Tarile feudale romanesti din ex-Yugoslavia

 

 

Anii 300-400 Actualul spatiu ex-yugoslav a fost cunoscut si administrat in timpul imperiului roman (Roma , dar si Constantinopol) ca prefectura de Sirmium (318-379).

In fine aceasta prefectura s-a format pe ceea ce istoricii romani ai epocii numeau Dacia Ripensis in nord si Dacia Mediteraneana in sud.

 Anii 400-500. dupa impartirea est-vest a imperiului roman, zona prefecturii Sirmium ramane sub influenta Constantinopolului , iar dupa 475 , Zenone isi intinde influenta in peninsula italica prin fortificatia de la Verona si apoi de la Ravena.

Anii 500-600. Asistam in acea perioada la consolidarea denumirii de Valahie Neagra , asa cum rezulta deja din documentele Venetiei ca urmare a ascensiunii la putere in Constantinopol a lui Iustinian, nascut in fosta prefectura Sirmium devenita provincia Iliria. Imparatul de origine romano-macedoneana, era un bun cunoscator al problematicii regiunii. Cucerirea italiei de catre Iustinian a facut ca provinciile Iliriei sa se consolideze iar elementul

roman sa fie predominant in aceasta perioada.

Anii 600-700

Dupa aniii 600 odata cu impartirea in teme a imperiului bizantin se nasc acele „parcele” numite si vlahii  conduse de un princeps din care au derivat in timp feudele romanesti medievale tarzii.

Este vorba de:

– Valahia Citerio ce cuprindea vestul actualei Ungarii , cu zona nord a Croatiei ,

– Valahia Neagra care cuprindea Bosnia-Herzegovina de azi plus coasta Dalmatiei cunoscuta si denumita de italici ca Moro-Valahia ,

-Valahia de Vidin ce ajungea in sud pan la raul Pec in actualul Kosovo, Macedonia si in fine despotatul Epirului, care aveau ca centru aromanii nostri din Albania .

Actuala zona a Bulgariei primeste si dupa 330 numele de Romania , asa cum era numit si  de dacoromani si gravita in jurul posesiunilor imperiale directe ale Constantinopolului.

Anii 700-800.

Asistam la expansiunea imperiului lui Carol Magnificul , cel care ii bate pe avari in Panonia si gaseste aliati printre vlahi din zona , dar si din Valahia Neagra cu care avea „granita”  politica .

Anii 800-900

Aceasta este perioada ascensiunii dinastiei Macedonene la Constantinopol (867-1057).

Anii 900-1000.

Este de mentionat ca in aceasta perioada imparatul Ioan Zimnisce (969-976) reuseste casatoria nepoatei sale  Teofana cu Otto I de Saxonia,  iar ca o consecinta a acestei casatorii apare pe harta lumii Sfantul imperiu romano-german .

Valahia Neagra devine astfel principala ruta politica si comerciala din nordul Germaniei inspre si din Constantinopol. Este perioada venirii  saxonilor in Transilvania, ca urmare a intelegerii intre Otto si Ioan Zimnisce pentru aparare in comun a noilor frontiere imperiale.

Anii 1000-1100  Este interesant ca , dupa anul 1000 ,  grecii care veneau cu corabiile lor in Macedonia au confirmat ca,  pornind de la zona Larissa spre nord-vest se gasea din punct de vedere politic si militar Megale Vlahia, adica  Marea Valahie.

Acest lucru corespunde faptului ca un conducator al zonei ce se numea Berivoi  si care in anul 1066 s-a rasculat impotriva taxelor bizantului si a recastigat drepturile initiale ale romanilor! Acest fapt se incadreaza exact in contxtul si descrierea statului Blak centralizat care era condus de Vlad intre anii 1064-1101, asa cum rezulta din Codexul Rohonczi prin care se dovedeste ca acest stat al valahilor era de la Tisa la Nistru cu capitala religioasa la Ticina si prin capetenia Berivoi din Larissa ajungea la Marea Egee.

De retinut ca numele lui  Berivoi ne  trimite la o asezare romaneasca din Ardeal , respectiv Tara Fagarasului , care,  dupa cum stim , a dat pe Radu Negru -marele Herzeg ( numele de Herzegovina este singurul care poarta titlul lui Radu)  atestat pana in 1291 in Fagaras, in 1300 la Campulung,  pe urma in 1326 in zona croato-istriana a Valahiei Negre si ulterior la Oradea in 1328, zona ce se invecina in sud cu Valahia Citerio .

Acest lucru ne explica faptul ca Radu Negru a fost contemporan cu Basarab I si care dupa cum stim a reputat o victorie impotriva lui Carol d’Anjou in 1330. Se pare ca conflictul intre Robert si Basarab se datoreaza mortii lui Radu si a vidului de putere creat astfel unde Robert d’Anjou dorea sa se impuna.

De mentionat ca Basarab I  a avut capitala , conform cronicilor genoveze , la Vicina-nume ce trimte la codexul Rohonczi, prin care se dovedeste continuitatea si statornicia feudelor Daciei medievale.

Azi localitatea este cunoscuta ca fiind Isaccea, iar domeniile feudei lui Basarab I cuprindeau la acea data ,  inclusiv Podolia , adica regiunea dintre Nistru si Don ce se marginea cu Crineea bizantina, conform descrierilor cronicilor genoveze .

Anii 1100-1200.

Apare rascoala fratilor Asan in 1185 , cea care va duce in 1203-1207 la primul regat romanesc numit vlaho-bulgar prin ionita Caloian , cel care reface importanta cetatii Sirmium , intrucat acesta nu cucereste Adrianopolul si Constantinopolul.

Anii 1200-1300

A 4-a cruciada aduce pe Baldovin,  invins de Caloian , iar dupa moartea lui Caloian , noul rege roman , Borila ajunge la o intelegere cu Fiul lui Baldovin care se casatoreste cu Maria , fata lui Caloian .

Casatoria dureaza doar 3 ani intre 1213-1216, iar prin revenirea la putere a lui  Ioan Asan II se repornesc cuceririle pana la Ragusa, trece prin Valahia Neagra a Bosniei si ajunge la Sirmium unde face alianta cu Ungaria prin casatoria cu Ana si trece astfel  Dunarea spre Banat si Oltenia , ajungand pana in 1241 la cea mai mare extindere teritoriala .

Dupa invazia mongolilor , ultimii urmasi ai dinastiei Asanestilor se retrag la Vidin si Tranovo iar in Transilvania in 1291 se ridica Radu Negru, cel care ajunge in 1300 la Campulung .

Anii 1300-1400

Au loc mutari de centre de putere intrucat Vidinul isi restrange influenta in defavoarea lui Radu Negru de Fagaras, care este atestat in calitatea sa de mare Hertzeg in Istria -croata in anul 1326, iar in 1328 , pentru ultima oara la Oradea. Venirea la putere a lui Robet d’Anjou in Ungaria  si probabil moartea lui Radu,  face iminenta o ciocnire armata intre Basarab I si acesta la Posada , in 1330 in urma careia Robert renunta la multe pretentii teritoriale in favoarea basarabilor,  cei care din acel moment vor domina constant nordul Dunarii ,astfel ca ajungand  ca in 1369 cu Vlaicu Voda sa anexeze Vidinul in urma victoriei impotriva lui Ludovic al Ungariei . Marturia victoriei lui Vlaicu Voda este consemnata la Cluj , unde printr-un document Vlaicu Voda (Valdislav ) se proclama , fiind mentionat voievodul valahilor .

Situatia Bosniei .

Avem date privind pe Stefan TVRTKO (n.1338-m.10 mar.1391) care ajunge rege(crai) in 1377 odata cu urcarea pe tron al lui Radu I in Tara Romaneasca.

Suportul Basarabilor , se pare, a fost decisiv in inscaunarea lui Stefan,acesta fiind astfel preferat la obtinerea titlului nobiliar in devafoarea altor Bani si Cneji din Bosnia , intrucat acesta era casatorit cu Doroteia , iar in cronica Ragusei se indica :”Stephanus Rex…..cum matre Helena et coniuge Dorothea”, adica Stefan rege…cu mama Elena si sotia Doroteia.
Pe linie parentala Stefan avea ca matusa pe Maria-nevasta lui Nicolae Alexandru Basarab si bunica lui Mircea cel Batran.
Cine era Doroteia? Din cronicile dintre anii 1376-1384, (perioada ce corespunde perioadei de domnie a lui Radu I) rezulta ca Doroteia era fiica lui Ioan Stratimir al Bulgariei, principe de Vidin (de pe linia dinastica a Asanestilor) si a sotiei sale ANA Basarab a Tarii Romanesti.
Prin urmare,  familia lui Stefan TVRTKO se bucura de sprijinul celor doua mari familii nobiliare romanesti, adica ale Asanestilor si Basarabilor. Aceasta pozitie l-a favorizat foarte mult intrucat in anul 1379 , Stefan anexeaza Croatia de-a lungul golfului Cotor (exceptie cetatea Cotor).
Dupa aceasta reusita, Stefan ajuta si pe Jan Horvat , Banul de Macva impotriva reginei Maria a Ungariei, invadeaza Dalmatia Ungariei in 1387 si cucereste cea mai mare parte a Dalmatiei si Croatiei(teritoriile extinse).
Stefan Tvrtko confirma privilegiile acordate anterior Ragusei de catre regii Serbiei Valahe si Bosniei, la data de 10 apr. 1378, iar in 1390 se autointituleaza si rege al Croatiei si Dalmatiei fara sa fie contestat de cineva pentru aceste titluri.
Asa s-a mai scris o pagina de istorie cu regele  Stefan  Tvrtko si Doroteia printesa de Basarab- Asan, regina a Bosniei, Croatiei si Dalmatiei ! Si pentru cunostiinta tuturor , capitala Bosnei era Cosacea, iar emblema cetatii era aceeasi cu emblema familiei Asanestilor !(scut cu dungi rosii si galbene, dar pe diagonala).

In 1397 Ioan , nepotul lui Mircea cel Batran este atestat la Ragusa, semn ca alianta lui Mircea cu serbii ii permiteau lui si familiei lui sa ajunga pe coastele Dalmatiei .

1400-1470

Radivoi din Comotin.Ultimul rege roman al Bosniei si Muntenegrului.

Daca pana acum datele istorice la dispozitie indicau pe Radu I (1377-1383) ca pe voda pomenit de romanul Ivan Borojevici constructorul bisericii de la Cetine in Muntenegru, iata ca noi date apar ca sa confirme in acea perioada existenta lui Radivoi (prescurtatea lui Radu Voivodae).
Relatarile din viata lui Ivan Borojevici il indica pe voda al lor , deci un domnitor contemporan lui, ceea ce corespunde intrutotul lui Radivoi. Stim ca Ivan Borojevici s-a asezat cu familia in Cetine la inceputul secolului XV si prin urmare nu putea sa aibe pe Radu I ca voievod, intrucat acesta era mort de mai bine de 20 de ani!
Istoria Bosniei, Ungariei si cronicile Ragusei , indica in anul 1430 pe Radivoi cel care pana la aceasta data a fost considerat ca a trait la turci (sau in zonele deja ocupate de turci).
Radivoi intrat in Bosnia primeste sustinere de la Radoslav Pavlovic, ca rival si reclamant al tronului Bosniei impotriva lui Stefan II Tvrtko .
In anul 1431, Radivoi primeste sustinere de la Sandali Hranici(nume romanesc) din Cosacea si se declara rege si pe partea de est a Bosnei inclusiv pe Hum.

Stefan II Tvrtko, regele mostenitor se refugiaza la casa regala a Ungariei pentru a primi sprijin impotriva lui Radivoi, iar sprijinul soseste in 1436, dar este Radivoi cel care obtine o victorie prin care isi intareste pozitia lui si a regatului sau si anihileaza influenta Ungariei in Balcani . Victoria sa nu trece neobservata la cancelaria Papei.
In acelasi an Vlad II Dracul(1436-1442)isi permite sa se instaleze in inima Transilvaniei la Sighisoara unde bate moneda proprie ca simbol al suveranitatii sale pe acest principat. Moneda lui Vlad II Dracul va circula apoi si in restul Tarii Romanesti . Mai stim ca Vlad II Dracul la randul lui a favorizat pe Stefan II la tronul Moldovei in defavoarea fratelui acestuia, cel ce a cedat Pocutia Polonezilor in schimbul recunoasterii ca domn.

Relatia cu Papa si sustinerea Vaticanului devine atat de evidenta incat Vlad II Dracul este absolvit de acesta sa mearga la lupta de la Varna in 1444, in binecunoscuta cruciada condusa de Iancu de Hunedoara.

In 1443 se incheie domnia lui Stefan II TVRTKO (probabil dupa ultima incercare de eliminare a lui Radivoi) an in care revine pe tron si Vlad II Dracul pana in 1447.

In 29 mai 1445 Radivoi din Comotin(Komotin) este legitimat de Papa iar domnia sa va continua pana in 1449 dupa unele izvoare sau pana in 1463 dupa altele mai credibile.

Din documente vremii rezulta ca Radivoi avea drept sotie pe Katarina(von Velico),ceea ce corespunde numelui nepoatei lui Ivan Crnojevici, in conformitate cu relatarile romanului Ivan Borojevici de la Cetine.
Radivoi a fost asasinat de Ivan Crnojevici conform sursei romanesti a lui Ivan Borojevici desi sursa bosniaca indica pe turci ca autori ai asasinatului fara a mentiona vreun nume, ceea ce nu le exclude pe amandoua, intrucat serbii la acea data erau deja vasali turcilor si o intelelgere in acest sens intre Crnojevici si turci nu este de exclus.

 

autor Bagiu Ovidiu ilie

presedinte scoala Romano-bizantina ortodoxa

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: