Copiii geniali ai României. Matei Bucur, 16 ani, „al doilea George Enescu”, refuză să emigreze

Autor: ALINA TURCITU

Matei Bucur Mihăescu este cel mai tânăr dirijor din România. La 13 ani şi-a  înfiinţat orchestră, la 10 ani a fost numit „micul Mozart”, la 7 ani compunea. Refuză să emigreze

A doua zi după ce micul Matei a fost admis la Liceul de Muzică George Enescu, mama a primit un telefon. Era domnul director, tot repeta pe fir cuvântul „geniu”. „Să ştiţi că toţi profesorii noştri l-au auzit şi sunt absolut încântaţi că s-a născut un nou geniu al muzicii”, zicea. La vremea aceea Matei Bucur Mihăescu din Bucureşti avea şase ani.

Până acum trei ani nu dăduse nici un semn că l-ar pasiona muzica. Sigur, pe la doi ani ştia literele, la patru ani vorbea perfect engleză, dar atât. Şi mai iubea maşinuţele: „Avea nişte maşinuţe mici de colecţie. Se aşeza pe jos şi se uita la ele minute în şir, de la nivelul roţilor. Apoi, pe stradă, recunoştea toate mărcile de maşini, după diferite detalii”. Până într-o zi, când bunicul, compozitor cunoscut, l-a pus în faţa pianinei. Mama s-a opus: „Lasă, în copilărie m-ai chinuit pe mine destul cu muzica, să nu-l chinuim şi pe el”. „Hai, totuşi, să încercăm”, a insistat bunicul. I-a testat urechea şi i-a adus şi profesoară. „Nu spunem că e nepotul meu, să nu fie subiectivă”, a decis el. La al treilea curs cu profesoara, Matei cânta deja la două mâini ca şi cum ar fi făcut asta dintotdeauna. Avea trei ani jumate pe atunci.

„Al doilea George Enescu”
Pe la 7, 8 ani la Liceul de Muzică deja compunea piese de muzică clasică. Era cel mai mic compozitor de acolo. Tot atunci susţinea recitaluri o oră, o oră jumate în faţa publicului. Enorm pentru un prichindel. La 10 ani, criticii deja îl numeau „micul Mozart”, „micul Bach” şi „al doilea George Enescu”. S-a întâmplat după concertul de la Ateneu, când a sculat o sală întreagă în picioare. A devenit, atunci, cel mai tânăr muzician român care a concertat pe scena Ateneului.

Cititi mai departe in

http://www.jurnalul.ro/special/copiii-geniali-ai-romaniei-matei-bucur-16-ani-al-doilea-george-enescu-refuza-sa-emigreze-print-586382.htm

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: