ISTORIA SI SEMNIFICATIA ISTORICA A ZILEI DE 17 SEPTEMBRIE

Evenimente

Alte evenimente importante din 17 septembrie
1630: Este fondat orasul Boston, SUA.
1787: A fost adoptata Constitutia Statelor Unite ale Americii, care a intrat in vigoare la data de 4 martie 1789 si care a ramas valabila, cu unele amendamente, pana astazi.
1862: La Antietam a avut loc una dintre cele mai sangeroase batalii din timpul Razboiului Civil american si chiar din istoria SUA.
1863: A incetat din viata poetul francez Alfred de Vigny, la virsta de 66 de ani.
1919: S-a infiintat, la Cluj, Conservatorul de muzica si arta dramatica, al carui prim director a fost George Dima.
1935: Romania a fost admisa ca membru permanent in Consiliul Ligii Natiunilor.
1939: Membrii Guvernului Poloniei s-au refugiat in Romania, in urma invadarii tarii lor de catre armatele Wehrmachtului.
1963: A avut loc premiera filmului „Codin”, ecranizare dupa nuvela omonima a lui Panait Istrati; prima coproductie cinematografica romano-franceza; filmul a obtinut premiul pentru scenariu la festivalul de la Cannes.
1976: NASA a prezentat prima racheta spatiala, botezata “Enterprise”, in cadrul unei ceremonii care s-a desfaurat in Palmdale, California. Constructia ei a durat mai bine de 10 ani, iar costurile au depasit 10 miliarde de dolari.
1978: Presedintele Egiptului, Anwar al-Sadat, si premierul israelian Menachem Begin au semnat un acord de pace istoric la Camp David, primul intre Israel si statutul arab.
1983: Vanessa Williams devine prima castigatoare de culoare a titlului Miss America.
1990: CEE a decis sa semneze cu Romania un acord de cooperare economica si comerciala.
1999: Regele Mihai si-a revendicat, prin intermediul a trei actiuni inaintate Tribunalului Bucuresti, retrocedarea tuturor bunurilor mobile si imobile ce i-au fost confiscate suveranului, dar si altor membri ai Casei Regale, in martie 1945.

NASTERI
1844
: Constantin I. Bratianu, general, geodez şi cartograf; s-a numarat, alaturi de Constantin Barozzi, printre intemeietorii revistei „Romania militara” (1864).
1869: Christian Lange, om politic norvegian, castigator al premiului Nobel pentru pace pe 1921, impreuna cu suedezul Karl Branting.
1881: George Bacovia, poet roman, pe numele sau adevarat George Vasiliu.
1931: S-a nascut Anne Bancroft, actrita de film americanca, pe numele real Anna Maria Louisa Italiano . A debutat in productii de televiziune, iar in 1952 pe marele ecran in filmul “Don’t Bother to Knock”. Tot atunci a decis sa isi schimbe numele de scena in “Bancroft”, considerand ca acesta este mai sonor. A jucat in numeroase filme, fiind printre putinele actrite detinatoare a premiilor Oscar, Emmy si Tony. Rolul vietii ei, cum a spus chiar si actrita, este cel din “The Graduate” (“Absolventul”), unde a primit replica lui Dustin Hoffman. A fost casatorita cu regizorul si actorul Mel Brooks. Anne Bancroft s-a stins din viata in data de 6 iunie 2005 in urma unui cancer.
DECESE

1823: A incetat din viata Gheorghe Lazar, carturar iluminist, fondatorul invatamintului in limba nationala in Tara Romaneasca.
1888: Poeta Iulia Hasdeu s-a stins din viata cu putin timp inainte de a implini 20 de ani. Fiica a carturarului Bogdan Petriceicu Hasdeu, aceasta, inca de mica, a surprins cu talentul sau. Dinainte de a incepe scoala, Iulia Hasdeu stia deja sa citeasca, iar la 8 ani a sustinut cu brio toate examenele pentru primii patru ani de studiu. A urmat studii in Bucuresti si Paris, iar in 1886 si-a luat bacalaureatul in litere la Sorbona, dupa care s-a inscris la licenta in litere si filosofie. Iulia Hasdeu a scris inca de la varsta de 7 ani, caietele ei fiind pline cu poezii, proza scurta, memorii. Ea nu a mai reusit sa devina prima femeie doctor in litere a Facultatii din Paris, pentru ca a fost rapusa de boala. Iulia Hasdeu a scris in franceza semnand poezii, satire, meditatii si drame, care au fost reunite in trei volume de “Opere postume

Calendar religios 17 septembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfanta Mucenita Sofia si cele trei fiice ale sale: Pistis, Agapis si Elpis
Calendar crestin greco-catolic:
Sfanta mucenica Sofia si fiicele ei Pistis, Agapis si Elpis
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Robert Bellarmin

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: