NOUL COD RUTIER a intrat în vigoare de ANUL NOU. Ce trebuie să ştie şoferii înainte săse urce la volan

Astăzi a intrat în vigoare noul Cod Rutier care prevede scăderea pragului la care condusul sub influenţa alcoolul devine infracţiune. Astfel, dacă pânăacum, limita de acceptată era de 0,8 alcoolemie în sânge, începând de astăzi pragul este de 0,5. Astfel, cei care depăşesc această limită riscă, pe lângăsuspendarea permisului, o pedeapsă între 1 şi 5 ani de închisoare.”Practic este o aliniere la normele europene, dar şi evoluţia din ultima perioadă a evenimentelor rutiere care se produc având ca circumstanţăagravantă consumul de alcool sau droguri a contribuit la luarea unei astfel de decizii”, a declarat pentru Mediafax şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă.

– folosirea telefonului mobil – 2 puncte de penalizare şi amendăîntre 147 şi 220 lei (amenda veche 134 -i 201 lei)- lipsa centurii de siguranţă – 2 puncte de penalizare şi amendă între 147 şi 220 lei (amenda veche 134 – 201 lei)

– oprirea în loc nepermis – 2 puncte de penalizare şi amendă între 147şi 220 lei (amenda veche 134 – 201 lei)

– staţionarea în loc nepermis – 3 puncte de penalizare şi amendă între 295 şi 370 lei (amenda veche 268 – 335 lei)

– depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h – 2 puncte de penalizare şi amendă între 147 şi 220 lei (amenda veche 134 – 201 lei)

– depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h – 3 puncte de penalizare şi amendă între 295 şi 370 lei (amenda veche 268 – 335 lei)

– depăşirea vitezei legale cu 30-40 km/h – 4 puncte de penalizare şi amendă între 440 şi 590 lei (amenda veche 402 – 536 lei)

– depăşirea vitezei legale cu 40-50 km/h – 6 puncte de penalizare şi amendă între 665 şi 1.474 lei (amenda veche 603 -1.340 lei)

– depăşirea vitezei legale cu peste 50 km/h – permis reţinut şi amendăîntre 665 şi 1.474 lei (amenda veche 603 -1.340 lei)

– trecerea pe culoarea roşie a semaforului – permis reţinut şi amendăîntre 295 şi 370 lei (amenda veche 268-335 lei)

– neacordarea de prioritate pietonilor – permis reţinut şi amendă între 295 şi 370 lei (amenda veche 268-335 lei)

– neacordarea de prioritate autovehiculelor – permis reţinut şi amendăîntre 295 şi 370 lei (amenda veche 268-335 lei)

– circulaţia pe contrasens – permis reţinut şi amendă între 440 şi 590 lei (amenda veche 402-536 lei)

– conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice – permis reţinut şi amendă între 660 şi 1.475 lei (amenda veche 603-1.340 lei)

Acestea sunt noile norme pentru asigurarea RCA

 

Veste bună pentru şoferi! Dacă până acum firmele de asigurare întârziau cu plata poliţelor RCA, de acum asta nu va mai fi în avantajul lor. Asigurătorii care nu îndeplinesc normele conform poliţelor RCA vor fi nevoiţi să plătească pentru fiecare zi de întârziere penalizări de 0,2% din valoarea despăgubirii. Specialistul Click!, Alexandra Popa, de la conso.ro ne spune care sunt noile norme.

Aceste penalităţi se aplică societăţilor care se eschivează de la plata daunei, precum şi în cazul în care plata se face în mod defectuos, respectiv suma achitată este diminuată nejustificat.

Termenul legal de plată a despăgubirilor este de maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii cuatumului daunelor sau de la data la care asigurătorul a primit o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.

„Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementărilor cu privire la RCA a fost motivată de volumul de sesizări şi reclamaţii legate de plata despăgubirilor pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto”, a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Constantin Buzoianu.

În primele 9 luni ale anului, CSA raporta peste 3.500 de reclamaţii primite de la asiguraţi cu privire la modul de plată a despăgubirilor în cazul poliţelor RCA, cele mai multe sesizări vizând Euroins, Carpatica Asig şi Astra, aşa cum o arată datele furnizate de Comisie.

Începerea investigaţiilor în maximum 5 zile

Comisia a adus şi alte modificări în cazul legislaţiei privind asigurarea RCA, ce vizează cu precădere protecţia persoanelor păgubite.

În acest sens, termenul maxim în care societatea de asigurare are obligaţia de a informa păgubitul asupra intenţiei de a desfăşura investigaţii a fost redus la 5 zile lucrătoare, faţă de 10 zile cât este în prezent.

Pe de altă parte, în cazul daunelor pentru care valoarea reparaţiilor este posibil să o depăşească pe cea a vehiculului avariat, asigurătorul are obligaţia de a notifica păgubitul asupra valorii maxime a despăgubirii ce poate fi acordată în cel mult 10 zile de la data avizării daunei.

Respingerea pretenţiilor trebuie motivată

Noile prevederi legislative obligă societăţile de asigurare la plata despăgubirilor în situaţiile în care nu au informat păgubitul de respingerea pretenţiilor de despăgubire şi de motivele respingerii, în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei.

Limita maximă de despăgubire la asigurările auto RCA va fi majorată din 2012 la 1 milion euro per eveniment, indiferent de numărul de părţi implicate, în cazul pagubelor materiale. Pentru vătămările corporale şi decese, valoarea maximă a despăgubirii va urca la 5 milioane euro.

 

Limitele de despăgubire

În 2012 limitele de despăgubire impuse Uniunea Europeană sunt: 8 pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României; 8 pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: