CINE A FOST MAFALDA?

Puteți răspunde dacă nu știți:

-De unde sa stiu eu ,doar nu sunt MAFALDA!

In seara asta , mi-am pus si eu intrebarea asta si nu am stiut sa-mi raspund.Ca atare , am apelat la batranul”  ”GOAGAL” unde nu am gasit un material inchegat dar am gasit franturi pe care le-am  mestesugit putin si a iesit ce scrie mai jos .

La o prima pornire ,asa cum ne închipuim  toți urmând sensul întrebării și al răspunsului ne gândim ca MAFALDA a fost o femeie (cele mai multe păreri spun ca ar fi fost prințesă ) care făcea mai multe treburi deodată sau care se pricepea la foarte multe !Asa , ceva în genul lui NAPOLEON!

Si acum intram in părerile / informațiile mai avizate!

Unii spun ca ar fi fost fiica contelui de SAVOIA și soția regelui PORTUGALIEI ,ALPHONSE I. A trăit intre 1125- 1157 și era  parte a dinastiei CAPETIENE. Nu se știe de ce , numele  ei a fost asociat întotdeauna cu o vrăjitoare atotștiutoare care excela prin preziceri!Numele este de origine germanica și înseamna putere, lupta , opoziție!

Intre timp,la fel ca și  întreaga societate,MAFALDA a evoluat și ea , ajungând prin anii 60-70 eroina de benzi desenate prin ARGENTINA.

In aceasta ipostaza ,MAFALDA era reprezentata de o fetita de scoală primara care își punea mereu întrebări despre probleme globale ,economice ,demografice,geografice,chimice , fenomenologice de genul “cine a desalinizat apa de mare,cine a pus coada la pruna, cine a descoperit roata”, etc. La aceasta MAFALDA  face referire si WIKIPEDIA in limba engleza!

Surse:-SAMSARA 7

            -Lai

         Ulterior am mai găsit un articol mult mai complet aparținând lui TITUS FILIPAȘ pe care va recomand sa îl citiți. Are date mult mai complete deși il rog sa nu se supere dar  nu prea am înțeles  legătura cu titlul  pe care l-a  pus!

http://blogideologic.wordpress.com/2011/10/21/mafalda-in-cultura-populara-a-romanilor/

27 SEPTEMBRIE 2012-09-27

Costel GALATEANU

Anunțuri
10 comentarii
 1. Toate bune şi interesante… Că ar fi şi frumoase, dacă am pricepe ceva din blogul doctului ce comentarii nu permite. Pesemne, crede ferm doar în ce spune el.

  Eu, mai tomist, nu putui să pricep dintru început ce are sexul Mafaldei cu prefectura autohtonă, dacă aia n-a ştiut decît de brizanţii bizanţilor de dinaintea căderii subt turci. Şi-atunci, m-am pus cu burta pe… iarbă, privind – în coate sprijinit – căpiţele de pe Bahrinul cu faţa cătră Ceahlău. Şi, dintre căpiţe, un duh caprin se ivi, privindu-mă-n ochi şi mestecîndu-mi aste, arare:
  – Eu sunt metempsihoza Mafaldei şi-ţi pot afirma că am ajuns pe la voi odată cu feta de peste ceasloavele călugărilor ce s-au retras pe aici strategic, după ce bizantia s-a păgînizat. Că era(m), ca Mafaldă vie, aşa de dăşteaptă, că-i pusesem în c…, pardon de voroavă proastă, pe toţi învăţaţii vremii. Care, disperaţi, cînd erau puşi în c…ofă (hihi) de proştii lor, cu vreo întrebare, îi şi trimeteau la mine, ca să scape de ei… Tot ei, recunoscură, că – pînă la mine – îi trimeteau înapoi, de pe unde ieşiseră toţi.
  Apoi eu m-am dus de unde-am purces, dar buhul meu a rămas în lumea de-acolo, cu sutane, cu giubele împrăştiată apoi prin mai toţi Balkanii de kknarii de turci, că nu le-ajunseseră budele anatoliene… Şi, de atunci, pînă la tine, Tomo, toţi cei care se dau de mari învăţaţi (dar nu sunt!), mă invocă pe mine la ananghia cînd proştii le dau tîrcoale cu întrebări clenciuite. Ai „pricicipit”, nichiperceo?
  – Am… Da’nu ştiu, de ce-mi spui Tomo, cînd io mi-s Culai şi nici nichiperceo, cînd am aproape un metru 72 pe lung şi 92 (de cîtva timp, numai!) pe lat…
  – Păi, ai uitat că dăştepţii mei, de pe-atunci, mă făcură şi cetitoare, nu doar o oarecare gîcitoare de ce-i în om… Ori, eu, în tine, atîta văd, atîta spun… Pa, tu!

  Şi dispăru.
  Dar, măcar, eu ştiu aproape sigur cum, prin cine-a ajuns Mafalda pe-aici. Pe la munteni, ăia pretind că „scholili di la greţili” o au adus pe Mafalda, da’eu tot în călugări mă bizui. Nu-i vedeţi cîte izvodesc?!?… Te şi cruceşti de unde le scot, deşi se plîng că li-e grea crucea…

  • Mi-a plăcut mult domnule CIOBANU.Excelent chiar! Felicitări!Deci nici dumneavoastră nu ați înțeles legătură intre MAFALDA și treburile de pe la noi! Nici eu.Dar o lăsam asa cum o chicat!Cat despre crucea călugărilor ma abțin. N-as crede ca li-i grea crucea.Cel putin ăstora de la noi. Întâmplator am văzut într-o seara un reportaj despre un călugăr roman din UCRAINA.MIHAIL JAR îl chema !Sa vedeți ce a făcut omul ala pentru vreo 400 de copii cu dizabilitati. Toți ii spun tata.Are în responsabilitate un complex de vreo 14 biserici/mănăstiri care contribuie fiecare la oblojirea rănilor acestor copii. Toată LUMEA ÎL IUBEȘTE. Însuși IANUKOVICI se duce sa se roage la mănăstirea acestui MIHAIL!Sa nu uit! Slujbele se țin în limba romana!
   Dar uite ca am gasit.
   Ia priviți!
   http://corortodox.blogspot.ro/2012/05/parintele-mihail-jar-de-la-banceni.html

 2. Îl ştiu… de vreo 20 de ani!… Şi, nu doar pe el!
  Dar, nu ştiu cum Mama…-Domnului, taman în Ucraina-n care pe la 1920 se mîncau oamenii între ei, pe rudă, pe sămînţă, din pricină de colhoz-vizare… Unde numai Rusia şi Belarus o-ntrec la tunuri şi criminalitate de tot felul… Tot Acolo, au început să se cloneze tot felul makarenci, taţi-tereza şi alţii asemenea… Mi-e teamă că, de-i caţi de la brîu în jos, ori au grade de generalissimi prinse de scrot, ori îs tăiaţi de tot, nu doar dimprejur…

  Ce spunea Eminescu, în Împărat şi proletar… despre „Religia? – O frază de dînşii inventată… (şamdeparte) / Faceţi ca-n astă Lume să aibă parte dreaptă, egală fiecare / Şi să trăim ca Fraţi!”

  PSsst: Eu, chiar Ştiu cum a ajuns cocoana Mă, falda, pe-aici… Zău, nu „mă fac”!

 3. L-am avut şi rătăcit…

  Oricum, vă asigur: aveţi un blog viu şi personal.
  Şi voi mai da pe aici, că-mi place de cîte aflu.

  Despre „alogeni”, la 1877:
  Da, în timp ce mulţi moldo-munteni (învîrtiţi) şedeau pe cuptior, după el, ori fugari, să nu fie duşi cu arcanu-n prăpădu’Plevnei şi-al altor măceluri ordonate de capetele de plumb ale generalilor de paradă… S-au aflat Ardeleni, Ruteni, Evrei; Greci, Armeni, Sîrbi, Machedoni şi chiar Tătari care să-şi verse sîngele pentru Independenţă, sperînd că… Adică, tot ce-au sperat nu numai vădanele şi orfanii de război, dar şi schilozii ce se vedeau împroprietăriţi şi la adăpost de necazurile sărăciei… N-a fost să fie, nu pentru ei toţi!
  Ultima, adevărata împroprietărire (atîta, cît i s-a permis a o face!) – Ferdinand I, consecutiv Războiului de Întregire.
  Au avut, însă, grijă „arendaşii” (ca şi după 1877) să nu rămînă ţăranii multă vreme stăpîni pe ce au primit… Remember 1907, dar şi 1945!

 4. Da! Mi-ați dat o idee ! Ma apuc putin de „săpat” pe la 1907.Mai ales ca atunci și-a băgat ” putin ” coada și armata!

 5. Dacă tot aţi adus în discuţie rolul (nefast, după a mea opinie) al armatei regale-n masacrele din 1907, vă invit să motivaţi – ca strateg, tactician, psiholog nu doar militar – de ce, de atunci şi-n consecinţă, contingentele de recruţi în termen erau duşi în bou-vagoane la dracu’n praznic să-şi „satisfacă” stagiul subt arme.
  Şi ce apropiere se poate face între această măsură şi moda, mai nouă, ca oastea ţării să ajungă-n mercenariat prin ţări de pe la alte naiba’n praznic. E drept că nu se mai deplasează-n bou-vagoane (astea, alte batjocuri ale demnităţii omeneşti le-au lăsat deportaţilor, „pacificaţilor” autohtoni), ci în cargouri aeriene…

 6. Îmi pare rău ca nici d.p.d.v. tactic,nici psihologic si mai ales strategic nu va pot da un răspuns mai acătării! Probabil ca atât putea sa pună la dispoziție poporul adică contributorul.Ce sa va spun ca însumi am fost timp de zece ani la trageri AA la CAPU MIDIA (an de an) cu eșalonul de soldați? Tehnica era pe vagoane de marfa iar noi mergeam în asa zisele vagoane clasa. Fiecare nu aveam decât un loc. Într-un an am făcut 4(patru) zile la dus și trei la întors ! La întoarcere după ce și-au bătut joc ăștia de la CFR de noi prin TRIAJ ,la ajungerea la destinație în gara 16 februarie am întâlnit un șef de gara care nu vroia sa ma tragă la rampa ca sa descarc.De ce? Pentru ca ” nu avea mașină ” adică locomotiva sa ne tragă. I-am spus ca soldații mâncau de trei zile conserve și se spuziseră la gura și dacă într-o ora nu sunt la rampa sa descarc ocupăm gara și-l dau soldaților sa-i mănânce lui urechile. Bineînțeles ca era o bătaie de joc DIN PARTEA LUI.Si s-a putut! Cam asta viata duceam noi prin armata. Si nu la 1907 cum spuneți dumneavoastră. Ci acum în zilele noastre din 1988 pana in 1998. Alt răspuns nu am sa va dau . Referitor la ce cautam pe afara ,asta prevede doctrina NATO.Este un asa numit articol 5 al TRATATULUI ATLANTICULUI de NORD care ii obliga pe ALIAȚI la solidaritate în cazul unui atac si nu numai.Este mult de discutat. Oricum acum nu mai avem nici ARMATA. Si asta nu datorita NATO.Ci datorita lui BOC, ȘEITAN, CANACHEU, …. și în primul rând datorita lui BĂSESCU! Întrebați si dumneavoastră tinerii ! Mai vrea vreunul sa se facă ofițer ? Sau apevist asa cum ne spunea lumea în batjocura! Nu mai vrea niciunul! De ce?

 7. Sunteţi un fin diplomat.
  Răspunsul dumneavoastră (în care negarea cu modestie a unor calităţi negratuit atribuite de mine corespondentului meu, vă onorează), spune destule, deşi nu s-a dorit punctual.
  Atunci, îmi permit să punctez eu: 1) Oastea n-a fost niciodată – vorba cîntecului proletcultist – „populară / Armată din popor.” Poporul – doar carne de tun, ciuca batjocurii potentaţilor, laolaltă cu gradele inferioare, desemnate din rîndul învăţătorilor şi preoţilor de ţară, a micilor funcţionar. Oastea a servit preponderent cauza conducătorilor; care cauză, uneori, s-a confundat şi cu vreun interes naţional, statal: Independenţa, Marea Unire, tentativele de Restaurare de după Diktat, de după Ultimatum… „Armata e cu noi” – altă gogoriţă mediatizată-n 1989, ce s-a vădit iute a nu (mai) fi. Fiindcă nu noi, ci „ei” au desfiinţat-o, subt pretextul gongoristic al „profesionalizării”.
  2) Pînă la 1907, armata în termen se făcea cît mai aproape de vatra părintească, din raţiuni în absolut economice şi deloc sentimentale. Dar, fiindcă fiii au refuzat să tragă-n părinţi, rude-n primele focare ale răzmeriţei, imediat au fost dizlocaţi şi duşi în alte regiuni, în locul lor fiind aduşi… ceilalţi: fără rude, nici „seminţe” locale. De atunci s-a perpetuat executarea stagiului militar cît mai departe de casă. Numai pilangii scăpau de exod. Eu, nu, ca nepilangiu.
  3) Înaintea înţelegerilor cu puterile străine, pe mine, ca român, mă doare-n suflet de integritatea naţiei şi graniţelor noastre. De toţi puternicii momentelor istorice tratată cu mişelnice atitudini.
  4) Dar, decît un stat poliţianizat pînă-n prăsele spre ai-i apăra numai pe politruci de mînia şi oprobriul maselor, parcă aş prefera un stat autarhic, militarizat pe baze şi valori statale naţionale. Nu puteam ajunge chiar ca elveţienii, dar – cu oameni odată – am fi putut să le călcăm pe urme. Chiar de la Cuza-Vodă, ctitorul armatei moderne. Care, din păcate, s-a ridicat şi singur de la masa de poker naţional, după ce şi-a făcut mîna dictată de finanţatorii occidentali.
  Acum, cu natofonii, cu uefonii, mi-e teamă că unitatea de Naţie, Stat, Limbă, Credinţă este la zid, vizată de plutonul de execuţie globalizant. Mai că-mi vine să strig, ca Ion Antonescu – eu, un anticazon notoriu!

  • Nu mai exista niciun dubiu.Nu mai putem vorbi sub nicio forma despre „unitatea de Nație, Stat, Limbă „.Pe de o parte datorita stilului „științific ” al marelui cârmaci care a învrăjbit tot ce era neînvrăjbit pana la aceasta ora:categorii socio-profesionale, civili cu militari, oameni sănătoși cu bolnavii, tineretul cu bătrânii , sexele intre ele și cațe și mai câte. Pe de alta parte , s-au accentuat diferențele și stările ușor antagonice existente pana la aceasta data.
   Va trebui sa treacă multa apa pe DÂMBOVIȚA și COLENTINA(cele doua cursuri de apa care „străbat” CAPITALA )pana nația romana se va vindeca după acțiunile acestui SATANA care ne conduce!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: