Despre celebrul Grigore Gheba, dupa ale carui carti multi am exersat matematica gimnaziala

Omul care a scos la tabla tara intreaga

Profesorul Grigore Gheba scoate o culegere de matematica la 91 de ani .

Cel mai cunoscut autor de culegeri de matematica din Romania, profesorul Grigore Gheba, asteapta in aceste zile sa-i apara o noua lucrare, “Teme fundamentale in studiul matematicii – Clasele IV-X”. Culegerea, prima pe care venerabilul profesor nu o testeaza mai intii pe elevii sai, are pe coperta “figura Gheba”, model geometric ce a limpezit ani de-a rindul mintile elevilor.
Intr-o dimineata nehotarita de primavara din anul al 91-lea al existentei sale, Grigore Gheba a facut roata cu gindul peste intimplarile ce-i umplu fiinta: anii de scoala, anii de razboi si de lagar, doua neveste, copiii, o iubire care l-a readus din morti, altele mai mici ce doar i-au reamintit ca e in viata. Si culegerile de matematica, 34 la numar, tiparite in peste sase milioane de exemplare. Rindurile de mai jos incearca sa recompuna povestea profesorului Gheba. Omul care a scos la tabla tara intreaga.

Anii de scoala

M-am intilnit cu profesorul – si generalul in retragere – Grigore Gheba in sufrageria casei sale, din cartierul bucurestean Drumul Taberei, si am impartit pentru citeva ore aceeasi masa acoperita cu sticla sparta la unul dintre colturi. Ne despartea un manunchi de poze. Razboiul, matematica, femeile iubite. O viata.
“M-am nascut intr-un sat de munte din judetul Vrancea, se cheama Poienita – Dumitresti, ca unul dintre cei sapte copii ani unei familii sarace. Mama mea, Maria, punea gaz in lampa doar simbata si duminica, in restul saptaminii culegeam surcele ca sa tin focul treaz in soba si sa pot face socoteli cu condeiul pe tablita din piatra moale. Lucram dintr-o carte, “1001 de probleme de matematica” se numea, primita de la un unchi, inspector de matematica”, povesteste profesorul Gheba. Baiatul nu implinise inca 12 ani cind stia pe dinafara cartea de probleme, stirnind uimirea unchiului. La imboldul acestuia, intr-o dimineata, Maria Gheba arunca intr-o traista patru oua fierte linga un pumn de mamaliga si, cu Grigore de mina, o lua peste dealuri, cale de 30 de kilometri pe jos, sa-si dea feciorul la liceul din Rimnicu-Sarat. Ajunsera inainte de caderea soarelui, plini de praf si flaminzi.
Femeia incepu sa plinga fara sa poata spune de ce. Ii agata copilului traista pe umar, facu o cruce mare cu dreapta si-l impinse pe poarta scolii. Puiul de taran intra intr-un hohot de ris. Uniformele apretate din banci se hlizeau de opincile lui. Se oprira doar cind directorul Gherda isi slobozi glasul catre nou-venit: “Ce stii tu din matematici, baiete !?”. “Stiu tot din cartea asta!”, indrazni Grigore, scotind din traista cartulia de la unches. Peste clasa se lasa o tacere curioasa. “Ia scrie-mi tu pe tabla trei milionimi!”. Nou venitul apuca creta si scrijeli cu zgomot ascutit… 0,000.003. Gherda zimbi, apasa un buton si-n citeva clipe pe usa se iti capul contabilului scolii. “Il iei pe taranoiul asta, il imbraci la magazinul “Mireasa” si-l pui la internat, o sa fie elevul scolii mele”.
Lui Grigore i-au trebuit trei saptamini sa invate sa mearga in ghetele galbene cu toc de patru centimetri pe care le primise de la scoala.

Prizonier la cotul Donului

Tinarul Gheba urma apoi Scoala de ofiteri in rezerva de la Bacau si obtinu gradul de sublocotenent. Isi aminteste ca a ramas concentrat permanent la Rimnicu-Sarat “pentru ca nevestei colonelului Anastasescu, comandantul regimentului, ii placea cum dansam”. Stia ea, coloneasa, ceva, de vreme ce, tocmai in timpul unui bal, sublocotenentul a cucerit inima unei frumoase invatatoare, Lilica Popescu, care, in 1936, avea sa-i devina sotie. Razboiul il purta pe sublocotenentul de artilerie Grigore Gheba in Transnistria, sa lupte impotriva rusilor. Pe 3 noiembrie 1942 cazu prizonier la Cotul Donului. “In vagonul meu aveam noua morti si, in mijloc, o gramada mare de excremente. Intr-un alt vagon, cei ramasi in viata taiasera fesele mortilor si le mincasera. Dupa ce am trecut prin trei lagare, dintr-un barbat voinic, la 26 de ani, ajunsesem sa cintaresc 39 de kilograme.
Atunci a aparut ingerul vietii mele.”

Marusia, ingerul cu ochi albastri

Era medicul lagarului, avea gradul de capitan, era blonda cu ochi albastri. O chema Marusia Anka. “S-a asezat linga patul meu, plingeam, convins ca mai am citeva ore de trait. M-a intrebat de ce pling, i-am raspuns ca nu voi mai vedea niciodata tara. M-a mutat intr-o alta camera si s-a ingrozit de oasele mele cind m-a dezbracat sa ma consulte. A revenit cu niste lapte si oua. Nu mai vazusem de doi ani asa ceva. Mai tirziu am aflat ca erau din ratia ei…” Asa incepu intre cei doi o poveste de dragoste care continua tot razboiul. La indemnul Marusiei, Grigore Gheba s-a inscris in Divizia Tudor Vladimirescu si a luptat impotriva nemtilor. A fost de doua ori ranit si decorat de opt ori. In ciuda acestei evolutii, a avut relatii tensionate cu citiva conducatori sovietici, accentuate imediat dupa razboi, cind, ca prefect, pentru scurt timp, al judetului Rimnicu-Sarat, a fost acuzat de antisovietism. “Am parasit toate structurile si m-am inscris la Facultatea de Matematica din Bucuresti. Nu mi s-a permis sa acced la catedre inalte pentru ca am refuzat sa ma inscriu in partid.” In 1955 prima lui sotie a murit, iar Gheba s-a recasatorit doi ani mai tirziu cu Lucretia, care-i sta si astazi alaturi. Dintre culegerile care l-au facut faimos, cea dintii a scris-o profesorul in 1958. Erau vremuri tulburi, cind invatamintul romanesc suferea de lipsa profesorilor calificati de matematica. “Foarte multi invatatori predau matematica dupa manuale pe care nici ei nu le prea intelegeau. Fiind cooptat intr-o brigada de inspectie in scoli, am constatat ca profesorii necalificati faceau erori grosolane in rezolvarea unor probleme din manualul de matematica. La o astfel de vizita, facuta chiar in comuna mea natala, profesorii m-au rugat sa le rezolv problemele din manual si sa le trimit prin posta. Am lucrat doua luni impreuna cu sotia, le-am multiplicat in 50 de exemplare si le-am expediat Inspectoratului-Scolar din Rimnicu-Sarat. Am primit apoi cereri din toata tara. Atunci am scos prima culegere in 350.000 de exemplare. S-au epuizat in citeva zile”. Nici una dintre culegerile care au urmat nu dadea gres pentru ca profesorul proba toate exercitiile cu elevii pe care ii avea acasa, la meditatii. “Tin minte ca, odata, la un concurs de matematica, din 18 cistigatori, 16 erau pregatiti de mine. Aveam doua serii pe zi, a cite 3-4 copii, nu acceptam mai multi intr-o serie pentru ca nu era eficient. Ma suna si acum din America sa-mi multumeasca fostii elevi.”

Culegerile, vindute in sase milioane de exemplare

Gheba nu s-a sfiit niciodata sa critice conceptia manualelor scolare, fapt care i-a atras antipatia autorilor, dar si simpatia profesoriloor din tara. El a avut marea inteligenta pedagogica sa imparta probleme pe genuri de solutii, “a ipotezelor, a restului din rest, a comparatiei”, lucru care avea darul sa faca algebra, dar mai ales geometria, punctul forte al lui Gheba, mult mai usor de inteles. In 1975, cind faima lui era la apogeu, Suzanea Gidea a incercat sa-i interzica sa mai publice. Dar la interventia altor capi ai regimului, a lui Gogu Radulescu, in special, profesorul si-a putut continua munca. A publicat 34 de culegeri intr-un tiraj total de peste sase milioane de exemplare. Cot la cot cu Gheba au lucrat Lucretia Gheba, actuala sotie, si Carmina Gheba Dragomir, fiica adoptiva a cuplului. La 15 aprilie, Editura Univers va scoate pe piata cea mai recenta dintre culegerile profesorului Gheba, pentru ca “ultima” nu indraznim sa spunem. Profesorul e un pic emotionat. Nu mai are de ani buni copii la pregatire si nu a probat pe ei, ca in atitea alte rinduri, metodele de rezolvare. “Dar n-am cum sa dau gres, e experienta mea de-o viata acolo!”

La plecare il intreb daca mai stie ceva de capitanul cu zulufi si ochi albastri. Imi spune, usor soptit, ca in 1998, cu acordul sotiei si cu 340 de ruble in buzunar, a zburat la Moscova, sa dea de urma ingerului. Cind a ajuns in fata blocului de pe Bulevardul Maxim Gorki, unde s-a petrecut o noapte din dragostea lor, i s-a oprit inima in loc. N-a mai gasit-o pe Marusia. A ramas la locul ei doar padurea de molizi de la marginea Moscovei.

Grigore Gheba
Gheba, omul care a scos la tablã tara intreaga

M-am nãscut într-un sat din judetul Vrancea ce se cheamã Poienita- Dumitresti..

Profesorul de matematica Grigore Gheba s-a stins din viata în noaptea de duminica spre luni, dar viata si opera lui ramîn în memoria a generatii de dascali si elevi. Trupul profesorului a fost depus la capela Cimitirului Militar Ghencea si astazi va fi înmormîntat. Grigore Gheba s-a nascut si a crescut în satul Strîmba (actualmente Valea Mica – n.r.) din comuna Poenita (în prezent sat component al localitatii Dumitresti – n.r.). Autorul unui impresionant numar de culegeri, tiparite în milioane de exemplare, matematicianul a fost al   saselea din cei sapte copii ai lui Stefan si Mariuta Gheba. Casa în care s-a nascut profesorul s-a naruit de mult din cauza vremii, dar marturii despre viata lui exista înca pe acele meleaguri.

Familia din care se trage matematicianul Grigore Gheba îsi are radacini în vechea familie de razesi Giurca din satul Giurcari. Elev fiind, Grigore Gheba a facut cele 4 clase primare la Scoala din Poenita, fiind nevoit sa bata zilnic pe jos 6 kilometri. Nepotii acestuia, Nicolae si Alexandrina Panait, care locuiesc acum în satul Poenita, batrîni si ei, povestesc ca unchiul lor era un copil aparte fata de ceilalti din sat si facea multe nazbîtii. „Mi-a spus buna (mama lui Grigore Gheba – n.r.) ca unchiul meu îi era cel mai drag dintre copii si îl iubea nespus de mult. Era un neastîmparat, un zburdalnic“, ne-a declarat Alexandrina Panait, nepoata lui Grigore Gheba, învatatoare pensionara. Pe cînd era în primele clase primare, unchiul sau, inspectorul scolar teritorial Ioan Lungu a descoperit ca are abilitati temeinice în domeniul matematicii. Pus sa rezolve niste probleme de matematica, Grigoras, asa cum era alintat, i-a dat raspunsul în cîteva clipe inspectorului, fara sa stea prea mult pe gînduri. Uimit de rapiditatea cu care a primit raspunsul, acesta l-a felicitat spunîndu-le învatatorilor ca va ajunge un mare matematician. „S-a dus acasa si i-a spus mamei sale ca a venit un nene, care l-a pus sa faca niste exercitii. Recunoscut fiind pentru rapiditatea cu care raspundea la orele de matematica, a reusit sa-l impresioneze pe inspectorul de matematica, despre care nu stia ca este unchiul sau“, ne-a mai spus Alexandrina Panait.

S-a batut cu profesorul si aplecat de la scoala 

Terminînd clasele primare la Poenita, Grigore Gheba a plecat din sat sa-si continuie studiile la Bîrlad, la Scoala Normala. Acolo a stat 3 ani dupa care s-a batut cu un profesor, cel care l-a si botezat „Cap Patrat“, deoarece îl contrazicea mereu în problemele de matematica. De la Bîrlad a mers la Buzau, unde a continuat scoala înca doi ani. „Poate situatia din familie l-a ambitionat si mai mult. La 23 de ani a plecat în armata, unde a facut scoala de ofiteri, iar la liberare a iesit cu gradul de capitan. Dupa armata a revenit în comuna ca învatator în satul Alexandru Odobescu, apoi în Chiojdeni“, povesteste Alexandrina Panait. Grigore Gheba s-a însurat cu Lilica Popescu, o tînara învatatoare. Fetita lor, Liliana a murit pe Valea Parahovei, într-un accident de masina. În 1941, tînarul învatator Gheba a fost chemat la razboi. A luptat pe tot frontul, la Cotul Donului, la Stalingrad, Sfîntul Gheorghe, Oradea, iar la Debretin a fost ranit. A cazut prizionier la Cotul Donului, de unde a fost dus împreuna cu alti o suta de camarazi într-un vagon alaturi de vite în Siberia. Au calatorit 7 zile în continuu, fara ca usa vagonului sa fie deschisa, multi dintre ei murind pe drum. Ajuns în lagarul de la Vorkuta din Siberia a fost supus la torturi de neimaginat. „Ne-a povestit cum a fost torturat în lagar, dupa ce a fost prins si deportat. De la o vreme nu mai aveau ce sa manînce. A fost nevoit sa-si scoata încaltarile si sa le friga pe jar sa aiba ce mînca.Din aceasta cauza, dar si mai ales a epidemiilor ce bîntuiau în lagar s-a îmbolnavit foarte tare“, îsi aminteste nepoata matematicianului.

Aruncat la groapa comuna

Atunci cînd boala aproape ca l-a omorît a fost aruncat la groapa comuna pentru a fi îngropat. Norocul a facut sa fie descoperit de Ana Pauker, venita sa inspecteze lagarul, si medicul rus Marusia Anka. „Rusii vazîndu-l lesinat de boala, l-au aruncat la groapa comuna. Nu era mort, misca putin, dar ei nu au tinut cont de acest lucru. Norocul lui a fost Ana Pauker si medicul rus Marusia Anka, care l-au vazut în groapa si l-au scos afara. Marusia Anka, impresionata de starea unchiului meu, l-a îngrijit cum nu s-a putut mai bine, astfel încît în cîteva luni si-a revenit complet“, ne-a mai spus Alexandrina Panait. Frumusetea Marusiei Anka l-a scos din minti pe Grigore Gheba, cum el însusi marturiseste în romanul „Între viata si moarte“ în care povesteste ca aceasta era „un înger cu par blond si ochi albastri“. Între cei doi s-a înfiripat cea mai trainica poveste de dragoste pe care nimeni nu a reusit sa o zguduie. Din relatia lor a venit pe lume Grig, pe care matematicianul l-a vazut în anul 1993 cînd a mers în Rusia sa-si caute iubita. Relatia dintre Marusia si Grigore Gheba a fost aflata de rusi, care s-au razbunat pe acesta, exterminînd-o tocmai în lagarul din care îsi salvase iubitul. Dupa ce a venit în tara, a fost ridicat la rangul de general, iar în 1947 a fost numit timp de un an prefectul judetului Rîmnicu Sarat, dar nu a stat prea mult în functie deoarece, nevrînd sa confiste averile unor medici din oras la indicatiile comunistilor, a fost pentru a doua oara condamnat la moarte.

Din 1948 a început sa scrie culegeri de matematica

A fugit de la orînduirea judetului si a mers în capitala unde s-a înscris la Facultatea de Matematica. Nefiind membru de partid nu a fost primit sa predea la liceu, dar a intrat totusi la Scoala generala Nr. 146, unde a predat pîna a iesit la pensie. Cu ajutorul unui prieten rus, ajuns om de baza în regimul de atunci, a scapat de condamnarea la moarte, dar a ramas sub atenta supraveghere a securitatii deoarece a facut politica anticomunista. În 1954 sotia i-a murit, iar doi ani mai tîrziu s-a casatoriut cu Lucretia Cîrnu o profesoara originara din comuna Straoane, dar stabilita de mai mult timp în Bucuresti. Din 1948 a început sa scrie culegeri de matematica, numarul acestora ajungînd în final la 36, tiparite în peste 6 milioane de exemplare. Le-a avut eleve pe Daniela Bartos, fost ministru al sanatatii si Ecaterina Andronescu, fost ministru al educatiei. Pentru activitatea depusa în slujba învatamîntului a fost decorat de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul „Steaua României în grad de cavaler“. La cei 92 de ani ai sai, profesorul Grigore Gheba lucra la „Teme fundamentale în studiul matematicii“ si la „Jocuri si anecdote didactice“. Ce-l preocupa si mai mult era „Concursul Gheba“ care se desfasura de doua ori pe an. Profesorul spunea ca în 2001, cînd s-a înfiintat concursul, a trait cea mai placuta surpriza din viata lui, destul de chinuita. La acest concurs care poarta numele celui mai mare creator de culegeri de matematica din tara, pot participa cei mai talentati elevi din clasele IV-IX. Niciodata nu si-a uitat rudele pe care le-a lasat la Poenita si în alte locuri din tara. An de an venea la nepotii lui unde îsi petrecea o parte din timpul liber. „Cu noi coresponda aproape în fiecare saptamîna. Mai vorbeam si la telefon, dar venea la noi unde statea aproape în fiecare vara. Saptamîna trecuta ne-a trimis o scrisoare prin care îsi lua adio de la noi. L-am sunat si l-am întrebat ce este cu aceasta scrisoare si de ce a facut acest lucru: ne-a raspuns ca nu mai poate si sfîrsitul îi este aproape“, a încheiat nepoata acestuia.

„Pasiunea mea pentru matematici m-a subjugat de copil , marcându-mi întreaga existentã. Ca elev, apoi ca student, iar mai târziu ca profesor, nu m-am împãcat defel cu însusirea superficialã a notiunilor de matematica, dar mai ales cu modul de prezentare de cãtre profesori, care sigur respectau manualele, neclare si confuze, pline de erori”.

Grigore Gheba

http://www.dumitresti.ro/viewpage.php?page_id=7

05.09.2004 – A incetat din viata Grigore Gheba, matematician roman (n. 1912)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: