A „PLECAT” ȘI NEA PETRICĂ !

Era o zi frumoasa de toamna in anul 1977.La Regimentul de Garda se numărau bobocii,Nu primăvară pentru ca tinerii locotenenți veneau toamna la unitățile unde erau repartizați .Toamna și nu primăvara ca bobocii deși și ei erau tot un fel de boboci. In acel an, la aceasta unitate de elita a ARMATEI erau repartizați 28. Toți înalți, frumoși și mai ales deștepți  Erau printre cei mai buni din specializările lor, multi chiar șefi de promoție  Realitate de la unitate era cu totul altfel decât ceea ce învățaseră prin școli  Soldatul ideal, comandanții și șefii ideali, cazărmile ideale, dotările de tot felul nu semănau cu acelea din laboratoarele școlilor  Realitatea era cu totul alta. Aici la GARDA ,cum știa toată lumea ca se numește unitatea,  activitatea acestor tineri începea cu o convocare de câteva zile care te făcea sa cobori din norii în care pluteai și visai.Pentru problemele generale , de arme întrunite ,mentorul a fost căpitanul  MIRCIA CHELARU ,atunci comandant de batalion. Ofițer tânăr, ambițios  cu spirit de competiție , ajuns nu peste multi ani ,militarul cu cel mai mare grad și funcție , șeful Statului Militar General (ah cât am mai”suferit” noi datorita acestui spirit competitiv care se manifesta la majoritatea comandanților și șefilor  noștri Dar nu mi-a prins rău . Făceai ce făceai si numai auzeai:”Cu ce sunt ma mai ai dracului aia de la batalionul 1 ?sau infanteriștii?”Pana săptămâna viitoare scriem istoria astfel încât sa fim noi number one  “ . Dupa ce am terminat cu MIRCIA , am trecut fiecare la specialitățile și subunitățile noastre .Noi cei sase artileriști am ajuns la alt ofițer tânăr deștept ,frumos și  ambițios. Era șeful artileriei  , căpitanul PETRU MARCHIȘ , ofițer promoție ’67 sau ’68. Bun specialist în arma și mai ales bun stat majorist. Aici parca ne-a fost mai ușor .Am văzut standardele și ne-am apucat de treaba.Dar asa mai ușor , ca la artilerie. Pana ne-a aplicat corecția nea PETRICA sau don PUDRO cum ii spuneau unii , deși încă nu se difuzase “Sclava ISAURA” la TVR.

Si au trecut anii cu bunele si relele lor, cu aplicațiile  tragerile,ceremonialele și onorurile militare, câteodată si cu munci agricole, cu trageri de lupta , cu alte școli si cursuri, cu împliniri și nu numai pe plan personal,cu alarme, exerciții cu ploi, zapezi si arșițe care săpau adânc în foștii tineri locotenenți dar și în foștii noștri mentori. Mai apoi drumurile noastre sau despărțit sau ale unora dintre noi li s-au intersectat iarăși (în anul 2002 eram șeful protocolului la SMG acolo unde șef era fostul căpitan CHELARU. Alti ani trecuți ,alte bucurii și necazuri pana când am început sa” ne rărim . Întâi au plecat parte din tinerii foști locotenenți: DUMITRU DASCALU, VIOREL STOICA, SORIN RUNTAG, SORIN MANEA .Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihnească în pace! De bine nu au murit ei. Au murit datorita tăriei flăcării focului la care au ars toată viata lor de cătane  Familiile au beneficiat mai putin de ei. Ei de fapt au avut o familie mai mare :ARMATA ROMANIEI, armata de care acum toti neicanimenii politicii romanești își bat joc ,nu le-ar mai muri multi înainte. Lor și tuturor trădătorilor de neam și țară !

Si iată ca după 35 de ani care s-au scurs după acea frumoasa toamna a anului 1977 , într o zi la fel de frumoasa de toamna nea PETRICA s-a gândit sa-și ia ADIO de la noi. Atmosfera sobra la CIMITIRUL MILITAR GHENCEA pe 27 SEPTEMBRIE 2012. Familia îndurerată (l-am recunoscut pe feciorul lui nea PETRICA copie la indigo). Fostii tineri locotenenți pe care i-a primit și educat de-a lungul anilor.Majoritatea prezenți mai putin cei care lipseau din cauze obiective pe care le-am menționat anterior! Foști colegi de serviciu de prin unitățile pe unde a mai lucrat. Peste toți tronau col.GHEORGHE AMBROZIE ONIȘOR ,fostul comandant al REGIMENTULUI si generalul MIRCIA CHELARU! Amândoi au ținut scurte alocuțiuni.

Pe scurt din alocuțiunea generalului CHELARU am reținut :

– noi cei prezenți la tristul eveniment am participat ,in fapt,la o petrecere,pentru ca l-am petrecut pe  nea Petrica (asa i-am spus eu , sa ma scuze cei cărora nu le place) spre cele vesnice, nedespartindu-ne decât de trupul lui,reprezentarea materiala a omului pe pamant;

-spiritual, nea Petrica rămâne veșnic printre noi, atâta vreme cât noi ne vom aminti de el și i vom evoca amintirea;

– Armata Romana a fost , încă de la înființarea ei ca instituție moderna ,pivotul principal de susținere a unității și independentei statului si poporului roman,iar acest lucru a fost posibil datorita spiritului de sacrificiu,in principal, a Mariei sale OSTAȘUL ROMAN,dar și a patriotismului corpului generalilor, ofițerilor și subofițerilor.

Despre Armata Romana și nevoile sale, politicienii și personajele aflate vremelnic in fruntea bucatelor, si-au adus aminte doar la vremi de restriște furtuna  si pericole majore,folosindu-se de aceasta instituție ca de o “manta de vreme rea”.

Din păcate, in fiecare etapa istorica, necazurile și problemele privind Armata ,s-au repetat:

-dotare slaba, pregătire insuficienta și lipsa de  profesionalism,

corupție la toate nivelurile,interferenta politicului,credibilitate scăzută a celor care o conduc;

– ceea ce   s-a întâmplat în ultimul timp, cu desconsiderarea statutului gradului militar , cu pensiile cadrelor militare în rezerva, retragere, veteranilor de război etc, depășește în amploare si gravitate orice imaginatie.

Cu părere de rău ,pentru ca am lucrat timp de 16 ani în aceasta unitate de protocol si reprezentare (și ma pricep “cu ce se mănâncă protocolul și ceremonialul militar” pot sa spun ca  am asistat la o bătaie de joc de ceremonial militar,(fapt datorat “ simplificării “ prin regulamente de specialitate pana la ridicol a acestui ceremonial si nicidecum datorita militarilor care l-au executat). Datorita acestui fapt  o sa vad ce pot face pentru informarea actualei conduceri a MApN cu rugămintea  sa dispună revenirea la ceea ce a fost cândva ceremonialul militar , în toate aspectele sale,nu numai al funeraliilor militare (am rugămintea fata de cei care au legătura cu organismul militar sa procedeze si domniile lor la fel). Poate nu ar fi greșit sa „amintesc „ca în ultimul timp vezi pe la actualități ceremoniale și onoruri militare pentru tot felul de cântăreți ,actori, poeți și nu mai știu ce.Pai dragii mei .Daca este ceremonial si onor militar asta se acorda militarilor . Ceilalți primesc onorul de la public, de la UNIUNEA SCRIITORILOR, MUZICOLOGILOR,etc.Cu tot respectu pe care-l port acestor oameni de arta.Dar asta tot datorita bagatelizării și bătăii de joc la care a fost supus întreg organismul militar.De la cel mai înalt nivel !

Daca tot nu sunt bani pentru dotare, pregătire profesionala,salarii si pensii,barem onorul și ceremonialul militar sa revină la ce au fost,iar cel militar funebru  sa reprezinte un minim respect pentru cel care a slujit țara sub drapel,fie el ostaș simplu, subofițer,maistru militar , ofițer sau general.

In acest sens, dacă tot privim cu jind și admirație la respectul ce este acordat de către alte nații propriilor militari , sa aplicam și noi ce fac acestea, la specificul nostru , intru” respectul militarilor romani.

Oare costa asa de mult?

Iarta-ma nea PETRICA ca mi”s-a ridicat putin tensiunea”!

Dumnezeu sa te aibă si sa te odihnească in pace!

8 OCTOMBRIE 2012

col. r.  COSTEL  GĂLĂȚEANU

8 comentarii
  1. Dorel Pietrareanu a spus:

    Nu stiu despre cine este vorba, nu l-am recunoscut in fotografie pe „Nea Petrica”, dar Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!!! O spun cu sinceritate! Am senzatia ca al doilea ofiter din fotografie (in formatie) este fostul meu coleg de clasa de liceu militar, Marin Iordache. Este adevarat? Toate urarile de bine, Dorel

  2. Salut DORELE! Nea PETRICA a fost sef al artileriei R.Gd când eu eram locotenent!.Este cel care este în afara rândului. Al doilea din rând este COSTICA APIETROAIE care a ajuns diplomat militar!

  3. harlau625 a spus:

    Ai condei, colega! Cred ca ti-ai gresit cariera! Este bine ca macar acum la pensie ti-ai gasit vocatia! Din pacate luna de luna oamenii care sunt in amintirile noastre ne parasesc si ramanem tot mai singuri! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe fostul tau comandant!

  4. tudor marian a spus:

    Postare pe pagina filialei

  5. GEO STROE a spus:

    iata de ce e nevoie de institutia de mai jos

    Dumnezeu sa-l ierte pe inimosul Marchis!
    Regret ca nu am putut veni alaturi de gardisti pentru a-l conduce impreuna pe ultimul drum.

    reflectați asupra celor de mai jos, iar la 27 decembrie 2012 sa pornim aceasta instituție impreuna și in memoria gardistului Marchiș…

    STATUTUL SOCIETĂŢII FUNDATIA “GARDA DE ONOARE ” , SOCIETATEA “ FUNDATIA GARDA DE ONOARE SAU ASOCIATIA CULTURAL ISTORICA GARDA DE ONOARE ETC, ETC proiect
    CAP. I. DISPOZIII GENERALE
    Art.1. Denumirea asociaiei, FUNDATIEI
    Denumirea asociaiei este SOCIETATEA “ FUNDATIA GARDA DE ONOARE”. Aceasta va fi folosit pe toate nscrisurile emise de asociaie.
    Art.2. Natura juridic.Asociaia este Persoan Juridic, romn, nonprofit, nonguvernamental, independent[ i i desfoar activitatea n conformitate cu prevederile leggistlatiei in vigoare i ale prezentului statut. AU FUNDATIE CULTURALA
    Art.3. Durata de funcionare
    SOCIETATEA “GARDA DE ONOARE” se constituie pe o perioad nedeterminat.
    Art.4. Sediul asociaiei
    SOCIETATEA “GARDA DE ONOARE” are sediul n Regimentul 30 Garda Mihai Viteazul, Str. Gral Vasile Milea, nr. iar daca nu se obtine aprobarea necesara, pentru sediu initial, in Dr. Taberei 26, apart 119, sector 6, Bucuresti, sediul Fundatiei Tempus DC.
    Comitetul Director al asociaiei poate hotr oricnd schimbarea sediului.
    Art.5. Filiale ale asociaiei
    Prin hotrrea Adunrii Generale se pot constitui filiale n ar i strintate. Totodat, asociaia se poate afilia la alte organizaii i asociaii din ar i strintate, poate colabora cu alte organizaii, asociaii i instituii din ar i strintate.
    CAP. II. SCOPUL I OBIECTIVELE ASOCIAIEI
    Art.6. Asociaia are ca scop:
    – Cultivarea onoarei şi a solidarităţii camaradereşti între cei care au sau au avut cinstea de a servi patria sub drapelul acestei unitati;
    -Conservarea, stimularea şi sprijinirea tradiţiilor unitaţii de gardă;
    -Solidaritatea ostasească dintre cadrele active cele de rezervă, dintre foştii militari în termen şi angajaţii cu contract ai acestei unitati, militarii din muzica miltara, personalul auxiliar etc, precum şi personalul civil, fost şi actual al unitati;
    -Participarea la sărbatorirea unor evenimente importantre din viata unitatii ;
    -Cunoasterea şi promovarea traditiilor ostasesti ale celor care au fost in garda de onoare a armatei din traditiile multimilenare ale acestei arme de-a lungul timpului în forţele armate ale oreganizate de inaintaşii oamenilor acestor locuri;
    -Constituirea unui Centru de studii i cercetri asupra fenomenelor specifice unitătilor de garda de onoare de–a lungul timpului
    -Strângere legaturilor cu unitari si veterani din alte unitaţi similate din Europa şi din ale tări ale lumii.
    -Organizarea unor reuniuni periodice ale celor care au servit sub drapelul acestei unitati de yiua unităţii, alte arbatori specifice religioase sau militare, sau pentru petrecerea timpului liber (excursii la locuri cu relevanta istorica pentru inaintasii garzii de onoare, –Întreceri sportive, sah, arte marţiale, tir, scrima, atletism etc) ale membrilor si membrilor lor de familie.
    -Publicarea unor carţi, albume, documentare audio-video despre tradiţiile şi istoricul acestei unitaţi
    -Organizarea de ceremoniale şi onoruri funebre pentru persoane semnificative care au activat in această unitate
    acodarea unor premii, diplome si titluri de onoare celor care au contribuit semnificativ la istoria acestei unităţi.
    Art.7. Pentru realizarea acestor scopuri, asociaţia îşi propune:
    1.să acţioneze pentru cercetarea fenomenului militar al garzii de onoare pe teritoriul ntregii ţari de la inceputul istoriei militare a dacilor şi pina in zilele noastre.
    2.Să tipărească lucrări scrise despre viaţa i activitatea oamenilor acestei unităţi, monografii despre unitate, studii şi cercetări interdisciplinare.
    3. Să organizeze lansarea acestora şi să desfăşoare orice activităţi de promovare a traditiilor garzii de onoare la români inclusiv muzicile militare, parada etc.
    4 Să acorde premii, diplome, medalii la diverse concursuri cultural-tiinifice si literar-artistice organizate de SOCIETATEA “GARDA DE ONOARE” sau instituţii culturale militare si civile.
    5 Să înfiinţeze publicaţii proprii, cum ar fi anuarul Garda de onoare, dacă resursele financiare vor permite.
    6 Să acorde premii în bani sau obiecte tinerilor miltari care s-au evidentiat cu prilejul ceremnoialelor militare specifice.
    7 Să întreprindă demersuri la Ministerul Apararii pentru înfiinţarea unui Muzeu al Garzii de onoare, a unui centru de cercetare interdisipliainr privind ceremonialele militare în lume.
    8 Să organizeze reuniuni periodice ale fiilor unitatii, de interes socioprofesional, pe teme istorice, pentru aniversri sau comemorri ale unor oameni de seamă ai unitatii, manifestări sportive şi concursuri specifice (tir, lupte, orientare turistica, gismanstica) pentru păstrarea tradiţiilor, obiceiurilor specifice ale militarilor si pesonalului civil al acestei unităţi.
    9 Să promoveze valorile si cultura militara dacoromânească.
    10 Să sprijine cercetările istoriografice despre adevărurile şi faptele oamenilor acestei unitati in diferite contexte din perspectiva istorică şi temporală.
    11 Să organizeze sesiuni de comunicări si dezbateri pe profil n unitate mpreun cu Fundaţia Tempus şi Academia Dacoromna şi alte institutii cultural stiintifice si militare.
    12 Să promoveze în rndul tineretului valorile morale ostăţesti şi să ntreprindă acţiuni pentru a face cunoscute tradiţiile şi virtuţile naintaşilor acestei unităţi.
    Art.8. Modalităţile de realizare a scopurilor filialei şi condiţiile concrete vor fi cuprinse în Planul anual de activitate propriu al societatii şi care se aprobă de către Adunarea Generală.
    CAP. III. CONSTITUIREA ASOCIAIEI. STRUCTURA ORGANIZATORIC I FUNCIONAREA ASOCIAIEI
    Art.9. Membrii asociaiei
    Exista patru categorii de membri fondatori, membri de drept, membri titulari, membri asociati şi membri de onoare.
    Membri de drept sunt acei cetateni români sau straini care au indeplinit intatoriri militare sub drapelul unitatii de lungul timpului.
    1) Calitatea de membru asociat al asociaiei poate fi obinut de orice persoan fizic, major, indiferent de sex, vrst, naionalitate, convingeri politice sau religioase, care ader la prezentul statut, este interesat de ndeplinirea scopurilor propuse i este recomandat de cel puin un membru al asociaiei.
    nscrierea n asociaie este personal i se manifest n form scris.
    2) Membrii fondatori ai asociaiei sunt n numr de …, nominalizai n actul constitutiv.
    3) Calitatea de membru nu este transmisibil.
    4) Pot deveni membrii de onoare ai asociaiei personaliti ale vieii cultural-tiinifice i literar-artistice romneti, care au sprijinit sau sprijin substantial scopurile societatii.
    Calitatea de membru de onoare al asociaiei este acordat de Consiliul Director.
    5) Membrii de onoare ai asociaiei nu au drept de vot. Ei pot dobndi acest drept dac cer n scris nscrierea n asociaie conform art.9 pct.1 din prezentul statut.
    6) Nu pot deveni membri ai Consiliului Director persoane cu antecedente penale.
    Art.10. Drepturile membrilor
    1) Dreptul de alege i de a fi ales n organele de conducere ale asociaiei.
    2) Dreptul de a-i exprima opiniile cu privire la toate problemele puse n discuie sau de a propune teme de discuie n conformitate cu scopurile asociaiei.
    3) Dreptul de a participa la toate activitile organizate de asociaie.
    4) Dreptul de a avea prioritate la tiprirea lucrrilor proprii, dac Consiliul Director decide c acestea au o valoare deosebit.
    5) Dreptul de a solicita i de a primi informaii periodice cu privire la hotrrile luate de organele de conducere i fiscale.
    Art.11. ndatoririle membrilor
    1) Cunoaterea i respectarea prevederilor prezentului statut i ale hotrrii organelor de conducere.
    2) Participarea activ la activitile asociaiei.
    3) Participarea cu propuneri la ntocmirea programelor.
    4) Depunerea de eforturi pentru a gsi persoane fizice i juridice dispuse s contribuie financiar i material la realizarea scopurilor asociaiei.
    5) Achitarea la termen a taxelor i contribuiilor stabilite de Consiliul Director.
    Art.12. Pierderea calitii de membru
    Membrii asociaiei i pierd calitatea prin:
    1) Necunoaterea i nerespectarea obligaiilor prevzute n prezentul statut.
    2) Svrirea unor fapte ilegale, nedemne i neloiale fa de asociaie, membrii acesteia sau societatea civil.
    3) Neplata obligaiilor bneti pe o perioad de 6 luni consecutiv.
    4) cererea scris adresat Comitetului Director.
    5) prin deces.
    6) nu particip timp de 2 ani la nici o activitate a asociaiei.
    7) n cazul n care un membru al asociaiei se ncadreaz la pct 2 i 3, excluderea din asociaie se face prin hotrrea Consiliului Director.
    8) Pierderea calitii de membru atrage dup sine pierderea oricrui drept asupra patrimoniului asociaiei, precum i dreptul de a redeveni membru al asociaiei.
    Art.13. Conducerea asociaiei
    Organele asociaiei sunt: 1. Adunarea General, 2. Consiliul Director , 3. Preedintele, 4. Comisia de cenzori
    Art.14. Adunarea General. Adunarea General este organul de conducere alctuit din totalitatea membrilor asociaiei.
    Art.15. Competena Adunrii Generale: stabilirea strategiei şi a obiectivelor generale ale asociaţiei; aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a bilanţului contabil; alegerea membrilor Consiliului Director pe funcţii; revocarea membrilor Consiliului Director după un an de activitate necorespunzătoare; alegerea şi revocarea membrilor Comisiei de cenzori; înfiinţarea de filiale în alte orase ale tarii la care regimentul a actionat de a lungu timpului, în condiţiile legii şi ale prezentului statut; modificarea actului constitutiv şi a statutului; dizolvarea şi lichidarea asociaţiei; orice alte atribuţii prevăzute în lege sau în statut.
    Art.16. Convocarea Adunrii Generale
    1) Adunarea General se ntrunete n edine ordinare i extraordinare.
    2) Adunarea General ordinar se ntrunete odat pe an i este convocat de Preedintele asociaiei n luna decembrie.
    3) Dac Preedintele asociaiei nu convoac Adunarea General, ceilali membri ai Consiliului Director sau cel puin 1/3 din membrii asociaiei pot convoca Adunarea General dup o lun de la depirea termenului normal de convocare a acesteia.
    4) Adunarea General extraordinar se ntrunete ori de cte ori apar situaii de urgen i este convocat de ctre Consiliul Director sau 1/3 din membrii asociaiei.
    5) Convocarea Adunrii Generale se face prin afiare la sediul asociaiei, nsoit de un convocator ce va fi semnat de membrii sau prin publicarea ntr-un ziar naţional, cu cel puin 10 zile nainte de data inerii Adunrii.
    Art.17. Funcionarea Adunrii Generale
    1) Adunarea General este statutar n prezena a 1/2+1 din numrul membrilor.
    2) n toate cazurile n care nu se ntrunete numrul cerut de prezentul statut, o nou Adunare General se va ine cu numrul de persoane prezente.
    3) n situaia reglementat la pct.2, este necesar o nou convocare, care nu se poate face cu mai puin de 7 zile de ziua fixat pentru desfurarea ei.
    4) La Adunarea General pot participa ca invitai i alte persoane, fr drept de vot.
    5) Hotrrile Adunrii Generale se iau prin vot deschis sau secret, dup caz, cu majoritatea voturilor celor prezeni.
    n caz de balotaj se reia votarea. Votul Preedintelui valoreaz dublu.
    6) Adunarea General este condus de Preedintele Consiliului Director, iar n lipsa acestuia de unul dintre vicepreedini.
    7) n cazul n care din diferite motive, n perioada dintre dou alegeri Consiliul Director se descompleteaz, Adunarea General poate alege alte persoane pentru ocuparea funciilor vacante.
    8) Hotrrile Adunrii Generale sunt obligatorii pentru toi membrii asociaiei. Contestarea hotrrilor luate de Adunarea General cu nclcarea legii, a actului constitutiv sau a prezentului statut, poate fi fcut n conformitate cu legea.
    Art.18. Consiliul Director
    1) Conducerea activitii asociaiei ntre dou Adunri Generale, se face de ctre Consiliul Director.
    2) Consiliul Director se ntrunete n edine ordinare trimestriale i se convoac cu cel puin 2 zile nainte de data fixat pentru ntrunire sau de cte ori este nevoie, situaie n care poate fi convocat chiar cu o zi nainte de data fixat pentru ntrunire. Convocarea se face telefonic.
    3) Primul Consiliu Director este compus din 7 membri: un preedinte, doi vicepreedini, un secretar general i trei membrii alei pe o perioad de cinci ani.
    4) Hotrrile Consiliului Director sunt valabil adoptate n prezena a 1/2+1 din totalul membrilor. Hotrrile se adopt prin vot secret sau deschis, dup caz, cu majoritatea voturilor celor prezeni. n caz de balotaj votul Preedintelui valoreaz dublu. edinele Consiliului Director sunt conduse de Preedinte sau un vicepreedinte.
    Art.19. Atribuiile Consiliului Director
    1) Asigur punerea n executare a hotrrilor, programelor i planurilor de activitate adoptate de Adunarea General i supravegheaz la respectarea lor de ctre toi membrii asociaiei.
    2) n situaii de urgen are obligaia de a convoca Adunarea General extraordinar.
    3) Acord calitatea de membru i de membru de onoare al asociaiei.
    4) Stabilete proiectul bugetului anual de venituri i cheltuieli i analizeaz periodic execuia bugetar.
    5) Decide stabilirea de relaii cu asociaii sau organizaii din ar sau strintate.
    6) Prezint Adunrii Generale anual raportul de activitate, pe perioada anterioar, execuia bugetului de venituri i cheltuieli, bilanul contabil, proiectul bugetului, proiectul de programe al asociaiei.
    7) Stabilete departamentele funcionale dup necesiti, angajeaz i concediaz personalul i stabilete n urma negocierilor salariile angajailor.
    8) Coordoneaz, supravegheaz i verific periodic activitatea Secretarului General.
    9) Aprob lucrrile ce urmeaz a fi publicate, sumele ce urmeaz a fi pltite tinerilor supradotai i aciunilor culturale ce se organizeaz.
    10) Aproba taxele de nscriere i cotizaiile, i condiiile n care Preedintele poate scuti un membru de taxa de nscriere.
    11) Ia act de demisia unui membru i hotrte asupra excluderii unui membru din asociaie n condiiile art.12 pct.7 din prezentul statut.
    12) ndeplinete orice alte atribuii stabilite prin hotrrile Adunrii Generale.
    Art.20. Preedintele, sau n lipsa lui unul din vicepreedini, reprezint asociaia n raporturile cu teri. El ncheie acte juridice n numele i pe seama asociaiei.
    Art.21. Secretarul general al asociaiei are urmtoarele atribuii:
    1) Asigur ntreaga activitate curent a asociaiei avnd drept de semntur.
    2) Rspunde n faa Consiliului Director de msurile luate.
    3) ntocmete cu efii de departamente materialele i rapoartele care se prezint n edinele Consiliului Director i ale Adunrii Generale.
    Art.22. Comisia de cenzori
    Controlul financiar intern al asociaiei este asigurat de o Comisie de cenzori format din 3 membrii, aleas pe 5 ani, care are urmtoarele atribuii:
    1) Verific modul n care este administrat patrimoniul asociaiei.
    2) ntocmete rapoartele i le prezint Adunrii Generale.
    3) Poate participa la edinele Consiliului Director fr drept de vot.
    4) ndeplinete orice alte atribuii stabilite de organele de conducere.
    Art.23. Fondurile i veniturile asociaiei
    1) Asoaciaia are buget propriu a crui stabilire, execuie i ncheiere se fac n condiiile prezentului statut.
    2) Anul financiar ncepe la 1 ian. i se sfrete la 31 dec.
    3) Veniturile asociaiei sunt constituite din: a) taxa de nscriere i cotizaia membrilor, b) donaii, sponsorizri, legate, n bani (lei sau valut) i bunuri, c) finanri nerambursabile acordate de organisme interne i internaionale pe baza proiectelor propuse, d) sume provenite din publicitate fcut societilor comerciale n publicaiile sau n volumele tiprite cu sprijinul asociaiei, e) venituri nete din activiti economice directe ce se folosesc n totalitate pentru realizarea scopurilor asociaiei, f) dobnzile i dividentele rezultate din plasarea sumelor disponibile, n condiiile legii, g) venituri din activitile cultural-artistice organizate de asociaie i drepturi de autor cedate, h) resursele obinute de la bugetul de stat i/sau de la bugetele locale, i) alte venituri prevzute de lege.
    4) Asociaia poate efectua cheltuieli n limita mijloacelor disponibile i bugetului adoptat, n vederea organizrii aciunilor sale pentru realizarea obiectivelor propuse.
    CAP. V. DIZOLVAREA SOCIETĂŢII I LICHIDAREA EI
    Art.24. Dizolvarea SOCIETĂŢII “GARDA DE ONOARE” se face conform O.G. nr.26/31.01.2000.
    Art.25. Hotrrea de dizolvare va fi luat de Adunarea General cu cel puin 2/3 din voturile membrilor nscrii.
    Art.26. Lichidarea patrimoniului asociaiei se face de ctre lichidatori numii de Adunarea General n conformitate cu dispoziiile O.G. nr.26/2000.
    CAP. VI. DISPOZIII FINALE
    Art.27. Prezentul statut poate fi modificat sau completat prin act adiional anexat la statut.
    Art.28. Toate modificrile i completrile se vor comunica n scris la Judectoria sectorului 6 la care a fost nscris asociaia, n termen de cel mult 30 de zile.
    Art.29. Prezentul statut a fost adoptat la data de 27. 12. 2005 -proiectul a fost discutat incepand din 2000 dar nu a intrunit interesul si aprobarea necesara. Ideea reluata azi 27 12 2008 . Proiect iniţial întocmit de col (r) dr. Geo Stroe ca urmare a unei idei dezbatute la reuniunile succesive din decembrie ale rezervistilor de la R 30 Gardă, din ultimii ani ai secolului trecut, cand am tiparit si prima carte a R 30 Garda. Astept propuneri de imbunatatire a acestui proiect.Sugerez ca primul presedinte de onoare al S GO sa fie ales col. r. Gh. A. ONISOR, vicepresedinte grl R Dumitru Mircea, iar ca presedinte pe comandantul in exercitiu la unitatea de garda. Avem doua variante : transformarea ASOCIATIE EXISTENTE IN ASOCIATIA GARDA DE ONOARE, PRIN SIMPLA APROBARE A NOULUI STATUT SI A DENUMIRII PE CARE INSTANTA SA O VALIDEZE, A DOUA VARIANTA TRANSFORMATE ASOCIATIEI IN FUNDATIA GARDA DE ONOARE prin decizia statutara a acestei societati, cu un patrimoniu constituti de minim 100 de milioane de lei fond care se poate realiza chiar acum la reuniuniea gardistilor din 27 12 2008. Fecare membru fondator ar putea dona 100 lei noi pana la suma de 100 milioane vechi astfel ca 100 de oameni pot fonda o astfel de societate. In varianta in care se constituie o noua societate Societatea Garda de Onoare, trebuie sa se reuneasca un Comitetul de initiativa la Regiment care sa adopte statutul, un consiliul provizoriu si sa intocmeasca un procces verbal de constituire desemnind un grup care sa intreprinda demersurile pentru a obtine recunoatrea in justiţie a acesteia, dosa care sa fie depus la judecatorie. Sa strângem o suma pe care să o depunem la cec constitind un patrimoniu initial. Dupa aceeea se convoaca adunarea generala si se alege definitiv conducerea care si se adopta celelalte documente. Apoi sa cerem Ministerului Apararii ca minister de resort un aviz, ulterior sa cerem recunoasterea utilitatii publice a societatii de catre Guvernul Romaniei, respectiv si de primaria Capitalei si a sectorului 6, urmând ca apoi sa obtinem prin bugetul de stat, prin Ministerul Apararii Nationale, respectiv cel local, unele subventii pentru indeplinirea scopurilor legale propuse. Eventual, conform Codului fiscal, fiecare poate opta ca 1 sau 2% din impozit, taxe datorate statului sa fie virate permanent acestei asociatii, legea permitând aceasta opţiune pe care oricum statul ar reveni statului.
    Patrimoniul initial este constituit din sumele depuse de membri fondatori, alte donatii de la sponsori, firme ale unor membri etc.
    Rog confirmati acordul, faceti observatii critice necesare pe text, tineti legatura cu comitetul de initiativa prin comandantul R 30 Garda. Speram ca pina la 23 aprilie 2009 sa existam din punct de vedere juridic si sa aprobam primul plan de activitate pe anul 2009. Cu multumiri, col (r) dr. Geo Stroe, 413 84 34 acasa, 0722 97 25 22, geostroe@gmail.com LA MULTI ANI, 2009!

  6. Berea Florin
    către mine
    Merge Costele. Ai pus multe idei care în timp ar putea aduna oamenii care au trăit și trăiesc o realitate. Poate ar merge dezvoltate idei sau subiecte sau păreri despre : profilul unor oameni care s-au adunat, au făcut ceva, au crezut în ceva, motivații, au evoluat , s-au împrăștiat, s-au ajutat, au continuat sau mai continua sa sprijine idei , oameni, inițiative, s-au pierdut sau au fost pierduți, oameni care sau depășit ca oameni pentru ceilalți, oameni orgolioși, mândri, falși, sufletiști, binevoitori, etc. Despre eu si noi, despre ambiții, compromisuri, etc. E greu , dar ce spun este numai o părere.

  7. dan ciulea a spus:

    ti- am telefonat . Eu sint Dan , Asa m-ati cunoscut toti in perioada 81 -83 ca si furi la commandant

  8. sutea a spus:

    sant generatie mai veche din vremea col.Onisor gh.Ambrozie la comp.8 la lt.maj Paduraru Nicolae si cdt.pluton lt.Triscaru va transmit toturor celor care au fos,mai sant incam – ca regimentul 30 garda M.Viteazu a fost si este un exemplu ptr. Romania .cu stima si respect frt. comp.8 Sutea 1973.dupa care am facut sc. mil. teh. aviatie ap. de bord. la Medias.apoi cadru la Alexeni Ialomita si am iesit la pensie de la Someseni Cluj.–multa sanatate tuturor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: