Liceu Militar: Mănăstirea Dealu-Breaza, 100 de ani

Scris de : Marius Bâtcă     2012-06-04

Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, continuatorul tradiţiilor Liceului Militar “Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, aniversează100 de ani de existenţă.

 

Liceu Militar: Mănăstirea Dealu Breaza, 100 de ani armata 2

Liceu Militar: Mănăstirea Dealu-Breaza, 100 de ani

Luni, 4 iunie, începând cu ora 10.00, la sediul colegiului din localitatea Breaza, judeţul Prahova, Drapelul de luptă al instituţiei de învăţământ a fostdecorat cu Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, au fost dezvelite plăcile aniversare şi a fost inaugurată “Sala de Excelenţă Educaţională”.

La eveniment au participat ministrul Apărării NaţionaleCorneliuDobriţoiu, alţi reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi ai administraţiei centrale şi locale, absolvenţi, elevi şi rudele acestora..

LiceuMilitar de la Mănăstirea Dealu, instituţie de învăţământ de elită pentru Armata Română, a fost înfiinţat la 4 iunie 1912. În septembrie1940 s-a mutat la Predeal, unde a funcţionat până în 1948. Pe 25 noiembrie 1949 a fost înfiinţat, la Roman, LiceuMilitar care îl avea pe Dimitrie Cantemir ca patron spiritual. După mai multe transformări, instituţia militară de învăţământ a fost mutată în oraşul Breaza, în anul 1957. La 1 decembrie 1999, instituţia şi-a schimbat denumirea în Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir“.

13.000 de absolvenţi

 

Liceu Militar: Mănăstirea Dealu Breaza, 100 de ani armata 2

Liceu Militar: Mănăstirea Dealu-Breaza, 100 de ani

Până în prezent colegiul a fost absolvit de 13.000 de cantemirişti. Ideea înfiinţării acestui liceu militar – unic în felul său în ţara noastră în acea vreme – a fost a lui Nicolae Filipescu (1862-1916). Pe timpul cât a fost ministru de război (29 decembrie 1910 / 11 ianuarie 1911 – 28 martie 1912 / 10 aprilie 1912) în guvernul lui P.P. Carp, Nicolae Filipescu a însărcinat pe colonelul Lupescu, directorul şcolilor militare de pe lângă Ministerul de Război să studieze, în marile ţări industrializate (Germania, Franţa, Marea Britanie), unde existau câte un liceu militar modern, felul de organizare al acestora, rezultatele educative, fizice şi morale ale acestor instituţii.

Alături de directorul superior al şcolilor militare, Nicolae Filipescu a cutreierat ţara în căutarea unei localităţi apropiate de cerinţele modelului şcolii active, care dădea o egală dezvoltare educaţiei morale, fizice şi intelectuale, în aer liber, în afara aglomeraţiei oraşelor. Într-un târziu în martie – aprilie 1912 s-a oprit la ideea înfiinţării acestui liceu în nord-vestul oraşului Târgovişte pe un platou de pe malul Ialomiţei, unde era ridicată de mai bine de 450 de ani unul din cele mai valoroase monumente de arhitectură medievală din Ţara Românească –Mănăstirea Dealu.

Prin raportul nr. 418 din 1 iunie 1912 al ministrului de război către şeful statului s-a cerut înfiinţarea Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu. Piatra fundamentală a acestui liceu s-a pus în ziua de luni, 4 iunie 1912 în prezenţa autorităţilor centrale şi locale ale vremii. Pentru buna funcţionare a acestei şcoli, prin Înaltul Decret nr. 3056 din 9 iunie 1912 s-a aprobat Regulamentului Liceului Militar de laMănăstirea Dealu. În iunie 1915 liceul a dat prima sa promoţie alcătuită din 24 de absolvenţi.

În conformitate cu Ordinul 3530 al Subsecretariatului de Stat pentru armata de uscat din 13 noiembrie 1940 transmis cu Ordinul Direcţiilor Liceelor Militare nr. 10156 din 13 decembrie 1940, Colegiul Naţional “Nicolae Filipescu” de laMănăstirea Dealu s-a mutat în garnizoana Predeal, în localul “Frăţiilor de Cruce”, fost Straja Ţării.

Scurtă istorie cantemiristă

După 23 august 1944, liceul s-a adaptat noilor condiţii, inclusiv a schimbat planul de învăţământ în conformitate cu noile cerinţe ale noului regim. În 1 iulie 1948 au fost desfiinţate toate liceele militare din România.

La data de 25 noiembrie 1949 s-a înfiinţat în Roman prima instituţie liceală de învăţământ militar postbelic: LiceuMilitar nr.1. Prin Ordinul Marelui Stat Major din 21 noiembrie 1949 se reglementează activitatea noului liceu, iar patronul spiritual al institutuţiei de învăţamânt se hotărăşte să devină Dimitrie Cantemir. Şcoala îşi deschide cursurile la 20 decembrie 1949, cu un număr de 51 de elevi.

La data de 10 octombrie 1950 în baza Ordinului D.S.P.A. nr. 10167 din 28 septembrie 1950 Şcoala Militară Medie “Dimitrie Cantemir” se dizlocă din garnizoana Roman în garnizoana Predeal, în localul din Valea Râşnoavei, pe 11 octombrie a aceluiaşi an deschizându-se cursurile cu clasele a VIII-a si a IX-a. În ziua de 20 octombrie 1954 a fost terminată operaţiunea de mutare a şcolii din garnizoana Predeal în oraşul Breaza, în localul fostei Şcoli Politice nr. 1.

Începând de la data de 1 februarie 1957 se schimbă denumirea Şcolii Militare Medii “Dimitrie Cantemir” în LiceuMilitar “Dimitrie Cantemir”. În perioada 1949 – 1960 liceul a fost absolvit de 1062 elevi. Între anii 1960 – 1962liceul a fost desfiinţat.

Începând de la data de 1 iulie 1962, LiceuMilitar “Dimitrie Cantemir” a fost reînfiinţat, urmând ca, între anii 1962 – 1968, liceul să funcţioneze cu o durată a învăţământului de doi ani, cursurile desfăşurându-se pentru clasele a X-a si a XI-a.

Începând cu anul şcolar 1968 – 1969 liceul se organizează pe patru ani, selecţionând elevi începând cu clasa a IX-a. După evenimentele din decembrie 1989, învăţământul militar a cunoscut importante restructurări şi reorientări, la data de 1 decembrie 1999, LiceuMilitar “Dimitrie Cantemir” dobândind statutul de Colegiu Militar Liceal.

Continuitate: Mănăstirea Dealu – Breaza

Liceu Militar: Mănăstirea Dealu Breaza, 100 de ani armata 2 Având în vedere numeroasele similitudini educaţionale existente între cele două instituţii liceale militare, concretizate în formarea unor personalităţi autentice s-a iniţiat încă din anul 1994 un program complex de acţiuni care să pună în valoare activitatea şi continuitatea spirituală a acestei instituţiimilitare de învăţământ în perspectiva aniversării din acest an.

În zilele de 14 şi 15 iunie 1995 a avut loc festivitatea solemnă şi oficială de transmitere de către “mănăstireni” a Registrului Istoric şi a ştafetei simbolice a glorioaselor tradiţii ale Liceului Militar “Nicolae Filipescu” către “cantemirişti”, către LiceuMilitar “Dimitrie Cantemir“. Pentru imortalizarea acestui moment istoric şi pentru veşnica cinstire a celor peste o sută de eroi mănăstireni din cele două războaie mondiale a fost ctitorit şi dezvelit Monumentul continuităţii.

În data de 4 decembrie 1996, la Cercul Militar Naţional, în sala “Alba Iulia” s-a desfăşurat Forumul inaugural al Fundaţiei “Amicii Liceului Militar DimitrieCantemir“, care este continuatoarea de drept a Asociaţiei “Amicii LiceuluiMilitar Nicolae Filipescu“, denumită de către ctitorul ei Cuib de Şoimi cu ocazia punerii pietrei de temelie a liceului. La această adunare de constituire – mult mediatizată – au participat personalităţi militare şi civile, foşti cantemirişti cât şi reprezentanţi în viaţă care au înfiinţat şi au lucrat în Asociaţia “Amicii LiceuluiMilitar Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu. Cu această ocazie s-au ales organele conducătoare ale fundaţiei şi s-au aprobat Statutul şi Regulamentul Fundaţiei.

Pe această linie a continuităţii, ultimul act ce urmează a încheia preluarea tradiţiilor nobile ale Liceului Militar “Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu trebuie să fie şi revenirea la statutul / denumirea de Colegiu NaţionalMilitar “Dimitrie Cantemir“.

Personalităţi

 Regele Mihai I;

• Generali şi amirali: Arambaşa Constantin, Bârloiu Viorel, Bănuţă Nicolae, Boncu Simion, Buliga Raul, Cioflină Dumitru, Costache Tiberiu, Crăciunescu Marcel, Degeratu Constantin, Diaconescu Marcel, Dobrescu Dumitru, DobriţoiuCorneliu, Ferderber Boris, Gâdiuţă Ion, Gheorghe Gheorghiu, Iliescu Dumitru, Lungu Cornel, Magdalena Aurel, Marin Ilie, Mihai Traian Augustin, Paraniac Cornel, Piati Eugen, Popa Constantin, Popescu Mihai, Rotaru Gheorghe, Sterian Dumitru, Zapan Grigore, Zinca Vasile;

• Scriitori: Cârjan Constantin, Cârje Ion, Gheorghe Vasile, Giugariu Mihai, Golianu Alexandru, Lilă Ion, Radu Tudoran, Romanescu Marcel;

• Artişti: Băieşu Dan, Ciutac Ştefan Octavian, Coman Gheorghe, Grigorescu Sorin, Nasta Dan, Nicolaescu Sergiu, Pruncu Nicolae, Rebengiuc Victor;

• Academicieni: Berciu Dumitru, Carafoli Ilie, Georgescu Titu, Sorescu Marin, Ştefănescu Ştefan;

• Profesori univ. dr.: Constantinescu Gheorghe, Corduneanu Constantin, Gogorici Alexandru , Iamandi Constantin, Ilie Gheorghe, Postelnicescu Mircea.

Dintre personalităţile care au fost profesori şi comandanţi îi amintim pe: acad. Nicolae Bănescu, acad. Octav Onicescu, acad. Romulus Vulcănescu, generalii: Ilie Dragomir, Grigore Nicolaide, Marcel Olteanu, Neculai Stoina, Cristache Ştefănescu, Aurelian Vişan şi profesorii: Băghină Vasile, Butoi Dumitrache, Costaş Alexandru, Gheorghiade Constantin, Hadârcă Iacob, Manoliu Constantin, Marinescu Ştefan, Mihăilescu Ştefan, Onosă Hristache, Szabo Tiberiu, Toma Viorica, Ungureanu Constantin ş.a.

Anunțuri
7 comentarii
 1. Aici am petrecut cei mai frumoși ani din tinerețea mea! Parte din cei enumerați mi-au fost colegi sau dascăli.Nu mai departe decât săptămâna viitoare , ne reîntâlnim cu profesorul nostru de matematica ,domnul IACOB HADARCA.Asa ca sa ne mai reamintim de una, de alta ! D-abia aștept!

 2. Vio a spus:

  Buna ziua ! La postarea dv.despre mormantul lui Mihai Viteazul , comentand , am adus in discutie Manastirea Dealu, si ma gandeam sa postez mai multe informatii despre aceasta manstire , printre care ar fi fost si faptul ca acolo a functionat si liceul militar. Ma bucur ca ati postat acest eveniment. Seara placuta va doresc !

 3. Dorel Pietrareanu a spus:

  Tare mult mi-as fi sorit sa particip la o asemenea festivitate, in calitate de CANTEMIRIST (1972-19760), dar din pacate nu am stiut de aceasta activitate… Poate la urmatoarele, comunicarea va fi mai buna…
  LA MULTI ANI CANTEMIRISTII MEI DRAGI !!!!!
  Toate urarile de bine, Dorel Pietrareanu

  • La muti ani DORELE! Ti-am scris un mail despre o doamna care te cunoaște de la aniversarea voastră de anul trecut de la SIBIU!Se numește VIORICA și este din județul ALBA! L-ai recepționat?

   • Vio a spus:

    Domnule Galateanu, s-a strecurat o greseala in citirea comentariului meu referitor la domnul Pietrareanu, in sensul ca , eu am afirmat ca , la Sibiu , doar am auzit vorbindu-se cu stima de el. Domnul Dorel , nu a participat la revederea de 30 de ani.

   • Dorel Pietrareanu a spus:

    Sarut mina Doamna Viorica,
    Salut Costele,
    In primul rind, multumiri sincere pentru aprecierile citite la acel material.
    In al doilea rind, NU am primit mesajul la care te referi.
    Toate urarile de bine, Dorel

   • Nu-i bai .O sa revin! A vorbit foarte frumos despre tine(de altfel cum putea sa vorbesca?Mi se pare ca a spus ceva la comentariile la ultimul tău articol pe care mi l-ai trimis sa-l postez! O seara buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: