ȘI EI , FOȘTI LUPTĂTORI AI REGIMENTULUI 30 GARDĂ „MIHAI VITEAZUL” ȘI-AU DAT VIAȚA PENTRU ROMANIA LIBERĂ ȘI DEMOCRATĂ!

Cpt.post-mortem RADU DRAGOȘ –  născut în 12.12.1959, din Bucureşti str. Alexandru cel Bun 16, ofiţer, a fost împuşcat în noaptea de 24/25 decembrie 1989.

Cpt.post-mortem MESLER PETRU CONSTANTIN – născut în 17.05.1959, din Bucureşti str. Aleea lalomicioara 2 bl.49, It. maj. la UM 01026, a fost împuşcat în timp ce lupta pentru apărarea Ministerului Apărării Naţionale din Drumul Taberei şi a murit în 24 decembrie 1989 la Spitalul Militar.

Slt . post-mortem MIHAILOVICI CONSTANTIN PUIU – născut în 29 aprilie 1966, slt. la MApN, a fost împuşcat în 23/24 decembrie şi înmormântat în com. Cornu Luncii jud. Suceava.

http://www.badpolitics.ro/martirii-revolutiei-l/

Slt . post-mortem STOICIUC MARCEL – Data mortii: 24 decembrie 1989
Locul mortii: Bucuresti, zona fostului CC
Cauza: Impuscat in abdomen cu sase gloante

http://botosaninews.ro/81493/general/top-stiri/sapte-tineri-din-botosani-martiri-ai-revolutiei-din-decembrie-1989/

Slt . post-mortem ARGHERIE ION – din comuna Rotunda, născut pe 30.XI. 1969, soldat în termen la UM 01026 Bucureşti, sublocotenent post-mortem, şi-a pierdut viaţa la 20 ani, în cea de-a doua zi de Crăciun. Acesta a fost împuşcat în zona fostului Comitetului Central din Bucureşti.

http://www.gazetaoltului.ro/gazeta-new/eveniment/eroii-martiri-ai-revolu-iei-de-acum-23-de-ani–comemora-i-la-slatina-ed53c39dbe8140929a6a0998f8536f51

Slt . post-mortem BERBECEL FLOREA – 

Profesie: Soldat in termen in Garda de onoare prezidentiala, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 29.03.1969
Locul nasterii: Ramnicu-Valcea, Valcea

Data mortii: 22 decembrie 1989 Locul mortii: Bucuresti

Cauza: Impuscat

Slt . post-mortem ARIȘANU PETRE ION

Profesie: Soldat in termen; sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 20.06.1969
Locul nasterii: Moeciu de Jos, Brasov

Data mortii: 24 decembrie 1989
Locul mortii: Bucuresti, zona fostului CC

Cauza: Impuscat

Slt . post-mortem DANILUC GHEORGHE NICOLAE

 născut în 2.07.1969, originar din com. Cărpiniş-Timiş, militar în termen la UM 01026, a fost rănit la Timişoara şi a murit în 5 ianuarie 1990

http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/aeroi/docs/album_3.htm

Slt . post-mortem GAVRILOV CORNELIU

Slt .post-mortem GHENEA VANGHELIE

Slt . post-mortem PRICOP PAVELProfesie: Soldat in termen MApN
Data nasteri: 14.09.1969
Locul nasterii: Baia Mare, Maramures Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Bucuresti, in fata MApN

– martir băimărean căzut la datorie în Revoluţia Română din 

Decembrie 1989.

Cetatean de onoare al municipiului BAIA MARE

Dă clic pentru a accesa cetatenionoare.pdf

Slt . post-mortem TOBOȘ SILVICĂ

20 ani; soldat în termen la UM 01226 Bucureşti; născut la Galaţi – 8.04.1969; mort prin împuşcare pe 26 decembrie 1989, la sediul MapN;

http://adevarul.ro/locale/galati/eroii-galatiuluivezi-cei-si-au-dat-viata-libertatea-noastra-1_50abe2067c42d5a66381c72f/index.html

Tecucenii nu trebuie să-i uite nici pe eroii Revoluţiei din ’89, între ei aflându-se şi sublocotenentul post-mortem Silvică Toboş, şi nici pe eroul Narcis Şonei, căzut în Afganistan”.

http://www.tecuci.eu/presa-locala-nationala/stirile-saptamanii/inaltarea-domnului-ziua-eroilor.html

http://pongogonzo.wordpress.com/2011/12/21/

Slt . post-mortem UNGUREANU SORIN

 născut în 19.11.1969, militar în termen , a fost împuşcat în 22 decembrie 1989 în Capitală şi înmormântat în comuna natală Frătăuţii Noi-Suceava

Slt . post-mortem. VASILIU Dumitru-Mitică,

 născut în 7.06.1969, militar în termen , a fost ucis la Bucureşti în decembrie 1989.

http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/aeroi/docs/album_9.htm

Slt . post-mortem  Vatafu Ovidiu Ilie  soldat în termen , a fost împuşcat în 22 decembrie 1989 la Bucureşti şi înmormântat la Codiea jud. Braşov.

http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/aeroi/docs/album_9.htm

GLORIE ETERNA !

Veșnica lor pomenire!

DUMNEZEU să-i odihnească în pace și să ii ocrotească!

http://www.darabaneni.ro/social/u-oareci-pentru-ce-au-jertfit-eroii-revolu-iei/

http://cronicadefalticeni.com/2010/12/23/ziua-eroilor-revolutiei-marcata-la-falticeni-si-cornu-luncii/

http://portalulsindical.ro/blogosferasindicala/blog/post/2011/12/21/remember-decembrie-1989.-lista-eroilor-martiri-

La o analiza mai atenta sau in loc de concluzie ,pot spune ca am rămas neplăcut surprins cata tăcere și nepăsare este in jurul acestor oameni care și-au dat viata pentru țară . Spre exemplu nu am găsit pe internet nici o poza de-a căpitanului RADU DRAGOS! In afara de un articol dedicat lui PETRU MESLER si câte ceva despre ARGHERIE ION, PAVEL PRICOP din BAIA MARE , cetățean de onoare al orasului (cinste municipalității), SILVICA TOBOS, din GALAȚI , cetățean de onoare al orașului (cinste municipalității) nu am găsit decât textul unor comunicate reci. Păcat!

 

Costel GĂLĂȚEANU

11 comentarii
 1. ionitatoderita a spus:

  Am onoarea sa va salut! D-nule Col.Galateanu ,ma bucur ca pot coresponda cu d-voastra pe aceasta cale.Am fost surprins in mod placut sa vad ca d-voastra a-ti postat numele EROILOR din Bg. 30 Garda cazuti la datorie in zilele Revolutiei.Ma bucur sa stiu ca sunteti acolo,am vazut ca va implicati foarte mult la organizarea si desfasurarea evenimentelor care privesc atat militarii in rezerva cat si a eroilor cazuti pe campurile de lupta! Imi pare rau ca sunt departe de oamenii care au contribuit la formarea mea ca militar.Fara sa laud pe nimeni dar trebuie sa spun ca sunteti printre acei oameni de la care am invatat lucruri ce mi-au fost de folos in viata.EROUL Cpt.post -mortem RADU DRAGOS deasemenea a fost pentru mine un om bland ,un om deosebit care cred ca mai avea de spus foarte multe in ale militariei.Din pacate a plecat dintre noi foarte devreme.Mi-amintesc ca in primele zile ale revolutiei a avut grija ca noi ce formam grupele de paza la MApN sa nu avem de suferit sau sa ni se intample ceva.Am ramas surprins cand acest ofiter a avut curajul sa opreasca MINISTRUL ILEGITIM MILITARU NICOLAE si sa-i spuna ca nu are acces in minister pentru ca nu este numit Ministrul Apararii.Putini stiu acest lucru si poate ca altii au avut interes sa nu se afle.Dupa numai doua zile era impuscat in spate.PRIETENII STIU DE CE!

  Va doresc sa aveti multa sanatate,putere de munca sa va bucurati de cei dragi pe mai departe si mai ales acum la trecerea in NOUL AN.! Sa ramaneti cel putin la fel de puternic asa precum va stiu alaturi de camarazii cu care colaborati.
  LA MULTI ANI !

 2. Iată o surpriza plăcută! Iată de ce scriu! Scriu pentru ca sa nu se uite. Acești oameni au vărsat sângele lor pentru ca noi sa trăim într-o țară liberă.Cel putin asa ni s-a spus! Nu vreau sa dau apa la moară celor care susțin ca unii au murit degeaba sau numai pentru a crea condițiile ca romanii sa plece din țară.!
  Toderită! Fie și numai pentru faptul ca ai spus câteva cuvinte despre trădătorul NICOLAE MILITARU,cel implicat in operațiunea CORBUL și ai spus multe. Începând de astăzi te consider un oaspete de onoare pe blogul meu.Chiar dacă nu vei scrie despre REVOLUȚIE. Tu și colegii tai ați văzut și auzit multe.Pete de culoare.Tuse.Pe care omul de rând nu are de unde sa le știe. Trecute prin filtrul gândirii tale , dacă ești de părere ca trebuie sa știm și noi , ai suportul necesar.Fie și în materiale de sine stătătoare, adică cele pe care le semnezi singur.
  Astăzi, ARMATA , cândva unul din stâlpii de bază ai societății ,a ajuns ceva banal. Si asta datorita unor diletanți ca sa ma exprim blând. Cu părere de rău trebuie sa spun ca printre ei se afla și actualul șef al statului.Sau poate asa o fi planul.Distrug stâlpii de susținere ca sa se dărâme întreg poporul.Ceea ce nu au luat în calcul ei este faptul ca mai suntem și noi cei care am jurat cu mana pe drapel. Si acum le e frica de noi.Sa vedem ce va fi după 15 IANUARIE.Pentru ca am iarăși impresia ca am fost trași pe sfoară.Vom vedea! Bine ar fi sa ma înșel! Pana atunci , urări de bine și LA MULTI ANI 2013.

 3. Pietrareanu Dorel a spus:

  Dumnezeu sa-i odihneasca!
  Convingerea mea e ca nimeni nu a murit degeaba.
  Acum stam la cald si incercam sa judecam la rece.
  Dar, aduceti-va aminte de atmosfera de atunci!
  Noi chiar am crezut in ceea ce (ni) se intimpla si speram ca
  totul va fi (mai) bine si ca lumea va fi mai buna!!!
  Nu aveam vreme de speculatii filosofice.
  Nu priveam Revolutia in direct la tv, ci eram in Revolutie, asa cum eram noi.
  Toate urarile de bine, Dorel Pietrareanu

 4. Daca am făcut parte dintre unitate care a dat 15 morți si 31 de răniți , te rog sa ma crezi DORELE ca nu fac speculații filozofice. In seara de 21/22 mi-a trecut cartușul prin parbrizul mașinii în care ma aflam DORELE.Eram in fata CC.Am avut zile și eu și militarul în termen care era șofer. Se numea CATANGIU SANDU și era de pe undeva de prin GIURGIU. Daca din întâmplare citește aceste rânduri il rog sa ma caute.
  Ceea ce am vrut sa semnalez este faptul ca nu am găsit decât 3 fotografii. Atât. Dar ceilalți pentru ce au luptat?Pentru GIGI BECALI? Si au trecut 23 de ani. Oare câți trebuie sa mai treacă?

 5. Pietrareanu Dorel a spus:

  Cred ca s-a strecurat o greseala pe undeva. Ori, probabil, mesajul meu a fost cam incilcit!
  Eu am spus ca “Nu aveam vreme de speculatii filosofice.“ Si noua la Otopeni ne-au murit colegi. Ma uit cit de repede si de superficial a trecut si a fost tratat la tv in acest an subiectul « Revolutie »…Mai intens au fost prezentate imagini cu Udrea, cu Basescu sau Gigi Becali la munte… Probabil ca anul viitor se va prezenta despre Revolutie doar o imagine sau un videoclip intr-una din serile din decembrie. Spre a se bifa activitatea…
  Toate urarile de bine, Dorel Pietrareanu

 6. ionitatoderita a spus:

  Buna ziua! Ma bucur foarte mult ca ma considerati „OASPETE DE ONOARE „pe blogul d-voastra.Va sunt recunoscator pentru faptul ca „SCRIETI PENTRU CA SA NU SE UITE”!.Se spune ca ” POPORUL CARE UITA ISTORIA , RISCA SA O REPETE”!Nu am vazut pe altcineva din fosta conducere a Bg. 30 Garda (poate ca este si nu stiu eu,imi cer scuze fata de cel nedreptatit) care sa ne aminteasca de camarazii nostri. Ieri 29.12.2012 am fost la lucru si trecand pe acasa pentru o ora de pauza, am verificat repede mesajele.Nu am putut sa plec fara sa reactionez la ceea ce am citit si am incercat sa raspund in graba.Trebuie sa spun ca am mari retineri in a da raspunsuri la mesaje,numai pentru faptul ca nu vreau sa supar pe cineva(au fost situatii in care am spus ceva si s-a inteles cu totul atfel)De aceea as ruga sa ma corectati atunci cand ceva nu este in ordine sau sa solicitati detalii! O perioada foarte lunga de timp m-am temut sa vorbesc despre evenimentele din Dec.1989. Am fost vadit intimidat la cercetarea privind moartea EROILOR U.S.L.A (cineva din fosta conducere a bg. a spus la un moment dat sa-mi vad de treaba ca am un copil de crescut)Am crezut ca vor sa stabileasca adevarul,mi-am dat seama ca nu este asa.Ma doare sa vad ca cineva cauta sa-ti spele creierul si nu ai cum sa razbati spre adevarul.Am scris aici despre cpt. post-mortem Radu Dragos ca a avut grija de subordonatii lui si vreu sa va spun ca a iesit in bataia armelor pentru ca noi cei din puncul de control sa fim in siguranta, dupa ce i-am povestit ce am patit cu ex-generalul STANCULESCU la usa podului din cladirea popotei generalilor din fostul sediu al MApN.Sunt convins ca vor fi pareri pro si contra,dar pentru mine d-nul Stanculescu este ceva ce nu pot scrie aici.Amintirile despre acele zile m-au framantat multa vreme si spre rusinea mea din ce in ce mai putin, doar din cauza ca vremurile pe care le traim ne fac sa uitam repede esentialul.Iata ca d-voastra reusiti sa ne improspatati memoria si va multumesc pentru acest lucru!Este adevarat ca sant multe de spus despre zilele acelea si daca cineva doreste sa scrie o carte despre actiunile de lupta de la fostul sediu al M.Ap.N. as fi bucuros sa dau detalii din ceea ce stiu. In final as vrea sa va spun ca in prezent activez in cadrul companiei G4S chas solutions transport valori,

  LA MULTI ANI !

  • Da! Cred ca se pot scrie mai multe cărți ,nu una.Numai ca oamenii se tem. Poate ca este explicabil sa se teama! Amintirile s-au estompat mult . Am scăpat cu viata. Când ma uit pentru ce as fi putut sa mor ma apuca asa un sentiment de regret.Nu detaliez pentru ca iarăși părerile vor fi împărțite. Păcat ! Au fost greșeli atunci. Cine dintre noi ar fi știut ca stema de pe DRAPEL nu este buna? Era stema pe care noi am jurat. Dar sa se meargă asa din greșeală în greșeală nu mi-as fi închipuit. Sau , mai grav! Din mârșăvie în mârșăvie. Oare nimeni din atâția oameni cu carte ,care existau SLAVA DOMNULUI și în ARMATA de dinaintea lui 89 SA NU-ȘI FI DAT SEAMA spre ce mergem? Ce ni se pregătește? Parca nu-mi vine sa cred.
   La multi ani!

 7. maharea iulian a spus:

  Emotionant! Din motive profesionale, eu am plecat din tara in ziua de 14.12.1989 intr-o misiune in strainatate pentru
  a-l inlocui la post pe dl. Grecu Alexandru. In ziua de 17.12.89 am fost convocat de ambasadorul tarii in camera obscura si mi-a citit si am discutat pe marginea unei telegrame primite de la M.A.E. Situatia era precipitata la Timisoara.
  In zilele urmatoare am fost la curent cu evenimentele din tara prin mesaje oficiale ( MAE) dar si prin agentiile de stiri si mai ales prin transmisiunile CNN si ale altor posturi internationale TV. Am vizionat o multitudine de casete video despre revolutie si am inteles multe lucruri care s-au intamplat.
  N.B. Sotia mea a acordat ingrijiri medicale ranitilor dar s-a imbolnavit de o forma nenorocita de hepatita.
  Copiii mei (minori) au stat in casa imbracati si cu lumina stinsa si cu paturi in ferestre, pe holul apartamentului, in pozitia culcat. Se deplasau in pozitia taras pana la frigider si mancau mancare rece. In final, familia mea a scapat cu bine. Desi am cerut sefilor mei sa fiu chemat in tara sa am grija de copii (sotia fiind internata in spital), nu mi s-a aprobat. Cu greu, am reusit sa revin in tara in Martie 1990.
  Glorie eterna eroilor R. 30 Garda.

  • Emotionanta este si scurta ta istorisire Iulica. Si cati dintre noi nu au suferit la fel ca tine sau ca familia ta. Povesteam mai sus ca am avut zile si am scapat cu viata din fata CC-ului. Acolo nu fusesem la plimbare ci executasem o misiune. Cand am primit ordinul sa o execut parca a cazut cerul pe mine.

   M-am gandit prima oara la V.A. Stanculescu, mi-as fi pus si eu piciorul in ghips sau as fi gasit un motiv oarecare ca sa scap. Ma gandeam si eu la baietelul de 6 ani care era acasa cu bunicii. Dar cale de iesire nu era. Jurasem cu mana pe drapel ca-mi apar tara chiar cu pretul vietii. Nu ca acum cum jura parlamentarii, ba pun mana pe Biblie, ba uita sa o puna .. Asa ca am plecat sa-mi indeplinesc misiunea chiar daca nu imi convenea. Si ca mine sunt sigur ca au patit si altii. Ma gandesc acum ce este in sufletul ceor dragi, ce este in sufletul familiilor acestor tineri care si-au dat viata pentru tara.

   Sunt sigur ca daca ne-am fi adunat mai multi am fi putut scrie o carte din care rezulta mai mult adevar decat a rezultat pana in zille noastre.

 8. Tirila Steli a spus:

  Dumnezeu sa-i odihneasca in pace! Am fost sergent de serviciu la punctul de control de la UM01026 in perioada aceea. Am rugamintea ca cei care au facut armata acolo sa ma contacteze.

 9. MITRUTA CONSTANTIN a spus:

  Am fost militar in termen si in noaptea de 22 dec 89 am fost la cc.Nrtel 0721264055 am tras sute de cartuse in zidurile cc ca ne-au spus ca sunt teroristi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: