ATENTIE LA CAUCIUCURILE DE IARNA

Acum că toată lumea ştie despre noile legi referitoare la bligativitatea tuturor şoferilor de a-şi dota maşinile cu anvelope de iarnă începând cu 1 noiembrie, distribuitorii de cauciucuri încep să crească preţurile. ”Din păcate, trebuie să ne aşteptăm la o creştere de preţ chiar şi cu 30% la anvelopele de iarnă. Deja avem mulţi cumpărători, am avut cerinţe la diferite tipuri şi mărimi de cauciucuri pentru iarnă. Ce am avut pe stoc am vândut, am făcut comandă şi ni s-a comunicat că preţurile au fost modificate”, ne-a declarat administratorul unui magazin de piese auto din Alba Iulia.
Peste aproape două luni, orice şofer trebuie să aibă maşina încălţată cu anvelope de iarnă. Acestea trebuie să fie montate pe maşină până la 31 martie 2012, conform noii legislaţii.
Cauciurile de iarnă sunt obligatorii, dar nu doar în perioada noiembrie – martie, aşa cum era stipulat în prima variantă  a actului legislativ care reglementează acest lucru. Potrivit OG 5/2011, publicată în Monitorul Oficial şi aprobată prin Legea 161/2011, şoferii trebuie să aibă maşinile dotate cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Vechea prevedere, care stabilea că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în perioada noiembrie – martie, nu mai există în forma actuală a Ordonanţei: “Reprezintă contravenţie conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotate cu anvelope de iarnă, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului”, a explicat comisarul şef Lucian Diniţă, director al Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Rutiere.
În caz contrar, conducătorii auto pot fi sancţionaţi cu reţinerea certificatului de înmatriculare, precum şi cu amendă din clasa IV de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă). În 2011, punctul-amendă este în valoare de 67 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile vor fi cuprinse între 603 şi 1.340 de lei.

Care sunt anvelopele de iarnă?

OG 5/2011 stabileşte că autoturismele trebuie dotate cu “anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora”.
Comisarul şef de poliţie, Lucian Diniţă, de la Direcţia Rutieră, a precizat că pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.
Nevoia şi cererea mare de anvelope din următoarea perioadă până la 1 noiembrie va aduce creşteri masive de preţ în rândul cauciucurilor de iarnă.

Crinela Toader/INFORMATIA DE ALBA

 

 

Anunțuri
1 comentariu
  1. Iată semnul care trebuie să fie pe cauciucurile de iarnă, ca să nu fii amendat
    Potrivit Registrului Auto Român, legea care obligă şoferii să monteze pe maşini anvelope de iarnă, precizează clar cum trebuie să arate indicatorul de legalitate al acestora.

    Legea utilizează termenul „anvelope de iarnă”. Acestea se pot identifica cel mai simplu prin prezenţa pe laterale a literelor M şi S, sub forma: M+S, M. S. sau M&S.

    Având în vedere discuţiile în jurul anvelopelor all-season atât din Ministerul Transporturilor cât şi din Parlament, s-a concluzionat că şi acestea vor fi luate în calcul, dar numai în cazul în care sunt incripţionate M plus S, iar RAR a revenit asupra primului comunicat, cu o completare. Dacă anvelopele all-season nu vor prezenta acest marcaj, atunci anvelopele all season vor fi asimilate celor de vară şi implicit conducătorul automobilului va fi sancţionat în cazul în care va rula pe un drum acoperit cu gheaţă sau zăpadă. Miza acestei modificări reprezintă o piaţă de aproape 700 mil. euro. Citiţi mai multe pe http://www.stirileprotv.ro.
    http://www.zf.ro/auto/iata-semnul-care-trebuie-sa-fie-pe-cauciucurile-de-iarna-ca-sa-nu-fii-amendat-8860642

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: