Semnificația zilei de 1 Mai

Ziua Internațională a Muncii este o sărbătoare marcată în prezent în peste 80 de state la nivel mondial, nu este o sărbătoare europeană și nici una comunistă, cu toate că această asociere este de multe ori prezentă. Originile acestei zile se regăsesc într-un stat care nu recunoaște, în prezent, ziua de 1 mai ca Ziua Muncii, și anume Statele Unite.

Această zi marchează lupta dusă de muncitorii din Statele Unite în anii 1880, care au declanșat o grevă generală protestând pentru reducerea zilei orare de lucru la 8 ore. Comemorarea zilei de 1 Mai este legată, în special, de un eveniment petrecut în Chicago unde poliția a deschis focul asupra protestatarilor, incidentul fiind soldat cu multe victime de ambele părți.

Inițial, în 1888, Federația Americană a Muncii a stabilit ca ziua de 1 mai 1890 să reprezinte un moment de susținere, prin manifestații și greve, a zilei de muncă de 8 ore. Totuși, la scurt timp după ce în 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca zi internațională a muncitorilor, Statele Unite au renunțat la marcarea zilei de 1 Mai, stabilind oficial în 1894 celebrarea Labor Day („Ziua Muncii”), anual, în prima zi de luni a lui septembrie, o zi cu o încărcătură istorică mai puțin nefericită.

Cu toate acestea, celebrarea zilei de  1 Mai ca Ziua Muncii s-a propagat destul de rapid în majoritatea statelor lumii, în România această zi fiind sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, această dată a avut o puternică încărcătură propagandistică, fiind marcată de manifestații uriașe pentru susținerea regimului. În prezent, în România această zi este oficial sărbătoare națională și zi liberă pentru angajaț

SCPA Costel Gîlcă și Răzvan Vasiliu,

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: