Despre Site-urile de socializare

Site-urile de socializare (cum sint FaceBook, MyFanBox, NetLog, Twitter, si multe altele) dau posibilitatea utilizatorilor sa trancaneasca despre viatza lor, sa se laude cu ce fac ei sau ce si-au mai cumparat, ca si cum universul nu s-ar mai invirti daca nu ar sti ce mai fac ei.

Acest gen de site-uri sint foarte periculoase si nu trebuie in niciun caz sa te lasi invitata (mai exact sa dai curs invitatiei) de a deveni membru. In primul rind, orice depui pe un site public devine proprietatea lor perpetua, si ca atare pot sa foloseasca tot ce ai pus acolo (poze, povesti, date despre tine) in fel si chip, (inclusiv pentru reclame comerciale) fara sa-ti ceara permisiunea sau sa-ti dea vre-un ban, desi ei pot vinde poza pe bani grei. In al doilea rind, careva hotzi de case spuneau ca acum ei stiu totul despre unele familii pe care vor sa le jefuiasca (sau invers, jefuiesc case despre care au foarte multe date): la ce slujbe merg parintii, la ce scoli merg copiii, care le este programul, care e planul casei (din pozele depuse pe site), cit de bogata este casa, ce lucruri de valoare au prin casa, unde le tin, cine ii viziteaza si cind, care le sint planurile de vacantza, cind urmeaza sa plece, cine va avea grija de casa,  etc. etc. etc. Este ca si cum ai da spargatorilor mura-n gura toate datele de care au nevoie, si asta de buna voie si nesilit de nimeni !!!

S-a mai intimplat de multe ori ca unele companii de asigurari au urmarit „blogul” celui asigurat (blog – un site unde o persoana publica un fel de jurnal sau ginduri, sau alte chestii). Omul a pus pe blog poze din vacantza lui grozava in Hawaii, si ca urmare compania de asigurari i-a taiat totzi banii pentru concediul de boala, deoarece el era „bolnav”.

In ultimul timp Yahoo incearca sa se auto-transforme intr-un sit de „socializare”, in mai multe feluri.

 Mai intii, te invita sa te „conectezi” cu persoane ale caror adrese le gaseste in casutza ta postala, sau invers, trimite (fara stirea sau aprobarea ta) invitatii ca si cum ar veni din partea ta pentru a te „conecta” cu altii. (De ce sa te conectezi, cind tu esti deja conectat, cind cunosti deja persoana?) Chestia este ca odata acceptind sa te conectezi cu cineva, acea „conectzie” devine publica (si deci potential compromitzatoare in viitor), dar si o sursa pentru politzie sau securitate sa stie cu cine te asociezi. (Toate site-urile de email si toate site-urile de web sint obligate sa puna la dispozitia „organelor” absolut tot ce se vehiculeaza sau depoziteaza pe site-ul lor !!!)

(Ca sa fie mai clar: contzinutul oricarui email este oricind la dispozitia politiei si securitatzii si organelor de spionaj sau contraspionaj din toate tzarile prin care trece emailul, pe cind datele puse pe blog-uri sau pagini de socializare stau la dispozitia oricarei persoane din lume care are acces la internet).

In al doilea rind, Yahoo te invita mereu si mereu  sa spui „ce ai facut azi” sau ce ai de gind sa faci, si probabil odata depusa acea informatie este transmisa tuturor cu care esti conectata… „Uite ce a facut Victor astazi”…

Ce se poate face pentru a evita astfel de „expoze-uri”?  Cele ce urmeaza se refera la Yahoo.

In primul rind, nu da curs nici unei invitatii de a te conecta, chiar daca vine de la cunoscutzi (mai ales ca adesea invitatia e trimisa fara stirea lor !!)

Apoi:

Nu da curs invitatiei de a spune ce faci

* Apasa pe X ca sa stergi „Get Updates” -„Cere actualizari (noutatzi)” de la cunoscutzi

Acestea trebuie sterse mereu si mereu, daca re-apar.

Ca sa customizezi „Contactele”si „Conectiile”, apasa pe „Contacts”:

In continuare apasa pe sageata de la „View all contacts” si sterge toate contactele (adresele) care nu-ti trebuie. In stinga faci click pe adresa (dreptunghiul devine verde) iar in dreapta apesi pe Delete:

La fel trebui sterse toate „conectiile” dubioase sau adresele de care nu ai nevoie. E de dorit sa pastrezi o lista separata cu adrese undeva in calculator.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: