Obiceiul “Păştenilor” din Vinerea şi Cugir – ritualuri unice în România

Azi şi mâine, sexagenarii anului 2012 vor duce “paştile” în biserică, pentru a fi sfinţite

   Satul Vinerea şi deopotrivă oraşul Cugir se pregătesc de sărbătoare. Casele şi curţile, curate şi îngrijite, bordurile albite cu var, grădinile plivite şi pomii înfloriţi, chipurile luminate ale oamenilor, toate în felul lor, sunt pregătite să vestească Învierea lui Hristos.
Azi, la ora 15.00, toţi cugirenii care împlinesc 60 de ani în 2012 şi “se ţin” de tradiţia creştină a locului, participă la defilarea “Păştenilor”, adică transportarea pâinii şi a vinului în biserică pentru a fi sfinţite şi oferite în Noaptea de Înviere. Acelaşi ritual se repetă joi, 12 aprilie, de la 8.00 dimineaţa, în Vinerea.
De fapt, originea acestui obicei este regăsită în Vinerea încă din anul 1948. Este vorba despre obiceiul „Păştenii”, iniţiat de preotul de atunci, Ioan Săbău, şi care se respectă cu sfinţenie de comunitatea sătească în fiecare an. Preotul şi consiliul parohial de atunci au hotărât ca Paştile să fie pregătite de contingentul de oameni care au împlinit vârsta de 60 de ani. De atunci, cu mare responsabilitate şi cu multă seriozitate, păştenii se întrunesc în repetate rânduri şi din timp, pentru a pregăti Paştele şi să aleagă la casa căruia dintre ei să se aducă cele necesare pentru Paşti. Fiecare dintre ei aduce vinul pentru Paşti, îşi cumpără ciubere, pe care îşi scrie numele, femeile îşi fac desagi noi, se dă comandă la brutărie pentru pâine şi se cumpără lumânări. Toate acestea sunt aduse la casa păşteanului ales. În Miercurea Mare, preotul merge la casa păşteanului pentru a o sfinţi şi face sfeştanie.
În Joia Mare, dis-de-dimineaţă, păştenii îmbrăcaţi în straie de sărbătoare vin la biserică pentru a lua praporii şi icoanele. Împărţirea acestora este stabilită din timp, astfel încât fiecare păştean ştie ce anume va trebui să ia din biserică, unii praporii de procesiune, alţii icoanele. În faţa bisericii, se formează alaiul din păştenii care poartă praporii şi icoanele, conduşi de preoţii prezenţi la sărbătoare, oamenii din sat, pornindu-se spre casa păşteanului.
Ajunşi la casa păşteanului, preoţii oficiază o slujbă specială, iar păştenii aşează în desagi pâinea pentru Sfintele Paşti. În urmă cu ceva ani, vinul era adus deodată cu pâinea la biserică, fiind pus într-un butoi şi aşezat într-un car împodobit şi tras de o pereche de cai sau boi. În timp, s-a renunţat la această tradiţie, iar vinul este dus la biserică din timp cu maşina.
După oficierea slujbei din curtea păşteanului gospodar, se pleacă spre biserică într-o ceremonie impresionantă la care participă toată suflarea localităţii. În fruntea procesiunii sunt preoţii, urmaţi de păşteni, care poartă în spate desagii cu pâine, iar după ei femeile ducând ciuberele împodobite cu verdeaţă.
Aduse toate bucatele la biserică, cugirenii şi vinerenii aşteaptă marele praznic al Învierii Mântuitorului, în rugăciune şi post. Duminică dimineaţa participă la momentul înălţător al Învierii, primesc Paştile, ciocnesc câte un ou şi se salută creştineşte: “Hristos a Înviat!” şi răspund: “Adevărat a Înviat!”.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

https://cugiralba.wordpress.com/wp-admin/post-new.php?post_type=post

Anunțuri
2 comentarii
 1. „Domnule Costel, vă aştept ca din cer”…
  E o interpretare proprie a cuvintelor unei melodii cunoscute dar nu asta e problema.
  „Toamna cugireană” nu a fost nimic…
  Unele spectacole anunţate la casa de cultură nu se ţin din varii motive…
  Am mai spus ca sunt „paraşutat” aici, fără să cunosc limba, obiceiurile şi harta…
  Profesorul de topografie spunea: când ai nelămuriri, întreabă un localnic…
  „Domnule Costel, va astept ca din cer”…

  • Hristos a inviat! Nu va fie teama.Daca va plac oamenii si locurile asa cum mi-au placut mie in calitatea mea de venetic sau de baraba cum se spune in fata locului veti deprinde si obiceiurile.Pentru obiceiul acesta al PASTENILOR pregatisem ceva cu jurnalistul RADU RONCEA dar asta tot cand voi fi acolo.Anul acesta am pus prin corespondenta trei ciresi care s-au prins toti si am facut o masa si doua banci la livada unde cu siguranta va voi invita.De abia m-am intors de la BRUXELLES de unde m-am incarcat iarasi cu lucruri noi pe care am sa vi le impartasesc la vremea lor.
   Pana atunci va doresc din inima sanatate si bucurati-va de splendoarea naturii din CUGIR.Va recomand o drumetie pe VALEA GRUSARII.Sa aveti in straita si doua cutii de bere rece si ceva slana cu pita de la la LAE PECU.Cu putin usturoi sau ceapa sau mustar.Cum va place .O sa va ajute vecinii sa va orientati in spatiu.Daca mai mergeti cu cineva luati si aparatul foto digital si trimiteti-ne si noua pozele dupa extraordinara explozie a florilor de primevara.La buna vedere cum spune doamna TARLEA o cunoscuta de-a familiei mele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: