ISTORIA SI SEMNIFICATIA ISTORICA A ZILEI DE 30 SEPTEMBRIE@

Este ziua 273 a anului ● Au mai rămas 92 de zile

Soarele
Răsare la 7:12 ● Apune la 18:59

Luna

Răsare la 23:12 ● Apune la 14:16

Evenimente
1399: Ducele de Lancaster, Henry Bolingbroke s-a proclamat rege, luandu-si numele de Henric al IV-lea, dupa abdicarea lui Richard al II-lea. intemeietor al Dinastiei Lancaster, a murit in 1400 cand a fost succedat la tron de fiul sau.

1452: Johann Gutenberg a tiparit prima carte, ”Biblia Sacra”.
Tipograful german, pe numele sau adevarat Johannes Gensfleisch, inventator al tiparului cu litere mobile in Europa, a reusit sa editeze prima sa lucrare. El a tiparit “Biblia” in limba latina, in conditii tehnice remarcabile, reusind sa castige sume insemnate de pe urma inventiei sale. A retiparit “Biblia” in doua volume, in 1455, fiecare vanzandu-l cu 300 de florini. Suma pe care a cerut-o era impresionanta pentru acea vreme, insa inaltii prelati nu au ezitat sa ii ofere banii, tinand cont de faptul ca unui calugar ii lua 20 de ani sa transcrie cartea. O a doua lucrare a sa a fost “Cartea Psalmilor”, care a aparut pe 14 august 1457 si care era decorata cu chenare delicate, colorate in doua nuante. Aceasta tehnica se baza pe multipla imprimare cu cernela a unui bloc de metal. Mostenirea lasata de Gutenberg europenilor a avut un impact deosebit asupra dezvoltarii culturii. Chiar daca au mai existat tiparituri inainte de aparitia „Bibliei” lui Gutenberg, inventatorul german a reusit sa creeze o tiparnita cu matrite ce prin presare imprima pe un metal o litera sau un caracter. Literele astfel obtinute erau folosite pentru tiparirea propriu-zisa. Totodata, Gutenberg a mai inventat un aliaj pentru literele din metal, o presa noua derivata de la cele pentru fabricarea vinului si a hartiei, precum si o cerneala fabricata din ulei.

1496 – Ştefan cel Mare termină zidirea Bisericii Sfântul Nicolae din Botoşani, reprezentativ monument de arhitectură medievală.
11791 – Premiera operei “Flautul fermecat” de W.A.Mozart, la Viena, sub bagheta autorului.
1790 – Nicolae Mavrogheni, domnitorul Ţării Româneşti, a fost ucis din porunca vizirului Hasan Paşa.
1825 – În Bucureşti, s-a încheiat pavarea Podului Târgului de Afară (Calea Moşilor), lucrările de pavare a străzilor Capitalei începând din anul 1824.
1857 – Lucrările Adunării ad-hoc a Ţării Româneşti, cu participarea a 28 de mari proprietari, 14 mici proprietari, 20 de deputaţi orăşeni şi 15 deputaţi ţărani, sub preşedinţia formală a mitropolitului şi cea efectivă a vicepreşedintelui Nicolae Golescu. Constantin A. Kretzulescu pre zintă o rezoluţie, care cuprinde cereri asemănătoare rezoluţiei moldovene;
1895: Madagascarul a devenit protectorat francez.

1954: Primul submarin nuclear, USS Nautilus, a intrat in dotarea marinei americane. Construit sub coordonarea inginerului rus Hyman G. Rickover, Nautilus a facut prima calatorie oficiala in ianuarie 1955. A fost retras in 1980, in prezent fiind expus in Muzeul Fortelor Marine din Connecticut, SUA.
t de masina.

1943 :Tudor Arghezi a publicat  pamfletul „Baroane”, îndreptat împotriva ambasadorului Germaniei fasciste la Bucureşti, Manfred von Kilinger. Articolul apare în ziarul Informaţia zilei sub generi cul „Bilete de papagal”. Publicaţia este imediat confiscată, iar Arghezi este trimis în lagărul de la Târgu-Jiu. Este eliberat un an mai târziu. „Ba­roa ne” a fost precedat de o serie de ta blete, pamflete usturătoare, care-i vi zau pe nemţi, în special pe baronul von Killinger. În 1955 este ales membru al Academiei, iar în 1957 obţine Premiul de stat şi candidează cu succes la alegerile de deputaţi pentru Marea Adunare Naţională. În 1965 primeşte Premiul Internaţional Johann Gottfried von Her der.
1943 – Din dispoziţia mareşalului Ion Antonescu, ataşatul militar la Ankara, col. Traian Teodorescu, ia contact cu omologul său britanic, generalul A.C. Arnold, căruia îi tran­smite că, dacă forţele anglo-america ne sosesc în România, el pune la dispoziţie 42 de vagoane de aur, două va goane de valută, 400 de vagoane cu grâu şi 300 de vagoane cu porumb.
1967: A inceput sa emita Radio 1 BBC. .
1990: S-a semnat, la New York, „Declaratia mondiala privind supravietuirea, protejarea si dezvoltarea copiilor”, in cadrul Conferintei mondiale la nivel inalt, consacrata conditiei copilului.
1993: Senatul si Camera Deputatilor au adoptat proiectul de lege privind aderarea Romaniei la Statutul Consiliului Europei.

NASTERI

1870: Jean Baptiste Perrin, fizician francez, laureat al premiului Nobel.
1898: Printesa Charlotte de Monaco, fiica nelegitima a printului Louis al II-lea si a cantaretei de cabaret Marie Juliette Louvet.
1921: Deborah Kerr, actrita de origine scotiana.
1924: Truman Capote, scriitor american pe numele sau adevarat T. Streckfus Persons.

1928 Elie Wiesel, supravietuitor al lagarelor de concentrare naziste, laureat al premiului Nobel pentru Pace in 1986.
S-a nascut in Sighetu Marmatiei, intr-o familie de evrei. La numai 15 ani, a fost deportat impreuna cu parintii si surorile sale in lagarul de concentrare de la Auschwitz. Dupa ce a fost mutat dintr-un lagar in alt lagar, Elie Wiesel a scapat cu viata. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu parintii sai si cu una dintre surori. in aprilie 1945, a petrecut cativa ani intr-un orfelinat din Franta, iar in 1948 a inceput sa studieze la Sorbona. si-a inceput cariera de jurnalist la un ziar francez, L’Arche. Dupa mai multe intalniri cu scriitorul francez Francois Mauriac, laureat al premiului Nobel, s-a hotarat sa rupa tacerea pe care si-a impus-o dupa razboi si sa scrie despre experienta sa si a altora legata de lagarele de concentrare. A publicat prima lucrare, in idish, in 1956. Dupa o sedere scurta in Israel, s-a stabilit in SUA dupa ce a suferit un grav accident de circulatie care l-a imobilizat pentru un an intr-un scaun cu rotile. in 1958 a lansat un nou volum, “Noaptea”, dedicat evreilor din lagarele de concentrare naziste, urmate de altele asemenea. S-a implicat in infiintarea Muzeului Holocaustului din Washington, iar presedintele Jimmy Carter l-a numit director al institutiei. in 1986 a primit premiul Nobel pentru pace ca recunoastere pentru prezenta sa activa in societate si implicarea in campaniile pentru drepturile omului. Locuinta in care a copilarit in Sighet a fost transformata in casa memoriala, iar autoritatile romane l-au numit membru al Academiei Romane si i-au incredintat presedintia Comisiei Nationale pentru Studierea Holocaustului in Romania. (Vezi galeria foto – Casa memoriala Elie Wiesel – Sighetu Marmatiei)

1931 – S-a născut actorul Dem Rădulescu, unul dintre marii actori de comedie români de teatru, film şi televiziune, profesor universitar (din filmografie: “Veronica”, “Expresul de Buftea”, “B.D. la munte şi la mare”; piesa “O scrisoare pierdută”, în regia lui Liviu Ciulei) (m.10.09.2000).
1947Marc Bolan, muzician britanic, membru in trupa T.Rex

1955: Actorul James Dean, idol al tinerilor americani pentru imaginea sa de rebel, a murit la numai 24 de ani intr-un acciden
1961 Eric Stoltz, actor american.
1971: Jenna Elfman, actrita americana.
1980 Martina Hingis, jucatoare de tenis din Elvetia.

2001 – A fost inaugurat, la Viena, oraşul-satelit “Gasometer City” (Oraşul Gazometru), complex alcătuit din patru turnuri de cărămidă roşie, de foarte mari dimensiuni, construite cu peste o sută de ani în urmă pentru a păstra gazul folosit de oraş la iluminat şi încălzit; în acest spaţiu, declarat patrimoniu cultural, s-au construit 605 de apartamente şi 247 de locuri într-un cămin studenţesc; interiorul acestor construcţii a fost proiectat de arhitecţii Jean Nouvelle, Coop Himelblau, Manfred Wehdorn şi Wilhelm Holzbauer.

DECESE
1913
:  Rudolf Diesel, inginer german, inventator al motorului cu aprindere prin compresiune, care-i poarta numele (brevetat in 1892).

1985: Actrita franceza Simone Signoret s-a stins din viata la varsta de 64 de ani
CALENDAR RELIGIOS 30 SEPTEMBRIE
CALENDAR CRESTIN ORTODOX:
Sfantul Mucenic Grigorie Luminatorul, Episcopul Armeniei; Sfintii Mucenici Ripsimia si Gaiani
CALENDAR CRESTIN GRECO-CATOLIC:
Sfantul Grigore Luminatorul apostolul armenilor
CALENDAR CRESTIN ROMANO-CATOLIC:
Sfantul Ieronim

Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Grigorie Luminătorul, Ep. Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia şi Gaiani
Sfântul Sfinţit Mucenic Grigorie Luminătorul, Episcopul Armeniei, este pomenit astăzi. S-a născut în jurul anului 240 şi era persan. Fiind descoperit că e creştin de domnitorul Tiridat, a fost supus la multe chinuri, dar din toate a scăpat viu cu ajutorul lui Dumnezeu. După aceea, aflând Tiridat că sfântul este fiul lui Anac, care cu înşelăciune omorâse pe tatăl său, i-a legat mâinile şi picioarele şi l-a aruncat într-o groapă adâncă. Sfântul a trăit acolo 15 ani, fiind hrănit în taină de o femeie văduvă. Împăratul Tiridat a înnebunit, dar, în urma unui vis avut de sora sa, l-a eliberat pe Grigorie, şi astfel s-a însănătoşit.

Credinţe populare, tradiţii, semne
În mitologia românească, căpcăunii sunt monştrii antropofagi cu cap de câine, cu un ochi în frunte şi unul în ceafă, care au trăit prin peşteri şi păduri întunecate sau ar fi venit dinspre răsărit, pustiind pământul. Adesea, erau asociaţi cu tătarii şi turcii care prădau în Evul Mediu ţinuturile de la Dunărea de Jos. În unele informaţii sunt înfăţişaţi ca oameni mici, negri şi cu nasul turtit (Moldova Centrală). Ei ar fi fost stârpiţi de uriaşi, de apele potopului sau ar fi plecat peste Dunăre, în ţara turcească. Ei mâncau oamenii după ce îi jupuiau de piele şi le sugeau sângele, iar pe copii, după ce îi frigeau în cuptor. O legendă, cu mai multe variante, descrie vicleşugul prin care o fată, prinsă şi îngrăşată cu miez de nucă de mama căpcăunilor ca să fie apoi mâncată, scapă înainte de a fi băgată în cuptor. (Profesor Ion Ghinoiu)

Costel Galateanu

2 comentarii
  1. Foarte frumos BLOG! M-a impresionat cu atat mai mult cu cat acest post este chiar de ziua mea! Am gasit multe cuvinte care sa ma inspire pe viitor! 🙂
    Cu stima, Gabriela Romaria
    *****************
    Very beautiful BLOG! It did impresse me expecially because it is written exactly on my Birthday! I have found many words to inspire me in future! 🙂
    With respect, Gabriela Romaria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: