71 de ani de la masacrul de la Fantana Alba: 3.000 de civili romani uciși mișelește de sovietici

Pe 1 aprilie 1941, trupele sovietice au executat fara mila un numar de aproximativ 3.000 de civili romani, locuitori de pe Valea Siretului, care incercau sa se retraga din Bucovina de Nord, anexata de ruși, in teritoriile noastre.

Pe 28 iunie 1940, ca urmare a unui ultimatum adresat Romaniei de catre Uniunea Sovietica, administrația civila și militara a țarii noastre a fost obligata sa se retraga din Basarabia și din partea nordica a Bucovinei. Imediat, in haosul creat, sute de familii romanești au incercat sa treaca in Bucovina ce nu fusese anexata de sovietici, dar s-au lovit de refuzul noii autoritați de la Moscova, care a dat ordin ca oricine se apropie de granița proaspat trasata sa fie executat fara somație. Așa se face ca, in noiembrie 1940, 40 de familii din Suceveni, alte cateva sute din Ostrița, Horecea, Șirauți, Cotul Ostriței sau Buda au fost surprinse și decimate cu rafale de mitraliera de catre soldații sovietici, supraviețuitorii și familiile acestora fiind ulterior deportați in Siberia.

Au agatat muribunzii de coada cailor

Dar crimele sovieticilor nu s-au oprit aici. In primavara lui 1941, serviciile secrete  ruse au propagat in randul populației romane din Bucovina de Nord ca, pentru o scurta perioada de timp, trecerea graniței in Romania este un lucru acceptat de autoritați. Increzatori, romanii care abia așteptau sa se intoarca pe teritoriul țarii noastre s-au constituit intr-un grup masiv, de peste 3000 de persoane, și – pe 1 aprilie 1941 – s-au indreptat spre granița sovieto-romana. Oamenii erau de loc de pe Valea Siretului, din satele Banila Moldoveneasca, Davideni, Trestiana, Iordanești, Patrauții de Sus, Patrauții de Jos, Cupca, Corcești, Suceveni, iar pentru a dovedi caracterul pașnic al demersului lor au arborat in fruntea coloanei un steag alb, icoane și cruci de brad. La 3 kilometri de granița, in locul numit Poiana Varnița, granicerii sovietici au somat coloana sa stea in loc, dar grupul de romani a ignorat ordinul și a mers mai departe, moment in care s-a declanșat iadul: sovieticii – echipați cu mitraliere performante – au inceput sa traga in plin, secerand laolalta copii, femei și batrani. Rușii nu s-au limitat la atat. Echipaje de cavalerie au ieșit din padure și au plecat in urmarirea supraviețuitorilor, omorandu-i cu sabia. In bestialitatea lor, sovieticii au agațat de coada cailor pe cei care inca mai respirau și i-au tarat, in chiote razboinice, pana la cele 5 gropi comune sapate din vreme, la liziera padurii. „In acele gropi, pamantul s-a mișcat apoi doua zile, pana ce toți romanii aruncați acolo și-au dat și ultima suflare”, povestesc in carțile document dedicate acestui genocid foarte puținii supraviețuitori, deportați și ei in Siberia. Strigator la cer, autoritațile de la Moscova au trecut in anonimat genocidul, declarand ca a fost vorba doar de un incident minor, in care „un grup de 20 de persoane a incercat sa treaca fraudulos granița”.

Și totuși, marturiile istoricilor și ale supraviețuitorilor spun clar, raspicat și negru pe alb ca, pe 1 aprilie 1941, in locul numit Fantana Alba, 3.000 de romani au fost executați mișelește de sovietici doar pentru „vina” de a-și dori intoarcerea acasa. Pentru a cinsti memoria celor disparuți in acest tragic eveniment, in fața Manastirii Putna a fost ridicata a troița-monument, piedica in calea uitarii și reper pentru eternitate a sacrificiului facut de 3000 de romani nevinovați.

http://stiri.rol.ro/71-de-ani-de-la-masacrul-de-la-fantana-alba-3-000-de-civili-romani-uci%C8%99i-mi%C8%99ele%C8%99te-de-sovietici-786532.html

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: