Memorandum pentru asigurarea direcției europene a Republicii Moldova

Memorandum pentru asigurarea direcției europene

 a Republicii Moldova

Platforma Civică “Acţiunea 2012”, în calitate de reprezentantă a miilor de oameni prezenți la Marșul Unirii din 16 septembrie 2012 solicită Preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului să ia măsuri imperative pentru a garanta direcția europeană a Republicii Moldova.

Vă prezentăm din partea societăţii civile democratice din Republica Moldova o listă cu revendicări pentru asumarea faptică şi nu doar declarativă a direcției europene:

 

  1. 1.                      Revizuirea Constituţiei

Revizuirea legii supreme este absolut necesară pentru a corespunde la noile realităţi democratice din Republica Moldova. Constituţia trebuie să reflecte adevărul științific şi anume, denumirea limbii de stat să fie Limba Română. De asemenea, trebuie introdusă o prevedere specială cu privire la menţionarea expresă a posibilităţii unirii celor două state românești, dacă acest lucru reflectă voinţa populară.

 

  1. 2.                      Respectarea dreptului minorităţilor la conservarea limbii şi culturii conform normelor europene

Diversitatea etnică oferă valoare unei societăți şi este obligatoriu ca Republica Moldova să asigure condiţiile necesare pentru predarea în limba maternă, pentru păstrarea culturii, concomitent cu obligativitatea cunoaşterii limbii române, astfel încât inclusiv aceşti cetăţeni să aibă şanse egale. Minorităţile au dreptul să cunoască limba de stat pentru a nu fi prizoniere ale unei anumite zone din Republica Moldova şi pentru a putea desfăşura activităţi în tot spaţiul naţional.

 

  1. 3.                      Soluţionarea conflictului transnistrean

De mai bine de 20 de ani, clasa politică din Republica Moldova nu a întreprins nicio măsură reală pentru a asigura suveranitatea, independenţa şi integritatea statului. Rusia foloseşte regiunea transnistreană ca să ţină Republica Moldova sub influența sa. Solicităm Parlamentului să ceară Federației Ruse, în mod clar şi hotărât, să îşi retragă trupele de ocupaţie de pe teritoriul nostru până la 1 septembrie 2013. De asemenea, solicităm Guvernului să prezinte public soluţia optimă pentru rezolvarea conflictului transnistrean, validată printr-un referendum.

 

  1. 4.                      Scoaterea Partidului Comuniștilor în afara legii

PCRM încalcă legislația Republicii Moldova prin defăimarea însemnelor naționale. În plus, caracterul infracțional al acestei formațiuni politice a provocat victime prin suprimarea violentă a manifestaţiilor democratice din aprilie 2009.

Este absolut necesar ca cei vinovaţi pentru evenimentele din 2009 să fie aduşi în faţa instanţei, iar Partidul Comuniștilor, împreună cu Vladimir Voronin, să răspundă pentru prejudiciile aduse cetățenilor Republicii Moldova și direcției europene a statului.

 

Termenul limită pentru a da curs revendicărilor enunțate mai sus este 1 ianuarie 2013.

Platforma Civică “Acţiunea 2012”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: