Cum au ajuns culorile sa aiba anumite semnificatii

Multi oameni stiu ca albul inseamna puritate, ca rosul denota pasiune, ca purpuriul e culoarea regalitatii, insa putin cunoscute sunt originile acestor semnificatii ale culorilor. Multe sunt legate de credinte si practici antice.

Potrivit Life’s Little Mysteries, iata cum au ajuns culorile sa aiba anumite semnificatii.

1. Rosu – pasiune

Rosul simbolizeaza nu doar pasiunea, ci si viata, sanatatea, vigoarea, curajul, razboiul, furia, dragostea, inflacararea religioasa. Numitorul comun este ca toate necesita mult sentiment si ca forta care determina pasiunea este sangele, care e rosu. Cand oamenii devin furiosi fata lor capata o nuanta rosiatica, iar cand sunt fericiti si sanatosi au obrajii rosii.

In anumite culturi semnificatiile erau atat de puternice incat despre obiectele rosii se credea ca aduc sanatate numai prin culoarea lor. Spre exemplu, despre cele mai multe pietre rosii, cum ar fi rubinul, se credea ca au proprietati curative si de prevenire a bolilor. In Roma, copiii purtau corali rosii drept talismane, pentru a-i proteja de boli, iar in China purtau permanent o haina rosie, din aceleasi motive.

2. Alb – puritate

In numeroase culturi albul simbolizeaza puritate si inocenta. Robele albe sau alte haine albe sunt purtate si pentru a transmite puritate spirituala sau sexuala.

3. Negru – mister/moarte

Multe culturi antice considerau ca negrul este culoarea misterului, a misticismului religios, a divinitatii. Si asta deoarece se crede ca noaptea, ca si intunericul, transcende perceptia umana in acelasi fel in care intelepciunea dumnezeiasca trece dincolo de capacitatea de intelegere a omului.

Iar dintre toate misterele, moartea pare a fi cel mai mare. Nestiind ce se intampla cu ei dupa moarte, oamenii din antichitate i-au asociat acesteia negrul, care a ramas si astazi in multe culturi pentru a simboliza doliul.

4. Purpuriu – regalitate

Purpuriul simbolizeaza regalitate, imperialism. In multe societati europene, ca Roma antica sau Anglia Elisabetana, existau chiar legi nescrise care interziceau celor ce nu erau membri apropiati ai regalitatii sa poarte aceasta culoare.

Statutul de culoare elitista venea de la raritatea si costul ridicat al vopselei folosite pentru a o crea. Comerciantii de tesaturi obtineau „purpuriul Tyrian” de la o mica molusca ce se gasea numai intr-o regiune a Marii Mediterane, langa Tyar. Era nevoie de peste 9.000 de moluste pentru a obtine doar un gram de purpuriu Tyrian, astfel ca doar cei foarte bogati isi permiteau sa cumpere aceasta vopsea, motiv pentru care culoarea a fost asociata cu clasele de sus in Roma, Egipt, Persia.

5. Albastru – adevar/tristete

Asocierea principala a albastrului era, in trecut, cu adevarul. In prezent, insa, aceasta culoare semnifica si tristete, disperare, conotatia putand avea legatura cu lacrimile si ploaia (care are efecte deprimante), apa fiind reprezentata cu albastru de regula. Totodata, in mitologia greaca se spune ca Zeus facea sa ploua cand era trist.

6. Verde – natura/intelepciune

Prima semnificatie nu are nevoie de explicatii, insa a doua, aceea de intelepciune, are radacini tot in antichitate. Egiptenii credeau ca zeul Thoth conducea sufletele mortilor pe un deal verde, unde deveneau nemuritoare si unde domnea o intelepciune eterna.

7. Galben – fericire/lasitate

Galbenul simbolizeaza fericire si caldura in multe culturi, aceste semnificatii venind de la caracteristicile Soarelui. In unele culturi antice, cum ar fi in Egipt si China, galbenul era cea mai nobila dintre culori si, prin urmare, culoarea figurilor religioase si a celor regale, despre care se credea ca descind din zei.

Galbenul are insa si semnificatii negative, cum ar fi lasitate si inselaciune, Iuda spre exemplu fiind adesea reprezentat in robe galbene in picturile vechi.

8. Portocaliu – avertizare

Potrivit istoricilor, in civilizatiile vestice vechi portocaliul nu era privit ca o culoare primara astfel ca, in functie de nuanta, era incadrat fie la rosu, fie la galben, motiv pentru care nu are semnificatii puternice. In istoria recenta portocaliul a inceput sa fie sinonim cu avertismentul, fiind folosit uneori la hainele care trebuie sa fie foarte vizibile, cum ar fi costumele spatiale sau fiind folosit adesea in trafic.

http://www.ziare.com/magazin/inedit/cum-au-ajuns-culorile-sa-aiba-anumite-semnificatii-1172664?utm_source=Newsletter__Ultimele_24h&utm_medium=&utm_campaign=newsletter_66532

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: