Geoagiu Băi devine staţiunea de excelenţă a României

Autor: CARMEN COSMAN/Romania Libera

În vreme ce zeci de obiective turistice din întreaga ţară zac în paragină, în lipsa finanţării, staţiunea Geoagiu Băi din judeţul Hunedoara, renaşte cu ajutorul banilor europeni. Staţiunea va primi, pe 27 septembrie, la Bruxelles, titlul de „destinaţie turistică de excelenţă a României”.

Dacii i-au spus Germisara, romanii, Thermae Dodo-nae, iar astăzi este cunoscută sub numele de Geoagiu Băi. Situată la 46 kilometri de municipiul Deva şi la 12 kilometri de Orăştie, în centrul unor coline acoperite de păduri de fag şi de brad, staţiunea balneoclimaterică Geoagiu Băi a devenit destinaţie de vacanţă pentru sute de oameni atraşi de apele termale de aici. Lăsată în paragină după 1990, staţiunea a renăscut graţie investitorilor şi fondurilor europene atrase de administraţia publică locală, dintre care 10 milioane de euro doar pentru infrastructură. „În ultimii ani s-a făcut un efort deosebit, s-a trecut de la minus infinit către o stare de normalitate în Geoagiu Băi.

La ora actuală este demarată cea mai mare investiţie în infrastructură pe fonduri europene, într-o staţiune balneară din România, în care se vor schimba toate reţelele de canalizare, apă pluvială, drumuri, trotuare şi iluminat public. Investiţia este deja realizată în proporţie de 20% şi, începând cu 1 mai anul viitor, o dată cu deschiderea sezonului, sperăm să fie finalizată. În ultimii ani s-a modernizat un parc, tot pe fonduri europene, la Dâmbul Romanilor – zona istorică din Geoagiu Băi -, s-a demarat de asemenea o investiţie, s-a realizat primul pas, respectiv împrejmuirea. Pe fonduri de la Ministerul Dezvoltării am depus o documentaţie pentru panouri publicitare pentru trasee turistice şi, chiar dacă la ora actuală nu se prezintă aşa cum am vrea noi şi avemprobleme , suntem convinşi că în scurt timp, staţiunea Geoagiu Băi va arăta aşa cum trebuie să arate o staţiune din România şi din Uniunea Europeană”, spune primarul oraşului Geoagiu, Simion Mariş.

Premiată la Bruxelles

Eforturile de modernizare a acestei staţiuni milenare, dar şi frumuseţile naturale nu au rămas nerăsplătite.

Staţiunea va primi pe 27 septembrie, la Bruxelles, titlul de „destinaţie turistică de excelenţă a României”, în cadrul Galei Premiilor EDEN 2010, organizată cu ocazia Zilei Europene a Turismului. Destinaţiile EDEN sunt desemnate printr-un concurs naţional, organizat de autoritatea de turism din fiecare ţară participantă la proiect, pe baza temei şi a criteriilor generale de participare stabilite anual la nivel european.

Totodată, staţiunea balneo-climaterică va face subiectul unui film de prezentare, realizat de Comisia Europeană, ce va rula în premieră în cadrul galei din septembrie. Clipul, cu o durată de trei minute, va fi postat pe site-ul http://www.edenineurope.eu şi va fi pus gratuit la dispoziţia staţiunii pentru activităţi de promovare. În plus , staţiunea Geoagiu Băi va fi promovată pe site-ul oficial EDEN, unde va avea o pagină proprie, şi va fi inclusă în Reţeaua Destinaţiilor Europene de Excelenţă, care facilitează schimbul de experienţă în vederea dezvoltării durabile.

„Avem 1.500 de locuri de cazare”

Renaşterea staţiunii Geoagiu Băi a început o dată cu investiţiile private pe care le-a atras în ultimii ani. Un investitor privat a făcut dintr-o clădire ruină un hotel de 4 stele, iar un altul a reuşit să transforme Băile Daco-Romane într-o bază de recreere cu trei ştranduri de diferite dimensiuni şi diverse posibilităţi de petrecere a timpului liber. Primarul din Geoagiu Băi crede că, în proporţie de peste  40%, recunoaşterea europeană se datorează investitorilor. „Dacă în urmă cu 7 – 8 ani în staţiunea Geoagiu Băi turiştii se puteau caza la un singur hotel de 2 stele, la ora actuală avem un hotel de 4 stele cu 400 de locuri, avem două  hoteluri de trei stele. În mare parte, tot ce a fost este în modernizare şi la ora actuală. Avem 1.500 de locuri de cazare în hoteluri de 3 şi 4 stele. Cred că în proporţie de peste 40% sistemul privat a contribuit la primirea acestei distincţii, iar în jur de 60% contribuţia vine de la fondurile obţinute şi investiţiile derulate de Primăria Oraşului Geoagiu. Investitorii vin aici în primul rând datorită specificului zonei, datorită calităţii apelor termale, dar şi a facilităţilor create de noi, prin unele taxe minime pentru cei care vor să  investească, prin sprijinul acordat pentru obţinerea de autorizaţii, avize”, susţine primarul Simion Mariş.

Apele minerale sulfuroase de la Geoagiu Băi, nămolul de turbă şi aerul ozonat recomandă staţiunea pentru tratarea reumatismului, a nevralgiilor, a afecţiunilor metabolice, a stărilor de oboseală şi a nevrozelor. Beneficiile acestor ape tămăduitoare sunt cunoscute încă de pe vremea dacilor, care au numit localitatea Germisara (germi – cald, fierbinte; sara – apă).

2 comentarii
    • Am consemnat pe you tube MARIUSE!Felicitari pentru versuri!Si pentru gestul tau!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: