ISTORIA SI SEMNIFICATIA ISTORICA A ZILEI DE 17 SEPTEMBRIE

Evenimente

Alte evenimente importante din 17 septembrie
1630: Este fondat orasul Boston, SUA.
1787: A fost adoptata Constitutia Statelor Unite ale Americii, care a intrat in vigoare la data de 4 martie 1789 si care a ramas valabila, cu unele amendamente, pana astazi.
1862: La Antietam a avut loc una dintre cele mai sangeroase batalii din timpul Razboiului Civil american si chiar din istoria SUA.
1863: A incetat din viata poetul francez Alfred de Vigny, la virsta de 66 de ani.
1919: S-a infiintat, la Cluj, Conservatorul de muzica si arta dramatica, al carui prim director a fost George Dima.
1935: Romania a fost admisa ca membru permanent in Consiliul Ligii Natiunilor.
1939: Membrii Guvernului Poloniei s-au refugiat in Romania, in urma invadarii tarii lor de catre armatele Wehrmachtului.
1963: A avut loc premiera filmului “Codin”, ecranizare dupa nuvela omonima a lui Panait Istrati; prima coproductie cinematografica romano-franceza; filmul a obtinut premiul pentru scenariu la festivalul de la Cannes.
1976: NASA a prezentat prima racheta spatiala, botezata “Enterprise”, in cadrul unei ceremonii care s-a desfaurat in Palmdale, California. Constructia ei a durat mai bine de 10 ani, iar costurile au depasit 10 miliarde de dolari.
1978: Presedintele Egiptului, Anwar al-Sadat, si premierul israelian Menachem Begin au semnat un acord de pace istoric la Camp David, primul intre Israel si statutul arab.
1983: Vanessa Williams devine prima castigatoare de culoare a titlului Miss America.
1990: CEE a decis sa semneze cu Romania un acord de cooperare economica si comerciala.
1999: Regele Mihai si-a revendicat, prin intermediul a trei actiuni inaintate Tribunalului Bucuresti, retrocedarea tuturor bunurilor mobile si imobile ce i-au fost confiscate suveranului, dar si altor membri ai Casei Regale, in martie 1945.

NASTERI
1844
Constantin I. Bratianu, general, geodez şi cartograf; s-a numarat, alaturi de Constantin Barozzi, printre intemeietorii revistei “Romania militara” (1864).
1869Christian Lange, om politic norvegian, castigator al premiului Nobel pentru pace pe 1921, impreuna cu suedezul Karl Branting.
1881George Bacovia, poet roman, pe numele sau adevarat George Vasiliu.
1931: S-a nascut Anne Bancroft, actrita de film americanca, pe numele real Anna Maria Louisa Italiano . A debutat in productii de televiziune, iar in 1952 pe marele ecran in filmul “Don’t Bother to Knock”. Tot atunci a decis sa isi schimbe numele de scena in “Bancroft”, considerand ca acesta este mai sonor. A jucat in numeroase filme, fiind printre putinele actrite detinatoare a premiilor Oscar, Emmy si Tony. Rolul vietii ei, cum a spus chiar si actrita, este cel din “The Graduate” (“Absolventul”), unde a primit replica lui Dustin Hoffman. A fost casatorita cu regizorul si actorul Mel Brooks. Anne Bancroft s-a stins din viata in data de 6 iunie 2005 in urma unui cancer.
DECESE

1823: A incetat din viata Gheorghe Lazar, carturar iluminist, fondatorul invatamintului in limba nationala in Tara Romaneasca.
1888: Poeta Iulia Hasdeu s-a stins din viata cu putin timp inainte de a implini 20 de ani. Fiica a carturarului Bogdan Petriceicu Hasdeu, aceasta, inca de mica, a surprins cu talentul sau. Dinainte de a incepe scoala, Iulia Hasdeu stia deja sa citeasca, iar la 8 ani a sustinut cu brio toate examenele pentru primii patru ani de studiu. A urmat studii in Bucuresti si Paris, iar in 1886 si-a luat bacalaureatul in litere la Sorbona, dupa care s-a inscris la licenta in litere si filosofie. Iulia Hasdeu a scris inca de la varsta de 7 ani, caietele ei fiind pline cu poezii, proza scurta, memorii. Ea nu a mai reusit sa devina prima femeie doctor in litere a Facultatii din Paris, pentru ca a fost rapusa de boala. Iulia Hasdeu a scris in franceza semnand poezii, satire, meditatii si drame, care au fost reunite in trei volume de “Opere postume

Calendar religios 17 septembrie 
Calendar crestin ortodox: 
Sfanta Mucenita Sofia si cele trei fiice ale sale: Pistis, Agapis si Elpis
Calendar crestin greco-catolic:
Sfanta mucenica Sofia si fiicele ei Pistis, Agapis si Elpis
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Robert Bellarmin

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: