Mareşalul Ion Antonescu pe site-ul oficial al Armatei Israelului

BIOGRAFII : ” O BUCATA DE ADEVAR „

http://vio53.blogspot.it/2012/11/biografii-o-bucata-de-adevar_9764.html

În urmă cu câteva luni, amicul Puiu H.N. din Israel mi-a semnalat, emoționat, că pe site-ul oficial al Armatei Israelului a apărut un material „favorabil mareșalului Ion Antonescu”. Un montaj de texte și fotografii dedicat aviatorilor și parașutiștilor evrei căzuți prizonieri în România în WW2, montaj în care își face loc și o informație despre Mareșal, deloc concordantă cu imaginea unui „antisemit” și „criminal de război”. Același domn, plecat din România în floarea vârstei – ceea ce explică, simplist privind lucrurile, simpatia și atașamentul său pentru multe din „nevoile” noastre românești, mi-a procurat la momentul potrivit un document al Yad Vashem-ului în care se făcea precizarea, de maximă autoritate așadar, că nu există niciun motiv, niciun document, care să-l incrimineze în vreun fel pe generalul Ion Antonescu pentru cele petrecute la Iași în iunie 1941.

Ne-a luat ceva timp să găsim un bun traducător din ivrit în română, l-am găsit în cele din urmă, așa că acum putem pune la dispoziția cititorilor site-ului nostru, www.ioncoja.ro, toată documentația necesară pentru a ne angaja cu toții într-o discuție întemeiată pe date sigure.

      Pun și eu, de la început, întrebarea pe care mi-a pus-o domnul Puiu: ce să însemne asta? Ce să însemne că pe site-ul Armatei Israelului apare un text corect – mai exact spus: destul de corect, despre Mareșal?
      Răspunsul meu a fost, atunci, următorul: S-ar putea ca acesta să fie începutul spunerii adevărului!… Adevărul nu poate fi ținut la obroc la nesfârșit, mai ales că nu sunt puțini evreii, de cea mai bună reputație, care au spus adevărul despre ce s-a întâmplat cu evreii din România în anii regimului Ion Antonescu: nici vorbă de genocid, de holocaust! Mai devreme sau mai târziu, poziția oficială trebuie să se plieze pe adevăr sau măcar să-l caute cu sinceritate și bună credință!
Reproducem în continuare
      (1) traducerea textului din ivrit în limba română și
      (2) comentariul nostru.
(1) Traducerea textului
Pag 1.
Parasutisti din chibuturi, originari din Romania care au fost parasutati in Europa in timpul Holocaustului 1944
Pag. 2.
Bombardarea campurilor petroliere si a rafinariilor din zona Ploiesti – Romania. (se poate intra pe youtube pentru a vedea un filmulet)
Pag.3.
Pe 1 august 1943 au iesit din Bengazi in Libia 178 de avioane de tip “Liberator” B-24 ale fortelor aliate pentru a bombarda campurile petrolifere din zona Prahova si rafinariile de langa Ploiesti. 162 au intrat in Romania si celelalte au ramas pe drum.
O alta expeditie a avut loc pe 17 august 1944 tot cu avioane “Liberator ” B-17  si B-24 si tot in scopul de a distruge campurile petroliere si rafinariile din Valea Prahovei si zona Ploiesti. Au avut loc 27 de bombardamente in care fortele alíate au pierdut 300 de avioane si au murit circa 3000 de aviatori si luptatori din echipajele de zbor.
In plus au avut loc si alte lupte aeriene si bombardamente deasupra teritoriului Romaniei, in care au cazut un numar de avioane, iar echipele de zbor au cazut in mana autoritatilor romane si au fost luati prizonieri si inchisi in inchisorile romanesti . Numarul aviatorilor si celor din echipele de zbor care au cazut pe teritoriul Romaniei  a depasit 1000. Parte au fost prinsi si inchisi, iar altii s-au ascuns, astfel incat era necesara  salvarea lor. In ajutorul lor au fost trimisi parasutistii evrei din Palestina care au reusit sa salveze cca 150 de aviatori ai fortelor alíate si sa-i treaca granita. Numai la sfarsitul razboiului, adica intre 31 august si 3 septembrie autoritatile romane au eliberat si ceilalti 1161 de prizonieri  (aviatori si alti luptatori din fortele aeriene) dintre care: 1117 americani, 31 britanici, 12 olandezi si un francez.
De asemenea, parasutistii israelieni au actionat ca sa-i organizeze pe evreii din Romania in a se apara si apoi sa poata emigra in Israel legal sau ilegal astfel incat 60000 de evrei din Romania au emigrat cu ajutorul lor spre Israel.
Pag. 4.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial au fost trimisi in Romania 10 parasutisti din chibutzuri din Palestina, toti vorbitori de limba romana: Aba Bardicev, Dov Bergher, Leova Gukovski, Baruh Camin, Mielu Kaner, Arie Fichman, Rico Lupescu, Itzhak Macarescu si Shaike Dan (Ioshua Trahtenberg). Aba Bardicev  a fost lansat la granita Iugoslavia – Romania, nu a reusit sa treaca in Romania si a fost prins in Ungaria si trimis la Mauthausen unde a fost judecat si condamnat la moarte. Arie Fichman si Leova Gukovski au fost lansati intr-un loc nesigur si au fost prinsi imediat. Au fost inchisi si eliberati la sfarsitul razboiului. Si Rico Lupescu impreuna cu Itzhak Macarescu au fost prinsi si inchisi si au fost eliberati la sfarsitul razboiului. Ceilalti parasutisti au fost lansati si nu au fost prinsi, au reusit sa intre in contact cu comunitatea evreilor din Bucuresti si s-au ocupat cu organizarea de autoaparare a evreilor , iar dupa razboi cu scoaterea legala si ilegala a evreilor pentru a emigra in Palestina.
 Pag. 5.
Arie (Leova) Gukovski din chibutz Iagur, a fost lansat in Romania, a fost prins inchis si eliberat la sfarsitul razboiului
Pag. 6.
Leova Gukovski si Arie Fichman au fost lansati in Romania in noaptea de Rosh Ha Shana (anul nou evreiesc) 1940. Din cauza unei greseli a pilotului care trebuia sa-i lanseze la 60 de km de Bucuresti, au aterizat undeva intr-o suburbie a Bucurestiului. Intai a fost lansat Arie Fichman si apoi Leova Gukovski, in jurul lor explodand obuzele tunurilor antiaeriene.  Ca sa nu aterizeze in piata asezarii, a tras Leova de parasuta si a cazut pe acoperisul unei case si de aici s-a rostogolit intr-o caruta  cu coceni de porumb. In cadere si-a rupt piciorul stang si n-a mai putut sa se miste. A inghitit hartia cu planul de actiune si codurile secrete, cand tocmai a fost inconjurat de soldati romani care l-au luat prizonier. Intamplarile din prizonierat si din perioada de spitalizare sunt povestite intr-o carte  “Pentru ce am fost chemat la datorie”. Dupa 1944 Leova s-a intors in tara, in chibutzul Iagur de unde  plecase.
 Pag.7.
  Arie  Orni  Fichman, din kibutz Beit Oren. A fost parasutat in Romania, a fost prins si eliberat la sfarsitul razboiului
 Pag.8.
 Arie Fichaman a capatat gradul de capitan (pe nume Jacobson) iar Iehuda Ahisher a capata gradul de locotenent Hanani. Cei doi au fot transportati in Libia si de acolo trebuiau sa fie parasutati in Romania langa Arad. Actiunea a purtat numele de “Mantilla” si in cadrul ei cei doi trebuiau sa ia legatura cu prizonierii puterilor alíate, sa incerce sa-i organizeze in scopul evadarii din detentie.
Trimisii miscarii sioniste trebuiau sa se intalneasca cu cei doi fiind in legatura cu cei care organizasera actiunea.
Actiunea “Mantilla” era prima actiune in seria de actiuni ai serviciului MI 9 pentru creearea unei infrastructuri in Balcani. Parasutistii au fost antrenati in parasutare si au trecut prin Cairo pentru a fi parasutati in Romania.  O greseala de navigatie a pilotului a facut ca in noaptea de 1 octombrie 1943 sa aterizeze departe de locul de intalnire cu trimisii organizatiei sioniste. Cei doi au cazut prizonieri si actiunile de parasutare din Balcani au fost oprite datorita venirii iernii.
 Pag.9.
Pe 1 octombrie la ora 02:15 noaptea , cei doi parasutisti erau in mana jandarmeriei romane. Intai cei doi au fost lasati sa doarma si numai dupa-amiaza au fost preluati de serviciul de informatii pentru a completa chestionare cu intrebari. Dovada ca nu au fost acuzati de terorism, au putut sa poarte uniforme britanice, neavand nici un fel de haine civile si parasutandu-se fara arme. Iar parasutele erau de culoare alba deci de salvare. Deobicei  cand actiunea de parasutare este in scop de spionaj, parasutele sunt de culoare albastra  sau gri ca sa un fie vazute. Pe de alta parte totusi  s-au gasit la ei 123 de monezi de aur, 198 de bancnote straine si 246 de bancnote in valoare de 173000 lei o suma importante la vremea aceea. De asemenea ei aveau pachete de mancare concentrata  si truse medicale pentru primul ajutor.
Cei care i-au cercetat n-au folosit  metode de tortura pentru a scoate de la ei declaratii. Dosarul de  cercetare l-au transmis direct lui Ion Antonescu, conducatorul Romaniei, subliniind faptul ca cei doi prizonieri le-au dat sa inteleaga ca “viitorul Romaniei depinde de cum se vor purta cu evreii”.

 

Antonescu refuza sa-i predea pe parasutisti Gestapoului

Stirea prinderii celor 2 parasutisti a ajuns imediat la urechile ambasadorului Germaniei la Bucuresti Manfred von Kilinger si mai departe la Herman Georing. Gestapoul a cerut imediat sa fie predati lor. Autoritatile romane au reusit sa scape de presiunea nemtilor prin diferite pacaleli. Maresalul Antonescu a dat ordin sefului statului major al Fortelor de Aviatie sa spuna nemtilor ca parasutistii vor fi interogati de serviciile romane si rezultatele vor fi transmise fortelor aeriene germane. Nu se poate exclude posibilitatea, scrie istoricul Mihai Pelin – ca raspunsul autoritatilor romane  se datoreaza  faptului ca cei doi prizonieri erau evrei, motiv destul de intemeiat pentru ca cei doi sa nu fie interogati de nazisti. Cu tóate acestea autoritatile romanesti nu au fost in stare sa reziste in fata presiunii germane si pana la urma au acceptat  ca autoritatile germane sa-l interogheze pe Arie Fichman  si acesta sa fie interogat de nemti in Germania. Romania  a hotarat sa infiinteze o comisie formata din ofiteri romani care sa-l insoteasca pe Arie Fichman (Ghideon Jacobson) si sa primeasca informatii asupra tehnicii si metodele de interogare folosite de nemti in interogarea prizonierilor de razboi ai Puterilor alíate.

Arie Fichman (Ghideon Jacobson) a plecat pe 9 octombrie 1943 in Germania impreuna cu ofiterii romani si s-a intors la sfarsitul lui octombrie insotit de aceeasi ofiteri romani.  Dosarul de cercetare german semnat de Von Killinger, ministrul lui Hitler la Bucuresti,  nu continea nimic nou fata de ceea ce stiau romanii. Iosef Hanani l-a intalnit din nou pe Arie Fichman in lagarul de prizonieri ai Puterilor Aliate care se afla la Timisul de Jos (dupa ce a fost internat cateva saptamani la spitalul din Sinaia si Brasov). Cei doi prizonieri au fost eliberati pe 2 si 3 Septembrie 1944. Au fost urcati impreuna cu alti prizonieri ai Puterilor Aliate intr-un  avión care a decolat de pe aeroportul din Popesti Leordeni spre Italia
Pag. 10
Pe 29 iulie 1954 a avut loc o demonstratie aviatica in memoria lui Peretz Goldstein unul din parasutistii care fusesera parasutati in Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Un avión care zbura de-asupra celor care participau la ceremonie s-a prabusit in mijlocul multimii. Atunci au murit Arie (Leova) Gucovski, Arie Fichman si Dov Berger trei dintre parasutistii originari din Romania care fusesera lansati in timpul razboiului in Romania. In poza  se vede imaginea avionului dupa prabusire. Primul ministru Moshe Sharet care a fost prezent la demonstratia aviatica si de-asupra caruia a trecut avionul la cativa metri a interzis pana a doua zi difuzarea stirii prabusirii.

 

(2) Comentariul nostru
      Începem acest comentariu subliniind cele două fapte sau elemente principale care se desprind din materialul preluat de pe site-ul oficial al Armatei Israelului:
A. Ion Antonescu personal s-a implicat în cazul a doi prizonieri evrei și a refuzat să-i predea nemților. A fost nevoie de intervenția lui Goering pentru ca Ion Antonescu să accepte ca unul dintre prizonierii „săi”, ai Armatei Române deci, să fie interogat de nemți, aliații săi totuși. Numai că omul și militarul de onoare care a fost Ion Antonescu s-a îngrijit ca prizonierul predat până la urmă nemților să fie mereu însoțit de câțiva ofițeri români, asigurând astfel protecția prizonierului, ferindu-l de eventuale abuzuri ale anchetatorilor naziști. În felul acesta lucrurile s-au desfășurat în acord deplin cu regulile civilizației, ale unor raporturi corecte între parteneri și adversari. Astfel că, în final, la sfârșitul războiului, cei doi prizonieri evrei, ca și ceilalți prizonieri din România, s-au putut întoarce teferi și nevătămați acasă, în Palestina, în viitorul Israel.

Textul de pe site susține că acest comportament ireproșabil al mareșalului Ion Antonescu ar fi fost determinat de faptul că cei care i-au cercetat pe prizonieri l-ar fi avertizat pe șeful statului român că „viitorul României depinde de cum se vor purta românii cu evreii”. Nu-mi inspiră încredere această inserție, pare contrafăcută…  Dar chiar dacă ar exista un document explicit în acest sens, el vine în contradicție cu ipoteza Holocaustului din România: când Antonescu, așa cum pretind unii, a organizat exterminarea în masă a evreilor, uitase oare de faptul că „viitorul României depinde de cum se vor purta românii cu evreii”? Este în acest material un mic deficit de logică! Ideea că Ion Antonescu s-a purtat așa de corect cu prizonierii evrei deoarece se temea să nu-i supere pe protectorii evrei sau ne-evrei ai prizonierilor nu concordă cu teza Holocaustului, se exclud una pe alta cele două idei! Dacă una dintre cele două idei apare pe site-ul oficial al unei instituții atât de serioase ca Armata Israelului, înseamnă că autorii site-ului exclud cealaltă teză, în cazul de față teza Holocaustului. Acesta pare a fi mesajul Armatei Israelului. Un mesaj corect.

B. Oricum am da-o, nu există nici un document care să infirme în vreun fel faptul că prizonierii din România, indiferent de armata din care proveneau, indiferent de naționalitate, s-au bucurat de un tratament omenos și civilizat, în spiritul unei frumoase tradiții românești, niciodată infirmată. Iar acest detaliu, că printre prizonierii din al Doilea Război Mondial s-au aflat și mulți evrei, devine un argument dintre cele mai serioase împotriva celor care, fără niciun document serios, valabil pentru istorici și juriști, susțin producerea în România a unui genocid, a unui holocaust anti-evreiesc!

Avem sute și mii de documente vii, adică martori, ai acestui  comportament românesc aproape unic în analele unei conflagrații care a bătut toate recordurile de cruzime și neomenie, de sălbăticie și de asasinat în masă. Și nu avem practic niciun document sau martor propriu zis, credibil, care să poată susține și demonstra că românii s-ar fi comportat la fel ca și ceilalți beligeranți în privința prizonierilor sau a populației civile în zonele de ocupație militară. Asta în timp ce, așa cum arată chiar și materialul de pe site-ul israelit, prizonierii ajunși sub jurisdicția autorităților din țările vecine României au avut soarta cea mai tragică cu putință: moartea. Unii dintre ei chiar moartea degradantă, umilitoare, în chinuri și tortură! La sud de Dunăre, bunăoară, mai mulți aviatori aliați, căzuți prizonieri, au fost îngropați de vii până la gât, iar terenul a fost arat, bieții prizonieri găsindu-și sfârșitul sub lama nemiloasă a plugului… Caz celebru la vremea aceea, comentat de primul ministru britanic în termenii cei mai duri: „autorii acestor crime oribile trebuie scoși din Europa!” Nu știm dacă printre acei prizonieri s-a aflat și vreun evreu… Probabil că nu, de vreme ce povestea a fost uitată și nu s-a mai făcut niciun film la hollywood pe acest subiect…
Aș propune istoricilor de profesie acest subiect, tratat comparativ: soarta prizonierilor în lume, în general, și în al II-lea Război Mondial în special. Care a fost tratamentul de care au avut parte? Eu nu m-aș pricepe să fac decât comparația dintre prizonierii români din Rusia și prizonierii ruși sau anglo-americani din România. Contrastul este halucinant… Sunt documente, recent puse în circulație, că nici cu americanii nu trebuie să ne fie rușine, nu au fost cu nimic mai buni decât tovarășii lor de arme sovietici… Aceste documente, ocultate cu mare grijă, abia acum încep să iasă la iveală și propun pentru autoritățile militare americane cu totul altă imagine decât cea știută din cinematografia și literatura inspirată din WW2. Ora adevărului se apropie și pentru învingători!
Alte comentarii, în ordinea ofertei pe care o face textul:
      1. Așadar, 150 de aviatori anglo-americani, aliați, care au fost nevoiți să se salveze părăsind avionul prin parașutare, au reușit să nu ajungă prizonieri ai Armatei Române, s-au ascuns bine și au rezistat până ce au venit niște parașutiști evrei din Palestina, originari din România, probabil, care s-au parașutat pe teritoriul inamic, adică românesc, i-au găsit pe cei 150 de camarazi și i-au ajutat să treacă granița. O adevărată epopee!… O mică nedumerire: parașutiștii evrei din Palestina trimiși în această misiune au nume? Și câți au fost ei cu toții? Fapta lor este extraordinară, homerică, și ar merita să fie mediatizată ca lumea. Mediul românesc este cel mai interesat de acest subiect, de detalii etc. Cred că există în arhivele militare rapoarte detaliate ale unei asemenea operațiuni care depășește, nu numai prin autenticitate și veridicitate, orice Rambo hollyhoodian! Personal sunt uimit de faptul că aceste isprăvi eroice, după câte știu eu, nu au avut niciun ecou literar, cinematografic etc. E de necrezut că propaganda evreiască (israelită), dar și cea anglo-americană, a ratat un asemenea subiect! Un asemenea izvor de pilde și elan patriotic?!
       2. Au fost peste o mie de aviatori anglo-americani prizonieri ai Armatei Române. Dintre ei 1161 au supraviețuit razboiului și, după 23 august 1944, s-au putut întoarce  acasă. Prima întrebare: câți dintre acești prizonieri nu au rezistat condițiilor din prizonierat și și-au dat obștescul sfârșit ca victime ale unor condiții inumane de detenție la care autoritățile românești i-au supus? Primul răspuns: Condițiile de viață din prizonieratul în România nu au pus în primejdie viața nici unuia dintre prizonieri! Textul publicat pe site-ul Armatei Isaraelului nu face nicio precizare în acest sens, dar suntem siguri că dacă lucrurile ar fi stat altminteri, dacă condiția de prizonier al Armatei Române ar fi făcut victime printre militarii aliați, lucrul acesta ar fi fost până acum bine clamat și mediatizat de Aliați.

Nota bene: Cele petrecute la Iași în iunie 1941, act clar de agresiune, act criminal, i-a avut totuși ca promotori și protagoniști pe militarii germani, iar autoritățile românești dacă au intervenit, așa cum au și făcut-o, a fost pentru a diminua represiunea germană, altminteri motivată și ea într-o oarecare măsură, dacă luăm în seamă justificarea invocată de germani. Detaliu esențial: la Iași, în iunie 1941, circa 500 de evrei au fost arestați de jandarmeria și poliția română, iar restul evrilor arestați au fost sub jurisdicție germană. Evreii arestați de autoritățile românești au supraviețuit cu toții până la sfârșitul războiului, când au fost eliberați. Evreii care au murit în acele zile au fost numai dintre evreii arestați de germani. […]

Citeşte textul integral pe www.ioncoja.ro
 P.S.: Pentru conformitate, puteți accesa materialul în forma în care a apărut pe site-ul Armatei Israelului,  מצ�’ת ל�-כר הצנחנים הישראליים שצנחו באירופה בתקופת השואה
www.zanhanim.org.il/vf/ib_items/189/ww2.pps  SURSA : http://www.certitudinea.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: