MIC GHID AL DEMONSTRANTULUI SPONTAN

MIC GHID AL DEMONSTRANTULUI SPONTAN

 

MIC GHID AL DEMONSTRANTULUI SPONTAN

Hari Bucur-Marcu

1) Nu mergeti singur la demonstratie. Daca nu aveti cu cine sa mergeti, de cum ajungeti acolo, faceti cunostinta cu cei din jur. Numele mic este suficient.

2) Retineti numele celor din jur. Acest lucru va da un sentiment justificat de forta a grupului.
3) Fotografiati, la randul dumneavoastra, pe oricine va fotografiaza. Faceti acest lucru cat mai vizibil pentru cel fotografiat de dumneavoastra. In majoritatea cazurilor, va disparea imediat ce vede ce-i faceti.
4) Relatati frecvent, pe telefon sau internet, ce vi se intampla, chiar daca evenimentele nu vi se par memorabile. Relatati ceea ce vedeti, nu ceea ce auziti de la altii. Faceti eforturi ca fortele „de ordine” sa vada ca activitatea lor este documentata de protestatari.
5) Daca sunteti interpelat direct de un agent „de ordine”, inainte de orice, inclusiv inainte de a va prezenta sau de a raspunde la interpelare, determinati-l sa se identifice cu numele si alte date de identificare. Daca intervine al doilea, faceti acelasi lucru. Nu interactionati cu politisti sau jandarmi, ori civili care nu se identifica personal, nu cu functia sau gradul. Retineti-i numele. Eventual, inregistrati interpelarea. Daca refuza sa se identifice, refuzati orice contact verbal cu acesta. „Nu discut cu anonimii!” Veti constata ca, in majoritatea situatiilor, veti fi lasat/lasata imediat in pace.
6) Alegeti-va un motiv pentru care va aflati acolo. Sau o lozinca. Sau un obiect al protestului. Comunicati acest motiv celor din jur, fara sa va asteptati ca acestia sa adere imediat la obiectivul dumneavoastra. Acceptati ca ceilalti sa aiba alte obiective, lozinci sau teme de protest. Nu intrati in contradictie cu nimeni ca motivul dumneavoastra este mai temeinic decat al celuilalt. Eventual, propuneti scandarea lozincii celuilalt, apoi a dumneavoastra.

 

7) Refuzati orice discutie cu fortele de ordine privind motivul prezentei dumneavoastra la demonstratie. Nu este treaba lor! Daca va intreaba despre organizarea manifestatiei, nu trebuie sa stiti nimic, atata vreme cat aveti o pornire spontana sa fiti acolo.
8) Nu este treaba dumneavoastra sa stiti daca demonstratia este sau nu autorizata. Dumneavoastra aderati la idei, nu la activitati ale primariei sau prefecturii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: