Svastica de pe coroana Reginei Maria a României

 

La 15 octombrie 1922 Ferdinand şi Maria erau încoronaţi la Alba Iulia ca regi ai României Mari. Cu această ocazie Regina Maria a purtat o coroană de aur de 5 kilograme, făurită după modelul coroanelor bizantine femeieşti purtate de soţiile voievozilor români – o coroană aproape identică cu cea purtată de doamna Despina a lui Neagoe Basarab în fresca de la mănăstirea Curtea de Argeş. Ca o notă paralelă: coroana Sfântului Ştefan, simbolul Ungariei, este şi ea o coroană feminină bizantină, cu lănţişoare de aur care atârnă pe lângă urechi.

O chestie puţin remarcată la coroana purtată de Regina Maria a României la Alba Iulia: lănţişoarele de la urechi se încheie cu discuri în care sunt încastrate svastici. Spuneam aicică svastica nu apare doar pe primele bancnote sovietice sau chiar pe primele uniforme ale Armatei Roşii, ci şi în alte locuri surprinzătoare. Coroana de aur a Reginei Maria poate fi văzută la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. La Alba Iulia regele Ferdinand a purtat coroana de oţel a României, făurită în urma războiului de independenţă. În imaginea de mai jos se poate vedea svastica de care vorbeam pe pieptul Reginei Maria. Cumva prima jumătate a secolului al XX lea s-a desfăşurat în Europa sub semnul svasticii, doar că nu cunoaştem toate detaliile.

http://www.george-damian.ro/svastica-de-pe-coroana-reginei-maria-a-romaniei-1152.html

Svastica este un simbol grafic foarte vechi si cu raspandire globala inca din antichitate,…

“Svastica apare în artă și în simboluri preistorice sau în diverse contexte: noroc, soarele, Brahma, în conceptul hinduist de samsara. În antichitate, svastica a fost folosită mult, printre alții, de hitiți [3], celți și de greci. Apare și în alte culturi din Asia, Europa, Africa și America – uneori ca motiv geometric, uneori ca simbol religios. În zilele noastre, ca întotdeauna, svastica este un simbol sacru în hinduism, budism și jainism….”

mai mult pe:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Svastic%C4%83

Zvastica este un simbol din zona Persia-India, iar ca timp se pierde mult inainte de Iisus. Chiar si crucea este un simbol pre-crestin, primii crestini adoptand initial ca simboluri pestele, ochiul etc. (crucea s-a impus ca simbol crestin destul de tarziu). Putem considera ca zvastica era un simbol crestin in sec.II- III d.Ch. O intalnim in mozaicuri, basoreliefuri sau reprezentari grafice in toata Africa de Nord. Cel putin Cartagina e plina de zvastici, ca si de crucea primilor crestini (cea cu alfa si omega de o parte si de alta a crucii). O intalnim si in cripta lui Asterius, un eretic crestin (arianist sau donatist), eretic conform celor stabilite de catre Sf.Augustin. Se pare ca zvastica a revenit in simbolistica europeana prin intermediul francmasoneriei, dar o gasim prezenta si in catedrala ridicata in a doua jumatate a sec.XIX pe colina Barsa din Cartagina de catre cardinalul Lavigerie.

Mihai ANDREI

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: