INVITATIE LA LANSARE DE CARTE – Maria Grapini si Cununi de stele la Bookfest 2012

DATA:1 iunie 2012
ORA:16:00 până la 17:00
LOCUL:Bookfest – Romexpo scena Agora, pavilion C5. Standul editurii se afla in pavilionul C2, la nr. B29.

Editura Cununi de stele lanseaza, in cadrul Bookfest, ce se va desfasura la Romexpo, volumul De la Durga puja la lumea lui Kalidasa. Emisiuni radiofonice. Autor – Amita Bhose.
Invitate: doamna Maria Grapini, consul onorific al Ambasadei Indiei la Bucuresti, Ileana Ratcu, fiica realizatorului emisiunilor, Emil Burlacu. Le mulţumim pentru prietenie şi dragoste.

Evenimentul va avea loc pe scena Agora, pavilion C5. Standul editurii se afla in pavilionul C2, la nr. B29.

Cartea cuprinde emisiunile de la Radiodifuyiunea Română, din anii 1990-1991, de la rubrica Raspundem ascultătorilor, realiyată de Emil Burlcau.

Temele abordate în cadrul rubricii se referă cu precădere, la mitologie, religie, filosofie, istorie, literatură, folclor, studii indiene în România, Eminescu, Tagore. În anii aceia postrevoluționari, când internetul nu exista, vocea Amitei Bhose pătrundea direct în sufletele românilor, aducându-le India aproape.

Într-un limbaj accesibil, Amita Bhose făcea ca orice ascultător să poată închide ochii și să călătorească împreună cu domnia-sa pe străzile Calcuttei natale sau pe câmpiile Bengalului, la sărbătorile prilejuite cu ocazia Zilei zeiței Durgā, a zeiței înțelepciunii și artei, Sarasvatī. Ascultătorul îl cunoștea apoi pe cel mai mare yoghin al Indiei – Ramakrishna Paramhamsa sau pe Swami Vivekananda, afla semnificațiile termenilor„ dharma” și se lămurea ce înseamnă atât de invocata „karma”. Descoperea că Eminescu și Tagore au gândit aproape la fel deși nu s-au întâlnit niciodată, cucerea lumea împreună cu Buddha, prințul din neamul Śākya. Privea și el norii de pe cer și asculta istoria lui Kālidasā și a nemuritorului său poem Norul mesager. Copilărea o dată cu Kṛṣṇa și trăia cea mai frumoasă poveste de dragoste indiană – dintre Radha și Kṛṣṇa. Descoperea avatarii zeului Viṣṇu dar și cum a pătruns spiritul creștin în spiritualitatea indiană. Vizita lui Tagore în România era, clar un eveniment al sfertului de secol XX dar și prezentul se manifesta neașteptat și violent – asasinarea lui Ragiv Gandhi. Eposul indian Mahābhārata, cu cunoscutul său poem filosofic Bhagavad-gītā, tradus cu măiestrie de Sergiu Al-George nu avea cum să lipsească din evocările domniei sale. Iar dincolo de toate aceste teme era timbrul vocal ce dezvăluia sufletul. Un timbru cald, melodios, al povestitoarei-scriitoare implicate emoțional în evocare: „Zilele acestea am fost furată de nostalgie. Amintirile ţării se împleteau în mod firesc cu cele ale copilăriei. Mă uitam la cerul senin, tomnatec al Bucureştiului, şi mă plimbam, cu gândul, pe câmpiile Bengalului. Vântul unduia prin lanurile de orez, pline cu spice verzi. Roiuri de albine zumzăiau deasupra lacurilor încărcate cu lotuşii albi şi roşii. Plantele gingaşe de kaṣ împodobite cu flori albe se legănau. Iarba umezită de rouă era împrăştiată cu flori albe de ṣefali, asemănătoare celor de castan. Păsările cântau în cor. Şi eu – întoarsă la vârsta bucuriei şi a inocenţei, fredonam un cântec al toamnei şi culegeam flori în poala sariului meu.”

Vă aşteptăm să facem, împreună cu doamna Maria Grapini, Ileana Ratcu şi subsemnata, o călătorie în India. Să culegem flori în poala sariurilor noastre!

Amita Bhose a fost o mare prietena a poporului roman!

Anunțuri
2 comentarii
    • Sa trăiți! Bine v-am gasit. Astazi este o zi importanta ! Avem ADUNARE GENERALA cu filiala sindicatului.Si oaspeți de seama.Asa ca am intrat direct în pâine cum s-ar spune!Ce mai e nou pe la dumneavoastră ?Sper ca nu aveți probleme cu ploile acestea care nu mai încetează.De s-ar opri odată ca sa nu aibă oamenii de suferit.Si asa sunt amărați!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: