DRUMUL MORȚII ȘI AL RENAȘTERII PE VASELE MARAMUREȘENE DIN CULTURA SUCIU DE SUS

La invitația directorului MUZEULUI NATIONAL AL TARANULUI ROMAN, ieri 17 SEPTEMBRIE 2012 ,PROFESOR DOCTOR IOAN MARCHIȘ a susținut la LIBRĂRIA CARTURESTI din cadrul MUZEULUI ,prelegerea ” DRUMUL MORȚII ȘI AL RENAȘTERII PE VASELE MARAMUREȘENE DIN CULTURA SUCIU DE SUS „. Domnul MARCHIȘ,  o eminență în domeniu , pregătit cu planșe ,filme video

și însoțit și de câțiva moroșeni de la mama lor

a  făcut o scurtă incursiune in complexitatea simbolisticii utilizate de meșterii populari maramureșeni de-a lungul secolelor pentru a trimite mesaje peste timp  inscrise pe vasele de lut si ceramică.Am auzit lucruri interesante despre similitudinile culturii maramuresene  cu cultura maiașă si egipteana, am descifrat împreuna cu maestrul tainele triunghiurilor, cercurilor, săgeților ,zig-zacurilor și altor simboluri incrustate sau pictate  pe vasele maramureșene .

Împreună cu maestrul , am încercat sa descifrăm  semnele/ simbolurile care  reprezintă soarele,ploaia, MAREA ZEIȚĂ MAMĂ  , viata ,moartea  si reînvierea ,semne intalnite pe artefactele descoperita la egipteni, fenicieni, etrusci,maiasi dar si la maramureseni.

Casandra Maria Hausi  absolventa a ACADEMIEI DE MUZICA din CLUJ – NAPOCA  ma completează in mod fericit fapt pentru care nu-mi rămâne decât sa o citez: „maramuresenii se numesc: Nicolae PITIS -rapsod popular veritabil din Tara Lapusului (coloana sonora a filmului “Pintea”) – Suflet mare, un Om cu “INIMA neinfricata si MINTEA ‘nalta”. Nu cunoaste simbolurile DAR este indeajuns ca isi cunoaste si recunoaste originile, duce si readuce in lumina, imprimand in inimile viitorimii cu o constiinta absolut prezenta, treaza si darza cu o Dragoste coplesitoare, binefacatoare, DARUL pe care l-a primit din nastere- Horea in grumaz din Lapusu’ Romanesc respectiv Horea Lunga din Maramuresu’ Istoric. DOAMNE AJUTA! VA MULTUMIM! SA HITI A LU’ DUMNEZEU! 🙂 O SARA MANDRA! „Maria Casandra Hausi. Mulțumesc CASANDRA.!Sunt onorat!

Pentru că maestrul a studiat mult la ea acasă și civilizația etruscă a făcut  paralele/comparații  și cu aceasta civilizație/cultură !

Sper că maestrul nu va rade dacă am incurcat  simbolurile. Dar asa cum il cunosc eu,domnia sa  este un om intelegator  și sunt sigur ca ma va asemăna  cu   tânăra  din muzeul de la ROMA  unde domnia sa  a cerecetat civilizatia / cultura etruscă , căreia i-a spus să nu mai poarte în urechi cercei care reprezintă moartea  .  Nu-i asa ca  e rău sa nu știi unele lucruri? Apoi am aflat despre studiul referitor la  textele originare din Vechea Indie.,cele mai vechi scripturi ale hinduismului ” VEDELE  „studiu  efectuat de UNIVERSITATEA din CAMBRIDGE / UK ,materializat într-un tom de vreo 800 de pagini ,dar a cărui concluzie era ca acestea provin din spațiul carpato-danubiano-pontic. Având in texte originare din Vechea Indie. Sunt cele mai vechi scripturi ale hinduismului vedere rezultatul studiului care nu convenea britanicilor și probabil nici altora , aceștia au pus”batista pe țambal  „. Mi-a plăcut  explicația legată de leagănul civilizației mondiale din  spațiul carpato-danubiano-pontic și cel  nemijlocit adiacent , explicație constând în faptul ca pe atunci nu existau națiuni (o invenție iluminista franceza) ci numai „culturi” : SUCIU DE SUS , TURDAȘ, CUCUTENI ,TARTARIA, și multe altele !

La încheierea prelegerii,prof.dr.GEO STROE , Președintele  ACADEMIEI DACOROMANE  si președinte fondator al PARTIDULUI ROMANIEI EUROPENE, a înmânat domnului profesor doctor IOAN MARCHIȘ

diploma care atesta conferirea la propunerea Senatului ACADEMIEI DACOROMANE a titlului de DOCTOR HOBORIS CAUSA al acestei ACADEMII!Diploma care atesta conferirea la propunerea Senatului ACADEMIEI DACO- ROMANE a titlului de doctor HONORIS-CAUSA al acestei ACADEMII domnului profesor doctor IOAN MARCHIȘ! 17 SEPTEMBRIE 2012 Foto:COSTEL GĂLĂȚEANU

Pentru a fi și mai „aproape” spațial de SUCIU DE SUS maestrul a cinstit auditoriul cu o palinca galbena de MARAMU ,turnata dintr-o sticla cu tricolor la gat dar care , bineînțeles ca avea în interior , pe lângă licoarea de prune cea periculoasa , un simbol despre care maestrul  a făcut vorbire ,dar despre care nici acum nu îmi dau seama cum a ajuns acolo.

Printre cei prezenți , am remarcat pe:

VIRGIL NITULESCU – DIRECTORUL MUZEULUI NATIONAL AL TARANULUI ROMAN
prof.dr.GEO STROE ,Presedintele ACADEMIEI DACOROMANE, președinte  fondator al PARTIDULUI ROMANIEI EUROPENE;

Alti membri ai ACADEMIEI DACO ROMANE:

GEORGESCU PETRE – DEDY  Maestru , sculptor, artist plastic

FLORIN GRIGORIU – SCRIITOR
CONSTANTIN COCENESCU – doctor, initiator al unor proiecte monumentale sculpturale
CHIRA CAROLINA – EDITOARE
CAROL HARSAN – PUBLICIST, coautor al lucrării „EXPERIMENTUL ROMANIA ” APARUTA LA EDITURA BABEL in acest an , 2012

Reprezentanți media;

Studenți;

Etnologi;

Arheologi;

Un public avizat.

BUCURESTI 17 SEPTEMBRIE 2012

Text si foto :COSTEL GĂLĂȚEANU

Reclame
3 comentarii
  1. O conferință bine articulată, concludentă despre cultura noastră de tare demult, bazată pe obiecte aflate de arheologi în spațiul maramureșean și asemanatoare-identice cu altele din alte arealuri. Cărturarul Ioan Marchiș se întâlnește aici, în cele prezentate, argumentate, captivante, cu alți cercetători, iar numărul acestora este foarte mare, pentru că și documentele, obiectele, cercetările, scrierile încep să apară din ce în ce mai multe. Voi numi doar cinci nume, cinci fiind un număr prim: Viorica Enăchiuc, Cașin Popescu,Ion Pachia Tatomirescu (un studiu despre Maramureșul din totdeauna e-o bucurie pentru oricine-l citește! în cartea recentă =La început fost-a sâga, sîgetul, siginii, apoiSarmisegetusa(monografia unui cuvânt pelasg-valah),=, Lucian Iosif Cueșdean, Michaela Orescu (în Soarele Carpaților, cele descoperite de domnul Ioan Marchiș, adică însemne străvechi, le află și pe obiecte află tore în statele Dakota din USA și altunde). Și pentru că și șapte este număr prim, mai adaug pe Gheorghe Șeitan, vorbind despre Balada Toma Alimoș, baladă vedică-belagină document străvechi de învățătură-cunoaștere a lucrurilor, ființelor, cosmosului pe de-antregul lui exterior și interior, și pe Ioan Marchiș, șapte stâlpi de înțelepciune. Iar dumneavoastră, rogu-vă, a mai adăuga, fiindcă și 11 și 13 și 17…sunt numere prime, iar numerele prime au șir nesfârșit în românime, așa cum au și în alte neamuri ce de aici curg-decurg ori alte neamuri, din alte părți ale lmii una.
    Mă bucur pentru cele scrise, domnule Costel Gălățeanu, despre un mare maramureșean, prin operă, cunoștințe și dăruire întru obște – stil, distincție, lucruri bine articulate în legăturile dintre simboluri, dintre argumente, ca un artefact găzduit într-o sticlă făurită la un grad înalt de căldură, în cazul nostru sticla fiind Muzeul Țăranului Român, noi artefactul- fiecare cu luminozitatea sa-, iar conținutul- expunerea conferențiarului maramureșean, onorat cu mare dreptate de doctor pentru o cauză nobilă de Academia Dacoromână. Florin Grigoriu,un ascultător atent al magistralei expuneri și al Baladei lui Pintea, cântată de Maria Casandra Hauși, precum și a celor aduse de demult în cântec de bătrânul Nicolae Fițiș din Țara Lăpușului, în aceeași zi a Maramureșului.

    • In primul rând, urez bun venit domnului FLORIN GRIGORIU , iată, o voce autorizata în domeniul culturii maramureșene și nu numai, autor la rândul domniei sale a multor lucrări de specialitate și iarăși nu numai(a se citi cărți).Iata ca se confirma ceea ce am spus în micuțul meu pretențios numit reportaj și anume faptul ca am asistat la o manifestare științifică de un înalt nivel.Aceasta manifestare s-a constituit totodată ca o invitație la studiul mai aprofundat al lumii nepătrunse a semnelor/simbolisticii de pe mărturiile transmise peste ani și ani de meșterii populari din MARAMUREȘ dar și de prin alte locuri ale acestui pământ romanesc care mustește de istorie!Jos pălăria în fata unor oameni ca domnul IOAN MARCHIȘ și FLORIN GRIGORIU!

  2. Maria Casandra Hausi a spus:

    Maramuresenii se numesc: Nicolae PITIS -rapsod popular veritabil din Tara Lapusului (coloana sonora a filmului „Pintea”) – Suflet mare, un Om cu „INIMA neinfricata si MINTEA ‘nalta”. Nu cunoaste simbolurile DAR este indeajuns ca isi cunoaste si recunoaste originile, duce si readuce in lumina, imprimand in inimile viitorimii cu o constiinta absolut prezenta, treaza si darza cu o Dragoste coplesitoare, binefacatoare, DARUL pe care l-a primit din nastere- Horea in grumaz din Lapusu’ Romanesc respectiv Horea Lunga din Maramuresu’ Istoric. DOAMNE AJUTA! VA MULTUMIM! SA HITI A LU’ DUMNEZEU! 🙂 O SARA MANDRA! Maria Casandra Hausi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: