DESCOPERIRE FABULOASĂ, la Hundeoara!

Arheologii români au făcut o descoperire de senzaţie în judeţul Hunedoara! Aici a fost descoperit un oraş imens, cel mai vechi din Transilvania, şi chiar mai vechi decât piramidele egiptene!

De cele mai multe ori, arheologii români au ocazia de a descoperi istoria României, ascunsă sub straturi de pământ, doar când autorităţile vor să mai construiască una-alta. E şi cazul celui mai vechi oraş din Transilvania, ridicat pe la anul 4.200 î.Hr, înainte să apară piramidele din Egipt (2.630 – 2.611 î.Hr.). Aşezarea a fost descoperită în timp ce muncitorii săpau pentru amenajarea autostrăzii Sibiu- Nădlac.

Se întinde pe 100 de hectare

Situl aflat în Turdaş, Hunedoara, se întinde pe 100 de hectare, are fortificaţii, cartiere, iar printre ruine au fost găsite multe vase şi statuete valoroase. „Un sistem de apărare din acea vreme, pe o aşa mare suprafaţă, nu s-a putut cerceta în Europa: costă foarte mult. Noi am avut această şansă datorită autostrăzii”, a declarat Sabin Adrian Luca, coordonatorul cercetărilor.

Scrieri de 7.000 de ani în aceeaşi zonă

Civilizaţiei Turdaş îi aparţine şi cea mai veche scriere din lume (aproximativ 7.000 de ani). Este vorba despre celebrele tăbliţe de lut (foto) descoperite, în anul 1961, la Tărtăria, localitate situată între Alba Iulia şi Orăştie. Acestea sunt inscripţionate cu semne asemănătoare cu cele ale scrierii sumeriene, dar cu cel puţin o mie de ani mai vechi decât orice alfabet. Scrierea a rămas, deocamdată, nedescifrat

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/arheologi-hunedoara-oras-409982.html

Anunțuri
6 comentarii
 1. cindeni a spus:

  Nu e la Sibot asta? Au descoperit si acolo ceva, chiar langa pod pe partea dreapta a raului in aval.

  • Asa mi s-a părut și mie pentru ca am mai postat ceva legat despre aceste descoperiri.Cine știe dacă nu dezvăluie și ei sursa foto! Asta e! Daca ar ști cei de la SIBOT cum sa gestioneze treaba, parca vad autocare cu japonezi care vin sa filmeze pietrele noastre ! Desi parca este putin posibil după crima de la OTOPENI!

 2. harlau625 a spus:

  Probabil ca specialistii vor reconsidera scrierile de pe tablitele de la Tartaria si Sinaia! Este publicat pe undeva un studiu despre aceste descoperiri arheologice?

 3. VIORICA a spus:

  In ziarul „Formula AS ” de vinerea trecuta gasiti mai multe despre descoperirea de la Turdas si Tartaria .. Aici , la noi , la Tartaria , se vor relua lucrarile la site si se va extinde pe o durata de 2 ani.

  • Slava Domnului! Îmi imaginez mereu aceasta imagine:autocare cu turiști care coboară sa vadă vestigiile trecutului la TARTARIA și apoi merg la han la SIBOT sa ia masa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: