Fabrica de Arme Cugir este suptă şi acum de firmele „căpuşă”

martie 28th, 2011 |  admin

*După ce Curtea de Conturi nu a găsit nimic, ROMARM şi Ministerul de Finanţe iau la puricat din nou actele FAC *Radu Roşian a eradicat munca la negru din domeniul muniţiei la Cugir *Firmele „căpuşă” deţinute de „prietena” ex-directorului Kudler au de primit peste 65 de miliarde de lei vechi de pe urma unor contracte posibil legale, dar imorale

De ce nu se dezvoltă Fabrica de Arme Cugir? O întrebare firească, dar care încă îşi mai aşteaptă răspunsurile. Unul dintre ele a fost dat vineri de către Radu Roşian, administratorul special al Fabricii de Arme şi al Uzinei Mecanice Cugir. Acesta l-a acuzat public pe fostul director al FAC, Francisc Kudler, că prin semnătura sa a permis ca fabrica să plătească de până de trei, patru sau chiar cinci ori mai mult pe anumite servicii prestate de firmele „prietenei sale Marinela Sârbu”.
Contract multianual cu Century Arms (SUA)
Din anul 1999, Century Arms din Statele Unite ale Americii reprezintă unicul partener strategic al Fabricii de Arme Cugir. Un partener pe care FAC îl va păstra după ce actuala conducere a reuşit să încheie un contract nu pe câte un an, cum a fost până acum, ci până în 2014: „Săptămâna trecută a avut loc o vizită în România, la ROMARM şi pentru prima dată şi la Cugir, a unei delegaţii foarte importante şi numeroase din Statele Unite, din partea firmei Century Arms care este cel mai mare importator de pe piaţa civilă şi beneficiarul nostru pentru piaţa americană. Până acum, în fiecare an semnam un contract cu această firmă iar pentru prima oară acum am reuşit să încheiem un contract până în 2014. Am crescut şi preţurile şi cantităţile lunare astfel încât s-ar putea să mai fie nevoie să mai angajăm ceva personal specializat. Preţurile au fost negociate în ianuarie în SUA şi acum au fost bătute în cuie. Au fost crescute cu 20-30% iar cantităţile le-am crescut cu 40% faţă de ceea ce livram anul trecut“, a declarat Radu Roşian.
Datorii eşalonate pe trei ani!
Cu toate acestea, fabrica nu va resimţi beneficiile noului contract parafat pentru că are de plătit o serie de datorii. Unele imense. De peste 65 de miliarde de lei vechi: “În mod normal ar trebui să fie lapte şi miere la Fabrica de Arme Cugir pentru că avem comenzi, am crescut preţurile dar, din păcate, vreau să vă informez că nu este aşa. După cum ştiţi, înainte o mare parte din producţia fabricii se făcea cu subcontractori, de celebrele firme căpuşă. Rezultatul este că după desfiinţarea firmelor şi trecerea personalului la Fabrica de Arme Cugir, fabrica a rămas cu o datorie faţă de aceste firme de 66 de miliarde de lei vechi. În toate aceste firme acţionar majoritar era domnişoara Marilena Sârbu, prietenă a fostului director general Francis Kudler. În momentul de faţă aceste datorii reprezintă un mare handicap pentru Fabrica de Arme pentru că noi avem eşalonări către aceste firme de miliarde de lei lunar. Tot ce am obţinut prin creştere de preţuri şi creştere de capacitate, în loc să folosim banii să ne dezvoltăm, să retehnologizăm producţia, noi trebuie să dăm la aceste firme între care se numără K.E.N. Arms, Tigan Prest, Product Prest, Mounting Prod, Mecano Product, Forging. Acestea sunt toate firme contractate cu acordul fostului director general Francisc Kudler unde acţionar majoritar direct sau prin intermediari era domnişoara Marilena Sârbu”, a declarat Radu Roşian, administratorul special al Fabricii de Arme şi al Uzinei Mecanice Cugir. Aceste firme au prestat diverse servicii pentru FAC, Radu Roşian lăsând să se înţeleagă faptul că muncitorii angajaţi la acest gen de firme (fie la acestea, fie la altele care mergeau pe acelaşi principiu al externalizării diverselor servicii) munceau la negru şi erau plătiţi ca atare.
Acul în carul cu fân
Contractele încheiate însă de FAC cu firmele doamnei Sârbu (majoritatea aflate acum în insolvenţă) au fost controlate de Curtea de Conturi, care nu a descoperit nimic. La acest moment este însă un nou control în desfăşurare, de data aceasta de la Ministerul de Finanţe şi ROMARM: „Acum se desfăşoară un control financiar de la Ministerul de Finanţe şi de la ROMARM, şi am înţeles că unele dintre preţurile pe care Fabrica de Arme le avea stabilite cu aceste firme iniţial erau renegociate ulterior şi crescute şi de câte 3,4,5 ori. Toate aceste creşteri au fost semnate exclusiv de către fostul director general, fără să fie dezbătute cu directorul economic sau în Consiliul director”, a declarat Radu Roşian, lucru care s-ar putea să fie legal, însă profund imoral!

Florin Soare/INFORMATIA DE ALBA

http://www.informatiadealba.ro/2011/03/28/fabrica-de-arme-cugir-este-supta-si-acum-de-firmele-%E2%80%9Ecapusa%E2%80%9D/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: