, cafeaua trebuie să fiarbă mocnit, fără să dea in foc. Ideal ar fi să dureze 10-15 minute, dar daca „se umflă” trebuie retrasă din cenuşă.

Reuşita se va cunoaşte după stratul gros de caimac format.

Cafeaua turcească se toarnă imediat in ceşti, impreună cu caimacul şi se serveşte fierbinte.

Turcii adoră cafeaua oparită. In plus, deşi tutunul dăunează grav sănătăţii, o cafea turcească fără o ţigară bună, parcă n-ar mai fi chiar atât de turcească.

Cafelele moderne

Cafea vieneză. Se face un amestec de cafea solubilă, smântână dulce (nefermentată), sirop, îngheţată de vanilie, ciocolată amară rasă şi se lasa la frigider. Inainte de servire, se mixeaza bine, se introduce un cub de gheaţă, se ornează cu ciocolată rasă şi se serveşte.

Cafea granita. Se prepara o cafea tare din praf solubil, se lasă la frigider şi se serveşte după ce i s-a adăugat o linguriţă de smântână nefermentată şi a fost bătută cu mixerul. Se serveşte rece, cu un cub de gheaţă.

Cafea irish. Câte două bucăţi de zahăr cubic (mic) in fiecare pahar, câte 50 ml whisky, cafea tare si foarte caldă. Separat, se mixează câte o linguriţă de smântână nefermentată, care se toarnă in pahare incet, ca să rămână la suprafaţă. Se poate servi fără linguriţă.

Cafea braziliană. Se fierbe in apă un amestec egal de cafea, cacao şi zahăr, omogenizate in prealabil. Se toarnă in ceşti şi se serveşte caldă.

Cafea vieneză melange. Se bat 4 gălbenuşuri cu 125 g de zahăr pudră. Se adaugă cafea caldă şi lapte fiert, batând in continuare, până apare o spumă slabă. Se toarnă in pahare mari, incălzite, şi se acoperă cu smântână.

Cafeaua filtru, cafeaua expresso, presata si altele sunt foarte la moda, recomandate de producatorii aparatelor respective. Retetele se gasesc in prospect, gustul e perfect, aroma de exceptie, dar farmecul romantic al unei cafele ca pe vremuri este doar o amintire.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: