O rusinoasa eroare la datarea cu radiocarbon

In anul 1981, Joan Ahrens, o batranica sud-africană cu talente artistice, a realizat cîteva picturi superbe pe piatră, folosind arta tradiţională a boşimanilor. Mai tîrziu, una din operele ei a fost „descoperită“ în apropiere de fosta ei casă din oraşul Pietermaritzburg. Piatra a intrat în posesia directorului muzeului oraşului.  Acesta a trimis-o universităţii din Oxford (Anglia) pentru a i se face datarea cu radiocarbon. Experţii au estimat că pictura avea o vechime de 1.200 de ani! Cum se explică această eroare jenantă? Potrivit articolului prezentat în ziarul sud-african Sunday Times, „s-a stabilit ulterior că vopseaua de ulei utilizată de d-na Ahrens conţinea uleiuri naturale care conţineau, la rîndul lor, carbon — singura substanţă datată la Oxford“.

http://loculnostru.wordpress.com/2010/11/11/o-rusinoasa-eroare-la-datarea-cu-radiocarbon/

Anunțuri
2 comentarii
  1. Dragos a spus:

    Tot o eroare de datare, coroborata cu altele, a dus la o gaura de 7 milioane USD in bugetul muzeului J. Paul Getty in 1985.

    Au achizitionat o statuie care este un fals foarte bine realizat crezand ca e veche de peste 2500 ani. Mai multe detalii aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Getty_kouros

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: