„Efectele” lui Iuliu Maniu au fost regăsite după o jumătate de veac

O serie dintre obiectele personale ale marelui patriot si lider taranist Iuliu Maniu, fost presedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, au fost regasite intr-un mod aproape miraculos. Cel care a reusit acest lucru este procurorul militar Viorel Siserman, din Cluj.

Magistratul-colonel a pornit o cercetare penala prin care ancheteaza crimele comise in Peniteciarul din Sighetu Marmatiei. Cercetarea a inceput anul trecut, cand procurorul militar a fost sesizat oficial de o serie de intelectuali care doresc o condamnare juridica a comunismului. Este vorba de scriitorul Cicerone Ioanitoiu, de la Paris, de publicistul Gheorghe Caraza, de la New York, de compozitorul Traian Popescu si de publicistul Gheorghe Jijia.

Procurorul Siserman a reusit deja sa obtina toate cele 53 de acte de deces ale detinutilor politici. Toate aceste acte au fost redactate, in data de 20 iulie 1957, de un anume Vasile Nica, probabil angajat al Securitatii. Actul de deces al lui Iuliu Maniu consemneaza moartea fostului presedinte al PNT in data de 5 februarie 1953. De asemenea, magistratul clujean a inceput sa ii interogheze pe fostii gardieni ai penitenciarului.

Bunurile gasite

Procurorul a recuperat de la unul dintre gardieni o parte dintre obiectele personale ale lui Iuliu Maniu. Printre altele, este vorba de o palarie de vanatoare de culoare verzuie, primita cadou din partea autoritatilor austriece, cu ocazia unei partide de vanatoare. Palaria are monograma lui Iuliu Maniu, brodata pe interior, impreuna cu anul nasterii acestuia, 1873. Alte obiecte despre care se crede ca i-au apartinut lui Iuliu Maniu sunt un baston din lemn de bambus, o batista de panza brodata, care are monograma lui Iuliu Maniu, precum si o marita din lemn, confectionata special pentru el in atelierul de tamplarie al Penitenciarului Sighet, pe care marele om politic o folosea ca sa se descalte.

Viorel Siserman sustine ca fostul gardian, al carui nume nu doreste sa il dezvaluie, i-a spus ca pastrase acele obiecte ca sa i le inmaneze ori fostului presedinte al PNTCD, Corneliu Coposu, decedat intre timp, ori fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu. Fostul gardian i-a declarat procurorului militar ca nu a dat acele obiecte nimanui pentru ca nimeni nu i le-a cerut. Dorinta lui Iuliu Maniu, exprimata in Penitenciarul de la Sighet, ar fi fost ca acele obiecte sa fie duse in satul sau natal, la Badacin, in judetul Salaj, ca sa fie date familiei, ori sa fie donate unui muzeu de istorie. Acum, ele sunt pastrate la Parchetul Militar Cluj, unde vor servi drept probe in cadrul anchetei desfasurate de Viorel Siserman.

Tentativa de inselatorie

Procurorul clujean spera ca, in curand, sa descopere si osemintele lui Iuliu Maniu. Acestea pot fi recunoscute dupa faptul ca fostul lider taranist din perioada interbelica avea o tija de argint implantata intr-un picior, in timpul unei operatii facute la Viena, unde Iuliu Maniu a fost operat in urma unui accident. Magistratul clujean crede ca a identificat zona aproximativa unde a fost ingropat fostul presedinte al PNT. De altfel, nepotul lui Iuliu Maniu, fostul senator taranist Matei Boila, in prezent preot greco-catolic in Cluj, spune ca a mai cerut deshumarea lui Iuliu Maniu, ca sa fie reingropat in Badacin, in anul 1977. Matei Boila, el insusi fost detinut politic, i-a telegrafiat lui Nicolae Ceausescu, iar acesta a aprobat deshumarea, pentru a demonstra Occidentului liberalizarea regimului comunist din Romania. Numai ca autoritatile comuniste au incercat sa ofere alte ramasite pamantesti familiei, care le-a refuzat.

România liberă, 02 Februarie 2007 – Un articol de Claudiu Pădurean

Articol citit de 1586 ori.

Bookmark and Share

Recomandă unui prieten

Alte articole

Operaţiunea Tămădău –

 Tesu Solomovici, Ziua

In urma cu 61 de ani, incepand cu ziua de 14 iulie 1947, comunistii au lansat o vanatoare salbatica impotriva a catorva sute de romani; intre acestia se aflau mari personalitati ale societatii romanesti, in special liderii istorici ai Partidului National Taranesc. Parte din acestia fusesera arestati pe loc, in momentul in care se pregateau sa fuga din tara, cu avionul de pe un mic aeroport din Tamadau. Trei luni mai tarziu, la 29 octombrie 1947, a inceput procesul intentat pentru „activitati criminale impotriva statului” lui Iuliu Maniu, presedintele Partidului National Taranesc, Ion Mihalache, vicepresedintele partidului, Nicolae Penescu, secretarul-general al PNT, Nicolae Carandino, directorul ziarului „Dreptatea„, actrita Lily Carandino, Ilie Lazar, lider al partidului, Grigore Niculescu-Buzesti, fost ministru de Externe, Grigore Gafencu, fost ministru de Externe si diplomat de cariera, Alexandru Cretzeanu, diplomat, Constantin Visoianu, fost ministru de Externe, Camil Demetrescu, diplomat, Ion Mocsony-Starcea, fost sambelan al Casei Regale, Victor Radulescu-Pogoneanu, Emil Lazarescu, Emil Oprisan, Florin Roiu, Vasile Serdici, colonel Stefan Stoica, colonel Dumitru Statescu s.a.m.d (ultimii noua inculpati pentru diferite vini, intre care sprijinirea complotului impotriva sigurantei statului, sustragerea de documente secrete de la Ministerul de Externe, infiintarea organizatiei militare a Partidului National Taranesc, dar si organizarea unui serviciu de spionaj). Unii in absentia.

Se urmarea decapitarea P.N.T.

Partidul National Taranesc, formatie politica cu un trecut glorios, care daduse tarii prim-ministri, ministri si deputati deosebit de activi in faurirea statului modern romanesc, era principalul obstacol in deplina comunizare a Romaniei. Istoricul Gheorghe Onisoru a descoperit documentele care atesta ca „Operatiunea Tamadau„, gandita, proiectata si aplicata de comunistii romani, sub supravegherea agentilor Moscovei rosii, a urmarit lichidarea si decapitarea P.N.T. Cartea „Operatiunea Tamadau: Desfiin­tarea Partidului National Taranesc (1947)„, scrisa de istoricul Gheorghe Onisoru, a fost lansata zilele trecute(2008?) la Institutul National pentru Studiul Totalitarismului (INST), de sub egida Academiei Romane.

Iuliu Maniu se lasa antrenat in aventura

Toti vorbitorii prezenti la lansarea cartii lui Onisoru, reputatii istorici acad. Dinu C. Giurescu, acad. Florin Constantiniu, profesorii si cercetatorii Radu Ciuceanu, Octavian Roske, Constantin Buchet s.a. au tinut sa sublinieze ca operatiunea comunista a avut scopul de a-i elimina din viata politica pe „ultimii giganti” ai democratiei romanesti: Iuliu Maniu si Ion Mihalache, modele de integritate morala si de devotament fata de Romania. Profesorul Florin Constantiniu a amintit de existenta unui document, unic deocamdata, care pune in lumina intentiile sovietice fata de Romania: planul de patru ani (1945-1948) de bolsevizare, de comunizare a acestei tari, dupa patrunderea trupelor sovietice. Documentul detaliaza planul care prevedea „suprimarea partidelor istorice, prin arestarea, uciderea si rapirea membrilor sai„. Exista istorici care pun la indoiala autenticitatea acestui document, dar „Operatiunea Tamadau„, in toate componentele sale, il confirma.

L-am intrebat pe autorul cartii, pe ce se bazeaza cand afirma ca cele intamplate la Tamadau au fost o inscenare a serviciilor speciale comuniste.

– Pe documente riguroase aflate in arhive si pe marturiile unora din martorii vremii, ne-a spus istoricul Gheorghe Onisoru. Nu exista nici o indoiala: „Tamadau” a fost o capcana a Sigurantei comuniste. Tragedia a fost posibila pentru ca, in mod paradoxal, acest politician extrem de prudent care era Iuliu Maniu a primit cu o usurinta incredibila propu­nerea doctorului Constantin Gafencu, pe care nu-l cunoscuse pana atunci, in iulie 1947, si a aprobat trimiterea unei echipe de valorosi lideri PNT in lumea libera.

– Inca de pe atunci, se spunea ca „Tamadaul” a fost o aventura care nu putea sa se termine cu bine.

– Cutitul ii ajunsese lui Iuliu Maniu la os, el era silit de realitatile romanesti sa trimita in Occident cativa oameni de incredere pentru a avertiza lumea libera de cele ce se intamplau in Romania. Partidul National Taranesc si Partidul National Liberal, cele mai mari si puternice partide ale tarii, fusesera practic eliminate de la guvernare. Sub puternica presiune a Krem­linului, prin Andrei Vasinski, emisarul lui Stalin la Bucuresti, regele Mihai I fusese nevoit sa cedeze si sa accepte formarea unui guvern condus de Petru Groza, liderul Partidului Plugarilor, care se va dovedi un perfect colaborationist. Cand sute si mii de membri PNT au inceput sa fie arestati in toata tara, Iuliu Maniu s-a lasat convins sa riste si a aprobat plecarea ilegala din tara, din Tamadau, a unor lideri ai partidului.

– Aceasta se intampla dupa evadarile spectaculoase ale fostului prim-ministru, generalul Nicolae Radescu, a fostului ministru de Externe Grigore Niculescu-Buzesti si a lui Constantin Visoianu.

– Exact, dupa ce acestia au ajuns in Occident, Iuliu Maniu fusese convins de reusita unei noi evadari, pe cale aeriana. Corneliu Coposu a marturisit ca ideea lui Iuliu Maniu de a trimite in strainatate o parte a conducerii PNT a prins contur in mai 1947. Ion Mihalache, cel mai important dintre cei care urmau sa evadeze, era destinat sa fie liderul grupului format din Grigore Gafencu, Alexandru Cretzeanu, Constantin Visoianu, Grigore Niculescu-Buzesti si alti diplomati de cariera ramasi in exil dupa 23 august 1944. Ei reprezentau un nucleu politic viabil care ar fi putut forma, la un moment dat, un guvern democratic romanesc in exil.

 

Capcana de la Tamadau

O luna de zile a stat Iuliu Maniu la conacul lui Ion Mihalache de la Dobresti, pentru a-l convinge pe vice-presedintele si prietenul sau ca trebuie sa plece in Occident. In acest moment au intrat in actiune agentii comunisti ai Sigurantei. Ei au intuit sau cineva i-a informat ca Iuliu Maniu pregateste sa trimita un grup de lideri PNT in strainatate. Atunci a aparut ca din senin un oarecare doctor Constantin Gafencu, medic la Spitalul Coltea din Bucuresti, care a ajuns pana la Iuliu Maniu si l-a asigurat ca are mijloacele unei evadari aeriene. Multa vreme s-a crezut ca acest Gafencu a fost tradatorul. Onisoru a vazut insa documente doveditoare ca si Constantin Gafencu, la randul sau, cazuse in plasa generata… din dorinta de a fugi in Elvetia, pentru a lucra la o firma occidentala. Din Raportul lui Mihai Zaharia, seful Sectiei III Contrainformatii din SSI, istoricul Onisoru a aflat maniera in care s-a ajuns la atragerea in capcana de la Tamadau a grupului condus de Ion Mihalache.

Aviatorul Romulus Lustig a fost acela care i-a propus doctorului Gafencu evadarea din Romania cu ajutorul a doua avioane, de mici dimensiuni, de tipul IAR-39, care urmau sa decoleze de pe aeroportul parasit de la Tamadau, din apropierea Bucurestiului.

 

O tradare previzibila

 

Din motive inca neclare, Lustig a „ciripit” conducerii Sigurantei despre dorinta lui Gafencu de a fugi din tara. Abia atunci s-a nascut ideea unei capcane in care trebuia sa cada liderii PNT, capcana la care au lucrat cu sarg stabul comunist Teohari Georgescu, ministru de Interne, si inspectorii Sigurantei Alexandru Nicolschi si Jianu. Nicolschi era spion sovietic.

In zorii zilei de 14 iulie 1947, grupul PNT a fost arestat in momentul in care se pregatea sa urce in cele doua avioane. Adusi la Bucuresti, toti membrii grupului au fost supusi unei anchete salbatice. Insusi Teohari Georgescu si Alexandru Nicolschi au tinut sa le smulga marturisirile care trebuia sa-l implice si pe Iuliu Maniu in tentativa de evadare. Acesta, bolnav, se afla internat intr-un sanatoriu. Agentii l-au ridicat cu forta din pat. Represaliile au continuat la nivelul intregii tari si sute de personalitati politice ale PNT, si nu numai, au fost arestate. Cateva zile mai tarziu, la 29 iulie 1947, Guvernul comunizat al lui Petru Groza interzicea Partidul National Taranesc.

Cea mai puternica forta opozitionista anticomunista inceta sa mai existe.

Tesu Solomovici, Ziua

ttp://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:D0Gin_Pwe0UJ:www.corneliu-coposu.ro/articol/index.php/736_operatiunea_tamadau_tesu_solomovici_ziua/+Te%C5%9Fu+Solomovici&cd=4&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: