Turnul de Apă de pe Scăunel va fi restaurat

Administraţia cugireană a început reabilitarea şi restaurarea unuia dintre cele mai vechi construcţii din oraşul Cugir: Castelul de Apă sau Turnul de Apă de pe Scăunel, cum îi spun localnicii. Este vorba de un proiect din luna iunie, în baza unei hotărâri de Consiliu Local adoptată în 2009. S-a început deja reabilitarea acoperişului, refacerea finisajelor exterioare, împrejmuirea obiectivului şi iluminarea sa. Lucrările vor costa 95.000 lei şi se vor finaliza în această vară.
Iniţiatoarea acestui proiect, viceprimarul Rodica Florea a declarat: „Turnul de Apă poate deveni o emblemă a localităţii noastre şi un punct de atracţie turistică, nu doar datorită vechimii sale de peste 100 de ani, ci mai ales pentru că este o mărturie vie a activităţilor industriale existente de foarte mulţi ani în această zonă”.
Turnul de Apă face parte dintr-un complex alături de Tăul lui Nila şi conductele cunoscute sub numele de Wasserleiner, complex construit între anii 1903-1912, într-o perioadă în care la Cugir trăiau cehi, austrieci, maghiari şi italieni: Turnul de Apă asigura sursa de energie electrică necesară activităţii Fabricii de Fier.
Acest turn de 25 m înălţime, proporţionat printr-o cădere de la 60 m, „furniza” apa care punea în mişcare paletele turbinei ce asigura curentul electric necesar Fabricii de Fier, precum şi comunei Cugir.
În primele decenii ale sec. XX, industria Cugirului a depins de funcţionarea acestei construcţii, care a fost lăsată în paragină în ultimii 50 de ani. Odată refăcut, Turnul de Apă ar putea ajuta la creşterea atractivităţii turistice a zonei: pajiştea de pe Chiciura, unde se află Turnul de Apă, va găzdui diferite spectacole câmpeneşti şi concursuri sportive. Conform viceprimarului Rodica Florea, vor fi făcute demersuri pentru înscrierea întregului complex format din Turnul de Apă, Tăul lui Nila şi Wasserleiner pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, alături de Şcoala cu cls. I-VIII „Iosif Pervain” de pe str. Principală (localul primei şcoli de reuniune grănicerească) şi de Biserica Romano-Catolică de pe Scăunel. Iulian Brok

http://www.informatiadealba.ro/2011/07/06/turnul-de-apa-de-pe-scaunel-va-fi-restaurat/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: