Vine Moş Crăciun!


 Vine Crăciunul!….. Vine Moşul…..! Brad, zăpadă, cadouri…..surprize! Cine ar putea fi Moş Crăciun!?

            Un moş care vine tiptil prin hornul casei, îmbrăcat în roşu şi pune sub brad câteva pachete, o scrisorică, după care se urcă în sania la care sunt înhămaţi cei opt reni şi pleacă spre Laponia! Şi totuşi cine e Moş Crăciun!

Se pare că figura lui s-a conturat după cea a Sfântului Nicolae, cunoscut şi ca patronul copiilor. În timpul Reformei Protestante din secolul al XVI-lea, Martin Luther a încercat să oprească venerarea sfinţilor, de aceea sărbătoarea Sfântului Nicolae a fost abolită în unele ţări europene. Danezii au păstrat această sărbătoare, la fel românii şi francezii. În Danemarca, Sfântul Nicolae este numit Sinter Klaas. Danezii l-au luat cu ei pe Sinterklaas in America când au emigrat, acesta devenind Santa Claus în pronunţie americană.

În  Islanda  vin treisprezece Moşi Crăciuni! Cu treisprezece zile înainte de Crăciun, primul Moş Crăciun coboară din munţi, ocoleşte fiecare casă şi apoi pune dulciuri în ghetuţele copiilor, în vreme ce aceştia dorm. Dacă au fost cuminţi, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic, iar daca au fost răi … un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Moş vine în oras si tot aşa până  pe 25 decembrie când primul Moş se întoarce la casa lui din munţi, pe 26 cel de al doilea şi tot aşa pâna pe 6 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie este numita si “Al treisprezecelea” şi este considerată de islandezi ultima zi de Crăciun pentru că în aceasta zi, ultimul Moş Craciun se întoarce la casa lui.
Crăciunul este o sărbătoare cu totul şi cu totul specială din punct de vedere creştin. De Crăciun se sărbătoreşte naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.
Ce legatură ar putea exista între Moş Crăciun şi Iisus? Poate între binecuv
ântata naştere a Mântuitorului şi dărnicia, generozitatea, dragostea , darurile lui Moş Crăciun…….Sau între dovada de înţelegere pentru cei care uneori  aduc prejudicii, ură, lipsă de prietenie şi dragostea dezinteresată a Mântuitorului şi generozitatea inepuizabilă a lui Moş Crăciun…
Dăruind, învăţaţi să iubiţi, să fiţi generoşi, să cunoaşteţi  mai bine persoana de lângă tine, cunoscută sau necunoscută, să o respectaţi… Dar nu numai de Crăciun, ci în fiecare zi a anului…..Merită să încercăm….nu ne costă nimic…Dar gata cu filozofia şi să alergăm după daruri pentru cei mici, pentru cei mari, pentru cei dragi, pentru toţi cei de lângă noi…………
Clinchetele clopoţeiilor, albul fulgilor care vor sosi, voioşia colindelor de Crăciun să vă aducă numai bucurii, daruri multe şi sănătate!!!

 

                                           Crăciun fericit! La mulţi ani!

                                                                                                     

Reclame
1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: